DR. ŞEREF VARDI FONKSİYONEL TIP KONUSUNDA SAĞLIKLI BİLGİLER VERDİ

Medipark Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Şeref Vardı, Fonksiyonel Tıp Uygulamaları Hakkında önemli ve sağlıklı bilgiler verdi.
Dr. Vardı Fonksiyonel Tıp ile ilgili geniş ve detaylı açıklamalarıyla vatandaşlarımızı bilgilendirdi.

FONKSİYONEL TIP NEDİR ?
Sonuca değil, sebebe odaklı Hastalıkları yöneten değil, tam iyileşmeyi hedefleyen yaşam şekli değişikliklerini öngören Psikososyal stresin kökenlerini tespit edip bununla nasıl mücadele edileceğini belirleyen modern tıbbın birikimini geleneksel kavrayışla uygulayan yeni bir bakış açısıdır. Kronik hastalıklara yeni bir bakış açısı Hastalıkların altında yatan kök nedenleri ele alır ve en uygun sağlığa, iyileşmeye kavuşmak için hekimle hastayı birlikte çalışmaya teşvik eder Bireyselleştirilmiştir yani kişiye özeldir Hekim değil hasta merkezlidir En güncel bilimsel verileri temel alır. Her kişinin genetik, biyokimyasal ve yaşam tarzı faktörlerinin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Fonksiyonel Tıp’ta esas olan hastaya bütüncül yaklaşmaktır. Bu analizin sonunda kişi için uzun vadeli olarak sağlığın korunabileceği bir plan/hayat tarzı programı oluşturulur. Yaşam Şekli, Fonksiyonel tıp yaklaşımında, detaylı olarak ele alınan ve tedavinin bir parçası olan önemli bir alandır.

Yaşam şekli değişikliklerinin, özellikle kişilerin sağlıklarını sürdürmede önemli etkisi olduğunu gösteren çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Beslenme, uyku, stres ve egzersiz gibi konular Besinler ve beslenme: Fonksiyonel Tıbbın ana konusudur ve sağlıklı bir hayatın sürdürülmesinin merkezinde yer alır. Beslenme alışkanlıklarımızdaki yanlışların, yaşam boyu süren hemen bütün sorunlarda karşımıza çıktığını artık biliyoruz. Biyolojimizi ve dolayısıyla psikolojimizi de beslenmemizi değiştirerek, istediğimiz iyilik haline dönüştürebilir ya da hiç istemediğimiz sorunlara yol açabiliriz.

Bu konudaki çalışmalar ve sonuçlar, sadece sağlıklı yaşam için değil, çok önemli hastalıkların tedavisi için de şaşırtıcı ve umut vericidir. Sağlıklı besinler UYKU: Uyku NREM (non REM) evresi ile başlayıp REM uykusuyla devam eder ve bu döngü 4-6 kez tekrarlanarak sabaha kadar devam eder. Uykunun en dinlendirici bölümü NREM uykusudur ve ilk saatler olması bu nedenlerden dolayıdır. REM evresi NREM kadar dinlendirici değildir. Uyku süresi kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber Amerikan Uyku Tıbbı Akademisine göre erişkinler için her gece düzenli olarak 7 saat ve üzerinden olmalıdır.

Uyku neden önemlidir? Sağlıklı uyumanın fiziksel ve zihinsel yararları vardır. Her gece 7 saatten az uyumak; Kilo alımı ve şişmanlık, Şeker hastalığı, Yüksek tansiyon, Kalp hastalıkları, İnme, Ruhsal hastalıkla, Bozulmuş bağışıklık sistemi ve Artmış ölüm riski ile ilişkilendirilir. Uyku süresi, uyuma ve uyanma saati, uyku hijyeni son derece önemlidir. STRES: Günümüz insanının en büyük sorunlarından biri de stres maruziyeti ve bununla başa çıkabilmedir. Fonsiyonel Tıp yaklaşımına göre stres vücudun tüm sistemlerini etkiler ve tüm sistemlerinden etkilenir. Stresin erken çocukluk dönemlerindeki kökenleri araştırılır ve farklı psikoterapi yöntemleriyle düzeltilir. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), şematerapi, hipnoz ve EMDR bu yöntemden bazılarıdır ve gereğinde Psikiyatr eşliğinde bu terapiler Dr Şeref VARDI tarafından “yapılandırılmış olarak” uygulanmaktadır. EGZERSİZ: Hareket, insanın doğası gereğidir ve hayatiyet için vazgeçilmezdir. Günümüz modern toplumunda ise iş yoğunluğu, zaman azlığı, uygun mekanlara ulaşımda zorluk gibi bir çok faktör sebebiyle sıkça ihmal edilmektedir. Hareketsiz bir yaşam – sedanter hayat- bir nevi paslanmaya davetiye çıkarmaktadır. Kronik hastalıkların başlangıcında, devamında yada kötüleşmesinde önemli yer tutar. Yaş, kalp damar hastalıklarının varlığı gibi risk faktörleri göz önünde bulundurularak kişiye özel egzersiz programları düzenlenmelidir.
HABER MERKEZİ