Gazete Güney

CESUR YÜREK DÜNYAYI FETHEDİYOR!


Türkiye’nin etkin ve saygın dergilerinden Forbes, Türkiye’nin Global Çelik Üreticisi Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’yı yine kapağına taşıdı. Cesaret dahi edilemeyeni, hiç yapılmayanı yaparak, başarılı eserler ortaya çıkaran Duayen Sanayici Fuat Tosyalı’nın Dünya ölçeğinde ki yatırımlarını sayfalarına taşıyan Forbes, “Cesur Yürek” başlığıyla “Beş ülkede, 6 milyar doları aşan yatırımla cevherden başlayarak, demir çeliğin tüm aşamalarına hükmedecek. Riskli bölgelerde kurduğu oyunla Fuat Tosyalı, şirketini küresel bir çelik devine dönüştürüyor” bilgisini paylaştı.

Afrika’da, başka ülkelerde yeni hikayeler yazmaya hazırlanan hazırlanan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın mücadeleci, azimli ve çalışkan yönünü ortaya koyan dergi, Nilgün Balcı Çavdar’ın kaleminden önemli bilgileri gündeme taşıdı. İşte o detaylar;

YURT DIŞI CİROSU TÜRKİYE‘Yİ GEÇTİ
“Tosyalı Holding’in yurtdışı cirosu Türkiye’yi geçti. Bu daha başlangıç. Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın hesabına göre, bugüne kadar 3 milyar dolar harcadıkları Cezayir’deki tüm yatırımlar tamamlandığında yalnız bu ülkeden yıllık 5 milyar dolar ciro gelecek. Küresel büyüme planı kapsamında Afrika kıtasında Cezayir ve Senegal’e ek olarak iki ülkede daha yatırım kararı var. Adı Forbes’da saklı bu iki ülkede, ilk etapta gerçekleşecek 500 milyon dolar yatırımla direkt madenden üretime geçilecek. Tosyalı’nın kurduğu bu oyun, planlandığı gibi giderse demir çelik ve boru üretiminde, “İlk Global Türk Şirketi”nin ortaya çıkışına sadece birkaç yıl kalmış demektir. Fuat Tosyalı, “Afrika’nın doğusuna, İskenderun’daki tesislerimizde ürettiğimiz malları Süveyş kanalından geçirerek ulaştırabiliyoruz. Cezayir, Oran’daki tesislerimizle de hem Avrupa’ya hem de Cebelitarık’tan geçerek Afrika’nın batısına ulaşabiliyoruz. Şimdi kıtanın batısında iki ülkede daha yatırım yapacağız” diyor. Buradan hem Afrika’nın batı kıyılarına hem de dört beş saat uçuş mesafesindeki Güney Amerika’ya ulaşabilecekler.

TOSYALI, YENİ DÜNYA’DAKİ GÜCÜNÜ HER YIL ARTIRIYOR
Tabii ABD’ye de… Tosyalı, “Göze gelmekten çekinip” çok da dile getirmek istemiyor ama geçen yıl küçük de olsa Cezayir’den, ABD’ye ihracata başladılar. Tosyalı Holding’in hem boru üretiminde hem de demir çelik alanında Türkiye’deki rakipleri ABD’nin yükselttiği gümrük vergileri nedeniyle rekabet avantajını kaybederken (örneğin boru üretimi geçmiş yıllarda ortalama yüzde 7 büyürken, 2009’da ancak 2018 ile aynı seviyeyi koruyabilecek). Tosyalı ise Yeni Dünya’daki gücünü her geçen yıl artıracak.Bunu sağlayacak Afrika açılımı, kıtaya Cezayir’e (ondan önce yaptıkları ihracat bir yana) doğrudan yatırım yaparak attığı büyük adımın devamı niteliğinde. Yol haritasında Senegal’in yanı sıra Afrika’da ismini henüz açıklamak istemediği batı kıyılarındaki iki ülke var. Bu ülkelerde önümüzdeki iki- üç yıl içinde 500 milyon doları bulacak yatırımlarla demir cevherinden başlayarak, inşaat demiri üretmeye başlayacaklar.

PROJEYE ÇELME TAKMAK İSTEYENLER OLDU
Tosyalı, “Bu sektörde işler ‘devletlerarası rekabet’ ilkesine bağlı yürüyor. Senegal’i açıkladıktan sonra özellikle de dış basın aracılığıyla o projeye çelme takmak isteyen çok oldu. Planlamalarımızı yapıp her şeyi son aşamaya getirdikten sonra açıklamak daha doğru olacak.”Aslında bu planlamaları uzun zamandır yapıyor. Her hafta özel uçağıyla, Cezayir’e ve Afrika’nın farklı ülkelerine seyahatler yapıyordu. Özellikle kıtanın doğu sahillerini ve batısını inceledikten sonra nihayet iki ülke belirlemiş. Ülkelerden birini tarif ederken, “kilometrelerce uzanan dümdüz araziler ve gece çok az ışığın aydınlattığı, elektriklerin olmadığı topraklardan” söz ediyor. Yöresel kıyafetleriyle sırtında bebeği, başının üzerindeki kaplarla su taşıyan insanların fotoğraflarını gösteriyor cep telefonundan. Yine kıtanın batı sahilindeki diğer ülke ise kanlı savaştan çıktıktan sonra şimdi Afrika’nın en hızlı büyüyen üçüncü ekonomisi konumunda. Her ikisinin de ortak noktası, doğrudan yatırıma duydukları iştah. Öncelikle inşaat demirine ve beyaz eşya, otomotiv gibi endüstriler geliştikçe daha fazla demir çelik ürününe ihtiyaçları olacak. Özetle kurulacak fabrikalara ve bunların sağlayacağı istihdama da fazlasıyla ihtiyaçları var.

