Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Şubesi tarafından düzenlenen istişare toplantısı gerçekleştirildi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıya Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun OSB Başkanı Ayhan Tosyalı ve MÜSİAD üyeleri katıldı.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Bozatlı, yaptığı konuşmada bölge iş insanlarının sorunlarını, isteklerini iletirken özellikle Erzin OSB, Amanos Tüneli ve bölgedeki yatırımlarla ilgili yaşanan gelişmeler konularını gündeme getirdi.
ERZİN OSB YENİ YATIRIMLAR İÇİN İYİ LOKASYON
Bozatlı; “Günümüzde KOBİ’ler, küreselleşmenin yarattığı şiddetli rekabet ortamında ulusal ekonomilerin gelişmesi ve korunması bakımından önemli bir işlev üstlenmektedirler. KOBİ’ler, işsizliğin azaltılmasında ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında oynadıkları rolleri, yaptıkları olumlu katkıları ve piyasa koşullarında meydana gelen değişmelere hızlı uyum sağlayabilen esnek üretim yapısına sahip olmaları itibariyle etkili bir rol oynamaktadırlar. Taşıdıkları yerellik ve orta sınıfı güçlendirme gibi niteliklerinden dolayı, KOBİ’lerin sayılarını arttırıcı çalışmalar yapılmalıdır. MÜSİAD olarak buna yönelik yapılacak her türlü çalışmanın içerisinde varız ve üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız” dedi.
ÇARKLAR DÖNDÜ
Temizlik-Mesafe ve Maske kurallarına uyularak gerçekleştirilen toplantıya başkanlık yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan, ilin ekonomik verileri ve yatırımları konusunda bilgilendirmede bulundu.
Erzin OSB ile ilgili yaşanan gelişmeleri anlatarak konuşmasına başlayan Vali Rahmi Doğan, şu açıklamaları yaptı: “ Öncelikle bilinmelidir ki pandemi sürecinde Hatay ili olarak üretim alanında ciddi sorunlar yaşamadık. Tarımda ovada üretim miktarlarında artışlar sağladık. Geçen yıl 450-500 kilo verim aldığımız buğday ürününde bu yıl 650-750 kilo ürün üretimi gerçekleştirildi. Yaş sebze meyve konusunda da geçen yıldan daha iyi durumdayız. Bu alanda ihracatımız da durmadı. Çelik sektörü piyasası yeniden hareketlenmeye başladı. Pandemi sürecinde vardiyalı çalışıldı, üretim oranı düşürüldü ama çarkları döndürdük. Yani fabrikalarımızı kapatmadık. Bu süreçten en az hasarla çıkmak istiyoruz. Akıbetinin ne olacağına dair tereddütler olunan Erzin OSB ile ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Önce alt yapıyı oluşturduk. 60 milyon TL’lik muammen bedel tespit edilmişti. Açık ihaleye çıktık ve 36 milyon TL’ye verdik. Yüzde 40 kırım oldu. Müteahhidimiz altyapı çalışmalarını tamamladı. Parsellerin tamamını yatırıma hazır hale getirmek üzereyiz. Şuanda yatırımcıya vermek istediğimiz boş 7 parselimiz kaldı.
TÜNEL MUTLAKA YAPILACAK
Erzin OSB birkaç ay içerisinde fabrikaların yükseldiği alan haline gelecek. Fabrikaların kuruluyor olması talebi de arttırdı. Burası yeni yatırımlar için iyi lokasyon. Mevcut parseller bittikten sonra hemen bitişiğinde 250 hektar büyüklüğünde genişleme alanımız var. Burası tamamlanınca o kısma geçeceğiz. 18 yatırımcı var ve hepsi yatırım yapma arzusunda. Bir iki ay içerisinde parsellerin dağıtımını tamamlayacağız. Farklı illerden yatırımcılarda buradan talepte bulunuyor. Tünel mutlaka yapılacak. Tüm bölgeyi ilgilendiren bu yatırımın gerçekleşmesiyle 70 kilometrelik körfezimizdeki liman ve iskelelerimizin kapasiteleri artacak belki de yenilerine ihtiyaç duyulacak. Hassa tarafından milyonlarca metrekare yatırım alanları çıkacak. Yatırımcılarımız arazi bulma sıkıntısını yaşamayacaklar. Geçen yıl 10 milyar TL vergi tahsilatı ile 81 il arasında yedinci sırada yer alan Hatay, birlik ve beraberlik içerisinde büyümesini sürdürecektir.”
Konuşmaların ardından söz alan MÜSİAD üyelerinden bazıları Erzin OSB’de arsa verilmesi durumunda projeleri hazır olan ihracata yönelik yatırımlarını hemen yaşama geçirebileceklerini bildirdiler.
Toplantının ardından Petek Mutfak’ta İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın da katıldığı bir yemek verildi.
HABER MERKEZİ