İSTE’DE HER YOL ‘İSTİKRAR’A ÇIKIYOR


Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da TÜBİTAK’ın Elektrikli Araç Yarışlarına katılmak için hazırlıklarını sürdüren İSTE–IEEE Öğrenci Topluluğu’na, Atakaş Şirketler Grubu’ndan büyük destek geldi. Proje konusu aracın tüm araştırma ve geliştirme masraflarını karşılamak amacıyla, Atakaş Şirketler Grubu, İSTE–IEEE Öğrenci Topluluğu’na sponsor oldu. Tüm masrafları üstlenen Atakaş Şirketler Grubu, böylelikle geliştirilen aracın tek sponsoru olarak Ar-Ge’ye ve bilime verdiği önemi bir kez daha göstermiş oldu.

SON AŞAMAYA GELİNDİ
Global bir topluluk olup adından dünya genelinde söz ettiren İSTE-IEEE Öğrenci Topluluğu, bu sene #milli teknoloji hamlesi sloganı ile birden fazla yarışmanın düzenlendiği TEKNOFEST (https://www.teknofest.org/) kapsamına alınan “Efficiency Challenge-TÜBİTAK Elektrikli Araç Yarışlarına” (https://challenge.tubitak.gov.tr/anasayfa.html) katılma konusunda gerekli adımları attı.

İSTE-IEEE Öğrenci Topluluğu’nun bu yola çıkmasının en büyük amacı, elektrikli araç geliştirme pazarında İSTE öğrencilerini kalıcı kılmak. İSTE-IEEE Öğrenci Topluluğu, İSTİKRAR EV-1 adını verdikleri elektrikli araç ile bu seneki yarışlara katılacak. İSTİKRAR EV-1’in tüm masraflarını üstlenerek tek sponsoru olan ATAKAŞ Şirketler Grubu’nun verdiği destek ile başlatılan çalışmaların büyük bölümü tamamlandı. Araç kontrol sistemi geliştirilmesi konusunda son aşamaya gelindi. Ayrıca batarya konusundaki Ar-Ge çalışmaları da son sürat devam ediyor.

İSKENDERUN’U GURURLA TEMSİL EDECEK
Proje hakkında kısa bir açıklama yapan; İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat Furat; “İSTE-IEEE Öğrenci Topluluğu bu yaz bu projeye adandı. Bir fikrin projeye ve ürüne dönüşmesi çok önemli. Başarmayı öğrenmek, takım olmak, sabırlı olmak, başarmak kadar önemli. İstikrar da çok önemli. Bu yüzden aracımızın ismi İSTİKRAR EV-1 olarak seçildi. Geçen sene bu yarışmaya yine İSTE-IEEE Öğrenci Topluluğu başka bir araç ile katılmıştı ve büyük başarı kazanmıştı. Bu yıl da yine aynı şekilde başarılı olmak istiyoruz, İSTE’yi ve İskenderun’u en güzel şekilde temsil etmek istiyoruz. Öğrencilerimiz bütün yaz boyunca gece gündüz çalıştılar. Motor ve motor sürücü alanlarında Ar-Ge faaliyetlerini devam ettirip önümüzdeki yıllarda bu parçaları yerli olarak üretmeyi hedefliyoruz. Elektrikli araç, baştan sona bir Ar-Ge çalışması olup, her sene tecrübe ve bilgi birikimlerimizi artırıp daha iyisini yapmaya çalışıyoruz. 200’den fazla öğrenci üyesi bulunan IEEE-İSTE Öğrenci Topluluğu’nun Elektrikli Araç (İSTİKRAR EV-1) Takımı bu yıl 28 öğrenciden oluşuyor. En az elektrik tüketerek en çok mesafeyi kat edebilen araç olabilmek adına öğrencilerimiz piste çıkmak için sabırsızlanıyor. Bu yolda Ar-Ge çalışmalarımıza sponsor olan ATAKAŞ Şirketler Grubu’na ve Sayın Recep Atakaş’a, projemize her türlü desteği veren Rektörümüz Prof. Dr. Türkay Dereli ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tolga Depci’ye teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Haber: Yılmaz AKPINAR