ARTIK BİTSİN BU ACILAR!


İskenderun’da bir araya gelen kadın ve erkekler eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut ve kadın cinayetlerine tepki gösterdi.

Türkiye Kadınlar Birliği İskenderun Şube Başkanı Canan Gencer, Sağlıklı Yaşam Parkında grup adına yaptığı basın açıklamasında, kadına yönelik şiddetin insanlık suçu olduğunu söyledi.

‘KADINLAR ÖLMESİN’
Şiddetin önlenmesinde yasalarda bazı eksikliklerin olduğunu belirten Gencer, “Ne zaman bir gazete okusak cinayet haberleriyle karşılaşır hale geldik. Kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin artık ciddi boyutlarda ele alınması ve bu durumun olumlu yönde aşılması, daha ağır yaptırımların uygulanması gerekir. Kadına şiddet uygulayanları kınıyoruz. Hayata renk katan ve hayatın her alanında kadınlara hak ettiği değer verilmelidir. Bunu da birlikte başaracağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘ÖNLEYİCİ TEDBİRLER VE POLİTİKALAR YÜRÜRLÜĞE GİRMELİ’
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara ise, “Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve bununla ilgili mücadeleye dair Avrupa Konseyi sözleşmesinin kısa adı olan İstanbul sözleşmesi 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir Türkiye Avrupa Konseyi’nin hazırladığı bu sözleşmenin ilk imzacısıdır” dedi.

Kara, “Kadına yönelik şiddet; ister kamusal ister Özel alanda meydana gelsin kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik acı veya ıstırap veren veya verebilecek olan toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylem veya bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma anlamına gelen ve bir insan hakları ihlali ve kadınlara yönelik ayrımcılığın bir biçimi olarak anlaşılır. Devletin tüm yetkilileri ve kuruluşları tarafından benimsenecek toplumsal cinsiyete duyarlı kapsayıcı ve eşgüdümlü politikalar geliştirilerek, kadına yönelik her türlü şiddet ve ev içi şiddetle mücadeleye dair önleyici tedbirler ve politikalar yürürlüğe bir an evvel konulmalıdır. Kadınlara yönelik şiddet, insan hakkı ihlali ve ayrımcılığıdır” diye konuştu.

Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup daha sonra dağıldı. Açıklamaya sivil toplum kuruluşları, dernekler ve partiler de destek verdi.