KADIN VARSA İNSAN VARDIR


5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkının verildiği günde MHP İskenderun Kadın Kolları akşam yemeğinde buluştu. “Kadınlarımızın önündeki bariyerler kaldırılmalıdır” diyen MHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Fatma Kaya, “Dünden bugüne Türk kadının omuzlarında Vatan yükü, boğazında cesaretin madalyaları vardır. Türk kadını koruyan ve kollayandır, kol kanat gerendir. Toplumsal huzurun ve refahın şartı, ayrımcılığın reddi, cinsiyetçiliğin kenara itilmesidir. Devlet ve milletler kadınlarına verdiği değer kadar güçlü ve kudretlidir. Kadın gelecektir, gelecek nesillerin güvencesidir” açıklamasında bulundu.

MHP İskenderun Kadın Kolları Başkanı Fatma Kaya, “Bugün 5 Aralık kadın hakları günü. Bugün Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birisinin, Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıl dönümüdür. 5 Aralık 1934’te anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye Fransa ve İtalya’dan 11 yıl, Romanya’dan 12 yıl, Bulgaristan’dan 13 yıl, Belçika’dan 14 yıl, İsviçre’den ise 36 yıl önce Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır.

5 Aralık 1934’te Atatürk bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etmiştir. Bundan tam 84 yıl önce Kadınlar en demokratik haklarına kavuşmuşlardır. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınlar, milletvekili seçme ve seçilme haklarına 5 alık 1934’te anayasa ve seçim kanunda yapılan yasa değişikliği ile tanınmıştır. 1933 yılında Türkiye’nin ilk kadın muhtarı Aydın’ın Çine ilçesi, Karpuzlu bucağının muhtarı olarak seçilen Gül Esin hanımefendidir. Muhtar olarak seçildiğinizde 32 yaşındadır.

Bu görevi üstlenmek için gerekli olan okuma yazma şartı haiz bulunmamaktadır. Kendi imkanları ile okuma yazmayı öğrenmiştir. Yollara taş döşenmesi, köprü inşa edilmesi, köy odası yaptırma, belli yaş grubu çocukların kahvelere girmesini yasaklayıp, avcılık, binicilik ve diğer spor alanlarında faaliyet gösterecek gençler Derneği kurulması gibi bir çok güzel ve başarılı alanda köyüne hizmet etmiştir. Avrupa’nın Ortaçağ tuzağına düştüğünde kadınlar Cadı diye katledilirken, Türk İslam medeniyeti kadını, baş tacı, Gönül sultanı, Ömür umranı olarak görmüş, böyle kabul etmiştir. İlk Türk devletinde Kağanın yanında mutlaka eşi de yer almış, alınan kararlarda söz sahibi olmuştur.

Hatta tarihin değişik dönemlerinde hükümdar koltuğuna, Türk kadınları oturmuş Devletlerini sevk ve idare etmişlerdir. Sayın Genel başkanımız Dr. Devlet Bahçeli Beyefendinin şu sözleriyle devam etmek istiyorum, Kadın atıl kalırsa istikbalimiz riske girecektir, kadın varsa insan vardır, kadınlarımızın önündeki bariyerler kaldırılmalıdır. Onlarsız medeniyet kuru bir avuntu dur. Dünden bugüne Türk kadının omuzlarında Vatan yükü, boğazında cesaretin madalyaları vardır. Türk kadını koruyan ve kollayandır, kol kanat gerendir. Toplumsal huzurun ve refahın şartı, ayrımcılığın reddi, cinsiyetçiliğin kenara itilmesidir.

Devlet ve milletler kadınlarına verdiği değer kadar güçlü ve kudretlidir. Kadın gelecektir, gelecek nesillerin güvencesidir. Kendini medeni olarak ilan eden, birçok Ülkeden çok daha önce Kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan Ulu Önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ve Şükran’la anıyor, sevginin şefkatin ve özverinin simgesi olan tüm kadınlarımızın bu anlamlı gününü kutluyorum” dedi. Haber: Yılmaz AKPINAR