CORONAVİRÜS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER


İskenderun Özel Palmiye Hastanesi’nin başarılı doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Döner, Corona virüsün neden olduğu hastalıkta alınması gereken önlemler konusunda önemli bilgiler verdi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Döner, “Coronavirusler (CoV), basit bir soğuk algınlığından – Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir” diyerek şu açıklamayı yaptı;

“Coronavirusler zoonotik olup, hayvanlardan bulaşarak insanlarda hastalık yapar, sonra da insandan insana bulaşabilirler. Son günlerde Çin’de ortaya çıkıp tüm Dünya’ya yayılmaya başlayan ve bir çok insanın hayatını kaybetmesine neden olan Coronavirus alt tipi 2019-nCoV olarak isimlendirilmiştir.

Yeni tespit edilen Coronavirüs (2019-nCoV )ile ilgili sınırlı bilgiler mevcut olup, eldeki verilere göre virüsle enfekte insanlardan diğer insanlara damlacık yolu (hava yolu ) ile bulaştığı, bazı kişilerde belirti vermediği ya da hafif seyrettiği, bazı kişilerde ise (özellikle yaşlılarda) ölümcül olabileceği bilinmektedir.

Coronavirüs enfeksiyonunun en önemli belirtileri yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Kesin tanı için enfekte kişinin solunum yolu sıvılarından 2019-nCoV virüsünün tespitinin yapılması gerekmektedir.

Kimlerde 2019-nCoV enfeksiyonundan şüphelenilmeli?
Öksürük, ateş yüksekliği, nefes darlığı gibi şikayetlere ilave olarak aşağıdaki durumlardan birinin varlığı. Son 14 gün içinde Çin’de bulunmuş olmak veya Coronavirüs ile enfekte olan biri ile yakın temasta bulunmak veya Hastane ilişkili Coronavirüs tespit edilen bir hastanede bulunmak.”
HABER MERKEZİ