ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDE SONA DOĞRU

AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel; İskenderun, Arsuz, Belen İlçelerinde meydana gelen orman yangınlarında zarar gören alanlarda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Milletvekili Özel, “İskenderun, Belen ve Arsuz’daki yangınlardan sonra temizleme çalışmaları tamamlanmak üzere. 2021 yılı sonuna kadar zarar gören sahalarda 2 milyon fidan dikilerek çalışmalar tamamlanacaktır. Orman Bölge Müdürlüğü kurulma çalışmaları tamamlanmak üzere.. Ayrıca gönüllü yangın söndürme ekipleri oluşturulması için yapılacak eğitim çalışmalarının hazırlıklarına başlandı. Söz konusu yangınlarda zarar gören yerleşim yerlerine yakın alanlarda, estetik fonksiyonlu ve yangına dayanıklı ormanlar kurulması amaçlandığından Servi, Fıstık Çamı, Çınar, Ihlamur, Harnup vb. fidanlar kullanılmaktadır. Diğer alanlarda ise endüstriyel amaçlı kızılçam kullanılmaktadır. Ayrıca yangında zarar gören her mahalle için belirlenecek 10 hektar alanda gelir getirici tür (zeytin, ceviz vb) ağaçlandırması yapılması planlanmaktadır. Bu alanların hiçbirinde tek bir maden çalışması yoktur ve olmayacaktır” açıklamasında bulundu.
Milletvekili Abdulkadir Özel’in açıklaması şöyle;

1.219 HEKTAR SAHAYA 2 MİLYON FİDAN DİKİLECEK
“09.10.2020 tarihinde saat 10:15’de Belen İlçesi İssume Mahallesi’nde başlayan orman yangınına Saat 10:20’de ilk müdahale yapılmış ancak şiddetli fırtına (70 km/saat) nedeniyle çok hızlı büyümüştür. Belen ve Arsuz İlçeleri sınırları içinde toplam 669 hektar orman alanını etkileyen yangın 10.10.2020 tarihinde 16.30’da kontrol altına alınarak 16.10.2020 tarihinde soğutma çalışmaları tamamlanmıştır.

Yangında zarar gören alanın ağaçlandırılması için derhal çalışmalara başlanmış olup, temizleme çalışmalarının %70’i, toprak işleme çalışmalarının %50’si tamamlanmıştır. 11.11.2020 tarihinde ilk fidanlar toprakla buluşturularak başlanan fidan dikimleri 250.000 adet dikim yapılarak 150 hektar alanda tamamlanmıştır. 2021 yılı sonuna kadar zarar gören 669 hektar sahaya 1 milyon fidan dikilerek çalışmalar tamamlanacaktır.

YANGINA DAYANIKLI ‘GELİR GETİRİCİ’ AĞAÇLANDIRMA
27.10.2020 tarihinde Saat 14:25’te İskenderun İlçesi Akarca Mahallesinde başlayan orman yangınına Saat 14:35’te ilk müdahale yapılmış şiddetli fırtına nedeniyle büyüyen ve 550 hektar alanı etkileyen yangın 28.10.2020 tarihinde Saat 12:30’da kontrol altına alınarak 02.11.2020 tarihinde soğutma çalışmaları tamamlanmıştır.

Yanan 550 hektar alanda zarar gören ağaçların temizlenmesi çalışmalarına başlanmış olup, 2021 yılı Mart ayı sonuna kadar temizleme çalışmaları tamamlanacak, 2021 yılı sonbaharında 1 milyon fidan dikimi ve tohum ekimi yapılarak çalışmalar tamamlanacaktır.
Söz konusu yangınlarda zarar gören yerleşim yerlerine yakın alanlarda, estetik fonksiyonlu ve yangına dayanıklı ormanlar kurulması amaçlandığından Servi, Fıstık Çamı, Çınar, Ihlamur, Harnup vb. fidanlar kullanılmaktadır. Diğer alanlarda ise endüstriyel amaçlı kızılçam kullanılmaktadır. Ayrıca yangında zarar gören her mahalle için belirlenecek 10 hektar alanda gelir getirici tür (zeytin, ceviz vb) ağaçlandırması yapılması planlanmaktadır.

GÖNÜLLÜ YANGIN SÖNDÜRME EKİPLERİ OLUŞTURULDU
Yanık sahada dikim çalışmaları devam ediyor. 390 km. teras yapıldı. Sahada asli tür kızılçam olmak üzere fıstıkçamı, servi ve zeytin dikimleri devam ediyor. Sahanın büyük bölümünde saha boşaltma çalışmaları devam ediyor.

Çalışmaları yakından takip ediyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü kurulma çalışmaları da tamamlanmak üzere.. Ayrıca gönüllü yangın söndürme ekipleri oluşturulması için yapılacak eğitim çalışmalarının hazırlıklarına başlandı. Bu amaçla orman mahallelerimiz ve orman sınırındaki mahallelerimizde meskun olanlar başta olmak üzere gönüllüler için eğitim sertifikası programları uygulanacak ve gönüllülere sertifika ile beraber yangında kullanacakları kıyafet ve ekipman da verilecektir. Bu alanların hiçbirinde tek bir maden çalışması yoktur ve olmayacaktır.”
Haber: Yılmaz AKPINAR