DSİ SON 18 YILDA HATAY’DA 7 BARAJ 3 GÖLET YAPTI

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Hatay’a yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor.

Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor.
DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü, diğer sektörlerin de itici sektörü olmaktadır.

‘2021 YILINI SULAMADA HAMLE YILI İLAN ETTİK’
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin öncülüğünde 2021 yılını sulamada hamle yılı ilan ettiklerini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır. Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır” dedi.

‘AMİK OVASI’NIN MÜNBİT TOPRAKLARINI SULAMAYA AÇIYORUZ’
Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 18 yılda Hatay ilinde inşa edilen 13 sulama tesisi ile 85 Bin 010 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını belirten Genel Müdür Yıldız, “Böylece Hatay topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 65 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık” dedi.

898 BİN 230 DEKAR ARAZİDE İNŞAAT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Yıldız, “Hatay’mız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 22 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 22 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 898 bin 230 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup milli ekonomiye 2021 yılı birim fiyatları ile yıllık 1 333 700 000 TL katkı sağlanacaktır. Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Hatay zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır” dedi.

‘HATAY’IMIZA 7 BARAJ VE 3 GÖLET KAZANDIRDIK’
Akdeniz’in ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Hatay’ımızda ziraatın daha da gelişmesi için son 18 yılda kente 111 adet Tesis ile 2 milyar 800 milyon TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Hatay’da son 18 yılda 7 baraj ve 3 gölet inşa ettik. Diğer taraftan Hataylı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Hatay’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 3 baraj ve 4 göletin yapım çalışmaları devam ediyor” dedi.
Genel Müdür Yıldız, “Diğer taraftan son 18 yılda tamamladığımız içmesuyu tesisleri ile 800.000 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 47,01 milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz. Ayrıca; Hatay İlinde taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 81 adet taşkın koruma tesisi ile Hatay şehir merkez, 75 adet yerleşim yeri ve 2 bin 204 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 6 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.

HATAY’IN SUYU ÜLKEMİZİN ENERJİSİNE ENERJİ KATIYOR
Hatay’da son 18 yılda 2 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 51 GWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 13 MW olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 25 Milyon TL katkı sunuyoruz. Şehrimizde planlama aşamasında olan 11 adet olmak üzere toplamda 14 adet HES’le Ülkemizin enerjisine enerji katacak olmaktan gurur duyuyor, bugün itibariyle yaklaşık 200.000 hanenin enerji ihtiyacını Hatay’da kurulu HES’lerle karşılıyoruz.

İKİ ADET YERALTI BARAJI İNŞAAT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Baraj ve Gölet Çalışmalarımızın yanında düşük maliyet ve daha az su kaybı sağlayacak olan Yeraltı Barajı İnşa çalışmalarımız kapsamında Hatay ilimizde 2 adet depolama tesisi çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.