GÖZÜ DEMİRDEN BAŞKA ŞEY GÖRMÜYOR
Bu ihtiyaçlar, Tosyalı’nın demir çeliğe duyduğu iştah ve Afrika’daki yatırım planlarıyla örtüşüyor. Telefonundaki başka bir fotoğrafta gösterdiği gibi en en çok bu iki ülkenin demirin oksitlenmesiyle kırmızılaşmış toprağına ilgi duyuyor. Bu ülkelerde hemen hiç hurda yok. Cezayir’deki tesislerinin kapısından girip çıkan kendilerine ait 400 tır, ülkenin her yerinden topladıkları çamaşır makineleri, otomobil parçaları gibi akla gelen her türlü hurdadan tepeler yaratırken, buralarda böyle bir hammadde de bulunmuyor. Ama başka birşey var: Elindeki mıknatısın yere yapışmasını sağlayacak demir.. Fuat Tosyalı’nın gözü, yanında işlerken kazayla altın bile bulsa demirden başkasını görmüyor: “Altın çıksa umurumda olmaz” diyor.

Kocaman demir kayaları üzerinden çekilmiş fotoğrafları göstererek, “maden yüzeyde işlemeyi bekliyor” dedi ve ekledi; “Bunları pudra gibi öğüteceğim. Ondan sonra içindeki istenmeyen elementleri ayıracağız. Afrika’daki yeni yatırımlarda ilk etapta demir madeninin zenginleştirilmesinin yanı sıra, pelet üretimi de yapılacak ve nihai ürünlere kadar gidilecek. “Ülkelerin şartları elverdiği ölçüde yatırımlarımızı kademelendirmeyi hedefliyoruz” diyor Tosyalı.

TANAP NİŞANINI GÖĞSÜNE TAKTI
Hem demir çelik alanında hem de Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için gerekli ihtiyacın yüzde 80’ini karşılayarak kendi tabiriyle, “TANAP nişanını göğsüne taktığı” boru üretimi alanında çok gerilerden gelerek en büyük üreticiler arasına yerleşti. Şimdi toplam üretim ve ciro rakamlarıyla hepsini geride bırakmış durumda.

Tosyalı hala hız kesmiş değil. Tam tersine yakaladıkları ivme bundan sonraki büyümelerini kolaylaştıracak nitelikte. Çünkü karlılıkları artıyor. Örneğin büyük kısmı İskenderun’daki liman için olmak üzere geçen yıl Türkiye’de 200 milyon dolar yatırım yaptılar. Ancak şirketin toplam ve kısa vadeli borçları artmadığı gibi, Tosyalı’nın söylediğine göre (kısa vadeli) azalma oldu.
Cesayir’de yatırım yapmak da cesur bir adımdı ve Tosyalı bunun meyvelerini toplamaya başladı.

‘İŞİMİZ ÜRETMEK’
Fuat Tosyalı, “Biz Cezayir’de yatırıma başladıktan sonra üç başbakan, yedi bakan değişti. Biz sanayiciyiz, işadamıyız. İşimiz üretmek, siyasetle işimiz olmaz. Üretmeye odaklanarak önümüze bakıyoruz” diyerek, kapakta yazan ‘Cesur Yürek’ ünvanını fazlasıyla hakediyor. Afrika’da yatırım yapmanın gelişmiş ülkelerde yatırım yapmaya benzemediği açık. Kıta yıllardır kanlı iç savaşlara sahne oluyor. Tosyalı, Cezayir’de Türkiye’den çıkan en büyük doğrudan yatırımlardan birini gerçekleştirdi. Türkiye’de ya da Cezayir’de ulaştığı büyüklükle de yetinebilirdi. “Samimiyetle söylemek gerekirse, cesaret dahi edilemeyeni, hiç yapılmayanı yaparak, başarılı bir eser ortaya çıkartmak beni çok heyecanlandırıyor. Benim için bu yatırımlar, ticari boyutundan öte bir anlam taşıyor” diyor bu nedenle..
Şimdi Afrika’da başka ülkelerde yeni hikayeler yazmaya hazırlanıyor. Tosyalı, “Sıfırdan yeni bir hikaye. Düşünün elektrik var, su var, hammadde var, müşteri var, tüketici var, sosyal hayat var, sosyal imkanlar var, iş gücü var. Bunu herkes yapar. Biz zor olanı yapacağız” diyor.
Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version