GÜBRETAŞ, 69 YILDIR ÜLKE TARIMINA HİZMET ETMEYE DEVAM EDİYOR

Ülkemizdeki tarımsal üretim verimliliğini artırmak için 1952 yılında temelleri atılan GÜBRETAŞ, kuruluşunun 69. yıldönümünü Yarımca Tesisleri’nde kutladı. Şirket üst yönetimi ve tesis çalışanlarının katıldığı etkinlikte Ar-Ge Merkezi bünyesinde kurulan Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nın açılış töreni de gerçekleştirildi.

6 Kasım 1952’de dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in imzasıyla kimyevi gübre sektörünün ilk şirketi olarak kurulan GÜBRETAŞ, 69 yıldır bitki besleme ürünleriyle tarımsal verimliliğin yükseltilmesine katkısını sürdürüyor. Türkiye’nin ilk gübre fabrikasını 1954 yılında İskenderun’da faaliyete başlatan GÜBRETAŞ, 1961 yılında Kocaeli’nde kurulan Yarımca Tesisleri’yle yıllardır çiftçilerin yeni ürünlerle tanışmasına öncülük etti.

Ana hissedarı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile sağlanan güçlü sinerjiyle özellikle 2002 yılı sonrasında istikrarlı bir büyüme çizgisi yakalayan şirket, bu dönemde yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarıyla pazar etkinliğini artırırken aynı zamanda Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında da üst sıralara yükseldi.
Sektörün öncüsü olarak yenilikçi ürünlerinin yanı sıra yıllardır bilinçli üretimi yaygınlaştırma faaliyetleri, Ar-Ge çalışmaları ve tesis yatırımlarıyla da ülke tarımına katkı sağlayan GÜBRETAŞ, kuruluşunun 69. yıldönümünü Kocaeli’deki Yarımca Tesisleri’nde kutladı. Genel Müdür İbrahim Yumaklı ile şirket yöneticileri ve çalışanlarının buluştuğu etkinlikte, yapımı tamamlanan yeni Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nın açılışı da gerçekleştirildi.

GM YUMAKLI: “TARIMSAL VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYORUZ”
Yarımca Tesisleri’nde düzenlenen etkinlikte konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, şirketin tarım sektöründeki konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yarımca Tesisleri’nin şirketin üretim, Ar-Ge ve yatırımlarını buluşturan önemli bir nokta olduğunu belirten Yumaklı, “Şirket kuruluş kararında dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in imzasını da taşıyan GÜBRETAŞ, 1952 yılında ülkemizdeki tarım sektörüne verimlilik kazandırmak amacıyla kurulmuş önemli sanayi yatırımlarından biridir. GÜBRETAŞ, 1952’den bu yana sektörde birçok ilklere imza atarak verimlilik sağlayan ürünleriyle, yenilikçi hizmetleriyle ve ülke ekonomisine katma değer sağlayan yatırımlarıyla 69 yıldır bu kuruluş misyonunu devam ettirmektedir. Bu misyon doğrultusunda çiftçilere ulaştırdığımız ürünlerin yanı sıra bilinçli tarımı yaygınlaştırma ve tarımsal danışmanlık faaliyetlerimizle de Anadolu topraklarını bereketlendirmek için aynı yolda ilerlemekteyiz” dedi.

Şirketin bugünlere ulaşmasında emeği geçenleri saygı ve minnetle andıklarını belirten İbrahim Yumaklı, “Bugün bu hizmet bayrağını taşıyan çalışanlarımızla birlikte GÜBRETAŞ’ı daha güçlü bir geleceğe ulaştırma sorumluluğuyla faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu amaçla GÜBRETAŞ’ın her daim insana ve tarıma fayda sağlamaya yönelik yenilikçi bakış açısı, dünyada bilim ve teknolojinin gelişimiyle paralel ilerlemektedir. Ar-Ge çalışmalarının her geçen gün önem kazandığı dünyada, şirketimiz bu alana yönelik yatırımlarını hız kesmeden devam ettirmektedir. Tarımsal verimliliğin artırılması noktasında bilimin ve bilginin gücünü kullanmak için Ar-Ge çalışmalarına özel bir önem vermekteyiz” diye konuştu.

