HATAY’A 5 BARAJ VE 3 GÖLET İNŞA ETTİK

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Hatay’a yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Hatay ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynuyor.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Kurumumuz tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır. Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.

İÇMESUYU PROBLEMİNİ KÖKTEN ÇÖZDÜK
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Hatay şehir merkezi, Samandağ ilçe merkezi ve 16 mahalleye geçen yıl hizmete aldığımız Büyük Karaçay Barajı ile 35,32 milyon m³ menba kalitesinde içmesuyu sağlayacağız. Büyük Karaçay Barajı’ndan alacağımız suyu inşa etmekte olduğumuz 94 km’lik isale hattı ve içmesuyu arıtma tesisi ile şehre ileterek Hatay’ın 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını karşılayacağız. İçmesuyu arıtma tesisini bu yıl sonunda tamamlıyoruz. İnşaat çalışmalarına devam ettiğimiz İsale hattını da 2020 yılı başlarında tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Hatay’ın hasretle beklediği baraj ve göletleri bir bir hizmete aldıklarını belirten Genel Müdür Aydın, “Son 16 yılda tamamladığımız 5 baraj ve 3 gölet ile vatandaşlarımızın yüzünü güldürdük. Özellikle Hatay’ın içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan Büyük Karaçay Barajı hizmete aldığımız barajların en önemlilerinden biridir. Baraj 105 metre yüksekliği ile ülkemizin sayılı barajlarından biridir. Su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Hatay’da kalkınmayı hızlandıracak, il’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 4 baraj ve 2 gölet daha inşa ediyoruz. Bu barajlardan bir tanesi takriben yarım milyar m3 su biriktirme hacmine sahip olan ve 584.640 dekar gibi çok önemli bir genişlikte münbit araziyi sulayacak olan Reyhanlı Barajıdır. Baraj sağlayacağı sulama ile bölgede gıda üretiminin artmasını ve Hatay’ın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır” diyerek, Reyhanlı Barajının inşaat çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Haber: Yılmaz AKPINAR