İSTE’DEN KORONAVİRÜS’E KARŞI 3 BOYUTLU MÜCADELE

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), yeni tip koronavirüs (COVID-19) ile mücadele kapsamında başlatılan Kolektif Üretim Hareketi ‘ne katılarak, sağlık çalışanlarının kullanımına yönelik koruyucu yüz maskesi (siperlik) üretimine başladı. 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen maskeler, ihtiyacı bulunan sağlık kuruluşlarına ulaştırılacak.
Türkiye’nin başarıyla yürüttüğü yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını ile mücadelesinde kritik rol oynayan ve özellikle sağlık çalışanlarının hastalarla temasını minimuma indirmek amacıyla başlatılan, Kolektif Koruyucu Yüz Maskesi (Siperlik) Üretim Hareketi kapsamında; İskenderun Teknik Üniversitesi’nde koruyucu yüz maskesi (siperlik) üretimi başladı. İSTE Teknoloji Transfer Ofisi (İSTE-TTO) ve İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü FAB-LAB laboratuvarı bünyesinde bulunan 3 Boyutlu yazıcılar ile üretilen koruyucu yüz maske siperlerinin, isteyen sağlık kuruluşlarına ivedilikle ve ücretsiz olarak teslim edilmesi hedefleniyor.

LABORATUVARLARIMIZ DESTEK VERİYOR
İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu; “Rektörümüz Prof. Dr. Türkay Dereli’nin yönlendirmeleri ile bu zorlu süreçte İSTE olarak tüm imkânlarımızı Koronavirüs salgınına karşı mücadele için seferber ettik” diyerek, “Teknoversite öğrencilerinin kendi evlerindeki 3 boyutlu yazıcılarla bu harekete katılmaları ve duyarlılıkları da bizleri ayrıca ziyadesiyle memnun etti. Makine Mühendisliği Bölümü FABLAB Laboratuvarı da sürece destek verdi. Maskelerin üretiminde emeği geçen öğretim elemanlarımıza da yürekten teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

İSTE-TTO Koordinatörü Seçkin Dilek ise; “İSTE-TTO olarak kendi bünyemizde bulunan 3 Boyutlu Yazıcılarla üretimini yaptığımız koruyucu yüz maskelerinin günlük üretim kapasitesini artırmak amacıyla öğrencilerimizden de destek alıyoruz. “Evde Kal” çağrısına uyan ve evinde 3 Boyutlu Yazıcısı olan öğrencilerimizle iletişime geçtik ve onlara sarf malzemesi desteği sağladık. Öğrencilerimiz de koruyucu yüz maskesi üretimine tüm güçleriyle destek veriyorlar. Şu an için, günlük üretim kapasitemiz FABLAB ile birlikte, ortalama 40-50 adet, ancak bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Üretilen ilk parti koruyucu yüz maskeleri, İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne iletilmek üzere, İSTE Merkez Kampüsü’nde hizmet verem 112 Acil Servis Birimi’ne teslim edildi.
HABER MERKEZİ