LÜZUMSUZ ŞOVA, POLİS’TEN MEDENİ DURUŞ!

İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş ve teşkilata mensup polislerimizin ne kadar hoşgörülü olduğunu, insanlar arasında dil, din, ırk ayırımı yapmadan yaklaştıklarını.. Yaptıkları uygulamalarla da halkın can ve mal güvenliğini esas aldıklarını biliyoruz.
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, huzur ve asayiş yönünde alınan bir takım tedbirler var. Bunlardan biri de işyerlerinde yapılan kimlik kontrolüdür.
Bu hak, polise verilmiş midir? Evet!

2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 4/A maddesi ile Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği’nin 5. maddesince ‘Polis, görevini yerine getirirken kişilere kimliğini sorabilir. Kimliği sorulan kişi de kimliğini ibraz etmek zorundadır. Kişilerin kimliğinin bulunmaması, kimliği hakkında açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması hallerinde kimliği belirlenene kadar kişi gözaltına alınır’ hükümleri bulunuyor.

HEM, baro başkanı her ne kadar kendisine kimlik sorulmasının hukuki olmadığını savunmuş ise de 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 58. maddesinde belirtildiği üzere avukatlar baro başkanı dahi olsa sadece arama konusunda özel hukuki muameleye tabi olup, kimlik ibraz etmeme gibi bir muafiyetleri bulunmamaktadır.

Her hangi bir uygulamada, polisin kimin hangi sıfatı taşıdığını bilmez, bilmek zorunda da değil!
O kişi kendini bile tanıtmak için, kimlik veya belge ibraz etmek durumundadır.
Kaldı ki, bazen polise bile ‘Kimliğinizi görebilir miyiz?” diye soruyoruz.
Neden?
Çünkü, kendini polis diye tanıtan dolandırıcılara karşı önlem almak için..
Şimdi, dün bir kontrol esnasında, Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez’e, herkese yapılan bir uygulama ile “Kimliğinizi gösterir misiniz” diyen polise, “Kimlik Kontrolü yapacağınıza dair belge gösterin. Bir dayanağınız var mı? Göstermiyorum” diye itiraz etmeyi de hiç doğru bulmuyorum!

Orada polisler, gayet kibar bir dille, üstelik ‘Rica ediyoruz’ dediği bir ortamda, ‘yetkisi’ olduğu halde, güvenlik güçlerini tahrik etmek, ortalığı germek adına yapılan hiçbir hareketin, şu huzur ve barış ortamına bir katkısı olamaz!

Görüntüleri izledim..
Polisin ‘lütfen’ diye başlayan.. ‘Rica’ya dayalı her yaklaşımına ‘Hayır, olmaz, yapamazsınız’ diye bir hamleyle yaklaşmak, zora koşmaktır! Oysa kimsenin, kimseden bir üstünlüğü yok!
Ekrem Başkan orada kimlik gösterip, polisin de bayramını kutlasa daha ‘şık’ olmaz mıydı?

Buna rağmen, lüzumsuz bir inatlaşma yüzünden gösterilen tavıra karşı polisin duruşunu, medeni yaklaşımını takdir ettim.
Ama aynı tutumu da baro başkanından da beklerdik!
Pek o ne yaptı? Tribünlere oynayıp, şov yapmaya kalkıştı.
Tutmadı!

Yılmaz AKPINAR