Gazete Güney

SERMAYEDEN ÖNCE GİRİŞİMCİLİK


TEB KOBİ Akademi 146. Toplantısını İskenderun’da Ramada Otel de gerçekleştirdi. TEB KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, “Türkiye deki sorun tasarruf problemi var. Türkiye’de tasarruf yok. Biz de millet olarak tüketimi seven bir toplumuz” dedi.

KOBİ’lerle bir araya gelen TEB KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, geçmişte Sermayenin önemli bir faktör olduğunu belirterek, “Bankacı olarak bilançolara bakıyorduk diyorduk sermayesi kuvvetli rekabet avantajı var. Ayakta kalma şansı yüksek. Bugün bunları diyemiyoruz. Bütün bunları yapan nedir biliyor musunuz? Girişimcilik. Girişimciyseniz gerçekten sıfır sermaye ile başladığınız işi çok kısa zamanda milyar dolarlar seviyesine getirebiliyorsunuz. Önceki dönemde sermaye en önemli faktörken, yeni dönemde girişimcilik en önemli faktör olmaya başladı. Yaklaşık 20 sene önce rekabet firmalar arasındayken birey yönetim, yönetim becerileri, vizyoner olma girişimcilik kavramları değişen dünyada çok konuşulur oldu” dedi.

BUZDOLABI TV’DE KİRALIK DÖNEM
TEB KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, “Biz Türk insanı olarak çok mülkiyetçiyiz” diyerek, “Evim olsun, arabam olsun ama değişen dünya öyle değil paylaşım ekonomisine doğru gitmeye başladı. Önümüzdeki dönemde şunu çok rahat göreceksiniz. Buzdolabını, televizyonu kiralayacaksınız aynı elektrik gibi. Ne kadar kullandınız, kaç saat kullandınız faturanız gelecek ödeyeceksiniz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

DEĞİŞEN DÜNYA İNSAN ODAKLI
Boz, dünyada bir iş modeliniz varsa her altı ayda bir bunu yenilemek zorunda olunduğunu tüketicinin müthiş bir talebi olduğunu belirten konuşmasında şunlara yer verdi:
“Tüketici hiçbir zaman olmadığı kadar talepkar. Tüketici şunu söylüyor diyor ki; Siz bir şey mi üreteceksiniz bana soracaksınız. Bana sormadan bir şey yapamazsın. Sen beni tanımadan bir şey yapamazsın diyor. Çünkü değişen dünyada insan odaklılık ön plana çıkmaya başladı. Müşteri nerde problem yaşıyor onu bulup çözmek zorundasın. Hızlı üreteceksiniz, iyi kalite yapacaksınız ve uygun fiyata satacaksınız ve kısa zamanda bunu yapacaksınız. Bu aslında sizin gibi küçük ve orta boy işletmelerin lehine olan bir durum. Endüstri 4,0 deniyor, akıllı telefonlar deniliyor, akıllı zeka deniliyor. Bunların içerisinde en önemli şey ne diye sorarsanız? Ben size insan derim Ama nasıl insan nitelikli insan. Bütün bunları yapacak olan nitelikli insan.”

TASARRUF YOK
TEB KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, Türkiye’nin en büyük sorununu Tasarruf olduğunu ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti:
“Biz Türkiye’de kesinlikle ülkenin rekabet gücünü yukarıya çekmek için teknolojik katma değerli, yüksek teknolojili ürün üretmek zorunda, üretimin desteklenmesi gerekir bu kaçınılmaz. Türkiye’de baktığınız zaman firmalar üzerinde özellikle kamunun borç dengesi gayri safi hasılada ki borç dengesi oranında hiçbir problem yok. Bütçe açığında da bence hiçbir problem yok. Türkiye deki sorun tasarruf problemi var. Türkiye’de tasarruf yok. Biz de millet olarak tüketimi seven bir toplumuz. Bu süreç içerisinde imkanlarımızın çok üzerinde yaşadık. Yaklaşık 220 milyar borç var ortada 70 milyarı finansal sektörde. Bu tablo içerisinde yabancılar rahatsız oldu. Dedi ki; Siz yabancı para, borç, döviz rezervi, siz bu süreci nasıl yürüteceksiniz. Ondan dolayı yabancı girişi Türkiye’ye girişi kesildi. Türkiye’nin büyümesi için dış kaynağa ihtiyaç var çünkü tasarruf yok.En son enflasyon iyi, faiz oranları enflasyonun biraz düşmesi beklentisiyle aşağı gelmeye başladı. Merkez bankası o tahmin bu ay olur mu çok tahmin etmiyoruz. Ama önümüzdeki Ocak ayında faizi indirme ihtimali yüksek bütün bu söylediklerimiz sürdürülebilir olup olmadığına bakıyor olmamız lazım.”

ALTI AY SIKINTILI GÖRÜNÜYOR
Boz, Türkiye’nin % 5 in altındaki bir büyüme ciddi problem yarattığına değinerek, “Türkiye’de % 2,5-3 büyüme işsizliği artıracak demektir. Yeni ekonomik model de de %2,5 büyüme var. Önümüzdeki ilk 6 ayda sıkıntı gözüküyor. Dolayısıyla zor bir dönem bu dönemde bu yönetim becerileri çok ön plana çıkıyor. Hepimiz için zor bir dönem.”

KOBİ’LERE DESTEK ŞART
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz, Türkiye’de 3 milyon 600 binin üzerinde işletme faaliyet göstermekte olduğunu, bu işletmelerin % 99,83 lük bölümünü Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu rakamlar KOBİ’lerin Türkiye ekonomisindeki yerini göstermektedir. KOBİ’lerin çözüm üretilmesi gereken yapısal ve mali sorunları olduğu da bilinen bir gerçektir. KOBİ’ler finansal kaynak bulmakta sıkıntı yaşamakta. Öz kaynak yetersizliği ve kredi temininde yaşanan zorluklarla mücadele etmektedirler. İş dünyasının temsilcileri olarak kısa vadeli çözümler içeren destek ve teşvik sistemleri oluşturmak yerine, KOBİ’lerimizin uluslararası rekabet güçlerini arttıracak finansa erişimlerini kolaylaştıracak. Ayrıca, ARGE ve İnovasyon kapasitelerini geliştirecek politikaların tesis edilmesine inanmaktayız.”
Haber: Cuma KESEROĞLU

Exit mobile version