GEMİDEN GEMİYE DÜNYADA EN BÜYÜK AKTARIM!


Gemiden gemiye dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) aktarım operasyonu BOTAŞ’ın Dörtyol terminalinde gerçekleştiriliyor.
Katar’dan gelen dev doğal gaz gemisi Türkiye’nin en büyük FSRU gemisi (depolama ve yeniden gazlaştırma terminali) olan aynı zamanda da dünyanın en büyük aktarım ve depolama gemisine 206 bin metreküp sıvı gaz aktarımı yapıyor.

Aktarılan sıvı gaz Türkiye’deki gemide gaz hale çevirilerek 130 milyon metreküp doğal gaza dönüştürülecek. FSRU tesisine alınan LNG doğal gaza dönüştürülerek direk Çukurova Bölgesine veriliyor. Tek seferde yapılan bu dev aktarımda dönüştürülen doğal gaz ile Türkiye’nin kış döneminde bir günde tükettiği gazın üçte ikisi karşılanabiliyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK FSRU GEMİSİ
FSRU gemisi, 263 bin metreküp depolama alanına sahip. 345 metre uzunluğundaki gemi, 55 metre genişliği ile dünyanın en büyük FSRU gemisi özelliğini taşıyor. Gemi, günlük maksimum 20 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip. Bir depo LNG ile Türkiye’nin yüzde 20’sinin günlük doğalgaz ihtiyacı karşılanıyor.

Yüzen bir fabrika özelliğini taşıyan gemi için özel iskele inşa edildi. Dörtyol ilçesinde bulunan BOTAŞ Terminalinin deniz kıyısına LNG taşıyan, FSRU gemilerinin yanaşabilmesi için 2.2 kilometre uzunluğunda iskele inşa edildi.

Hareket edebilir olması sebebiyle, ihtiyaç duyulan bölgeye transferi sağlanan gemi, hem az maliyeti, hem de kısa sürede devreye girebilme özelliğini taşıyor. Dünya genelinde, 14 ülkede 29 FSRU gemisi bulunuyor.
HABER MERKEZİ