GÜBRETAŞ’TAN BİR AR-GE ADIMI DAHA: MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
Son yıllarda ağırlık verdikleri araştırma geliştirme faaliyetleri kapsamında iki hafta önce Gebze Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa Ar-Ge Serası’nı hizmete açtıklarını hatırlatan Yumaklı, “Bugün de 69. yıldönümünü kutlaması vesilesiyle Yarımca Tesisleri’ndeki Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nın açılışını yapmanın heyecan ve mutluluğu içerisindeyiz. Mikrobiyoloji çalışmaları, şu an dünya genelinde oldukça yoğunlaşılan bir alan. Şirket olarak bunu öngörerek kurduğumuz yeni laboratuvarla, ülke tarımına fayda sağlayacak mikrobiyal gübre çalışmalarında öncü olmayı hedefliyoruz” dedi.

Mikrobiyoloji Laboratuvarı ile orta ve uzun vadede hem GÜBRETAŞ’a hem de tarım sektörü ile ülke ekonomisine büyük katkılar sunacak yeni ürünlerin geliştirileceğini belirten İbrahim Yumaklı, “Bu laboratuvarda üretilecek yeni fikirler sonucunda sektörümüzde çevreci ve sürdürülebilir yaklaşımla hammadde bağımlılığını azaltıp öz kaynaklarımızı daha etkin şekilde değerlendirebiliriz. Umarım en kısa zamanda bunun sonuçlarını görmeye başlarız” ifadelerini kullandı.

“Tarım, bu ülkenin en kıymetli hazinelerinden biridir” diyen İbrahim Yumaklı, “Biz de ürünlerimizle ve diğer saha faaliyetlerimizle, Türkiye’nin tarımdaki potansiyelini güçlendirip çiftçilerin ve ülkenin faydasına dönüştürmek için aynı gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” sözleriyle açılışı gerçekleştirdi.

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI’NDA TARIMIN GELECEĞİ İÇİN YENİ NESİL ÜRÜNLER GELİŞTİRİLECEK
Yıllardır hem çiftçilerimize sunduğu ürünlerin kalitesini ve güvenirliğini korunmak hem de tarımsal verimliliği artıran yeni ürün desenleri geliştirmek için laboratuvar faaliyetlerini etkin şekilde yürüten GÜBRETAŞ, yeni nesil gübre çalışmaları için Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nı kurdu.

2019 yılında GÜBRETAŞ Ar-Ge Merkezi bünyesinde yüksek teknoloji içerikli yeni nesil gübreler geliştirmek ve biyoteknolojik çalışmalar yapmak amacıyla modern donanıma sahip bir Mikrobiyoloji Laboratuvarı kurma kararı alındı. 2019 sonunda başlayan Yarımca’daki laboratuvar inşası kısa sürede tamamlandı. Gerekli teknolojik ekipmanların kurulumundan sonra bu alanda ürün geliştirme faaliyetlerini yürütecek mikrobiyoloji ve biyokimya uzmanları istihdam edilerek, geçtiğimiz yaz tamamlanan GÜBRETAŞ’ın Mikrobiyoloji Laboratuvarı faaliyete başladı.

GÜBRETAŞ Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda, toprakta bulunan çok çeşitli sayıdaki ve özellikteki mikroorganizmalardan patojen olmayan ve toprak ve bitki verimliliğine katkı sağlayan mikroorganizmaların (bakteri, mantar, vb.) izolasyonu, teşhisi ve toprağa uygulanabilir bir ürün formuna dönüştürülmesi (mikrobiyal gübre) çalışmaları gerçekleştirilecek.

‘TARIM SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNE KATMA DEĞERLER SAĞLIYORUZ’
Kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz ise 1993 yılındaki özelleştirmeyle GÜBRETAŞ’ın ana hissedarı olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile sağlanan güçlü işbirliği sayesinde, gübre satış miktarlarını son 19 yılda yaklaşık %300 civarında artırarak pazar liderliği güçlendirdiklerini söyledi.

Başkan Poyraz, “GÜBRETAŞ, sadece üretim ve satış odaklı bir şirket değildir. Aynı zamanda 1952’den beri koruduğu kuruluş misyonuyla sektörde birçok yeniliği gerçekleştiren GÜBRETAŞ; bilinçli tarımı yaygınlaştırma, sosyal sorumluluk ve Ar-Ge projeleriyle da tarım sektöründe öncü çalışmalar yaparak hepimizi gururlandırmaktadır. 69 yıla ulaşan tecrübesi ve vizyonunu harmanlayan GÜBRETAŞ, son yıllarda gerçekleştirdiği tesis yatırımlarıyla da ülkemizdeki tarım sektörünün geleceğine yönelik önemli katma değerler sağlamaktadır” dedi.

Fahrettin Poyraz, “Bu yıldönümünün GÜBRETAŞ, Tarım Kredi ve ülkemizdeki tarım sektörü için yeni güzelliklere ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.