KEŞKE SAVAŞLAR OLMASA..


Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’ın davetiyle Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) katkılarıyla, 5. kez düzenlenen 5. Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali bünyesinde yer alan NOTE adlı filmin çekimlerini Dünyaca ünlü Filistinli yönetmen Nawras Abu Saleh Hatay’da Titus Tüneli’nde çekti. Çekimlerin sonunda yapılan röportajda oyuncu Nilşah Kömürcüoğlu, proje yapımcısı Eda Sürmeli ve yönetmen Nawras Abu Salih önemli bilgiler verdi.

‘UMARIM MESAJLAR YERİNE ULAŞIR’
Nilşah Kömürcüoğlu açıklamasında, “Sayın Payas Belediye Başkanımız Bekir Altan ve diğer çalışma arkadaşlarımız ile çalışmaktan büyük mutluluk duydum. Değerli yönetmemiz Filistin’den geldi. Nawras Abu Saleh gerçekten benim için çok değerliydi çok büyük bir heyecan duydum. Gerek çalışma esnasında gerek kamera arkasında. Ben ‘Not’ isimli kısa filimizde Filistinli bir annenin dramını anlatmaya çalıştım. Bu role hazırlanmakta inanın benim için gerçekten zordu. Empati yapmaya çalışmak oldukça zordu. Gerçek duyguları ifade etmek için elimden geleni yapmaya çalıştım. Umarım başarılı olmuşumdur. Keşke savaşlar olmasa, keşke hiç bir varlık özellikle anne gibi kutsal varlıklar, özellikle bebekler çocuklar gibi masum varlıklar bu tip kötü durumları savaşı, vahşeti yaşamak durumunda kalmasalar! Bizlerde keşke oyuncular olarak sadece mutlu edici güzel şeyleri sizlerle paylaşabilsek. ama gerekse festivalin kapsamı gerekse uluslararası göstermek istediğimiz mesajlar umarım yerlerine ulaşır. umarım bir nebzede olsa barışa katkı sağlamamızda bir adım olur. ben tekrardan tüm ekibime teşekkür ediyorum. çok büyük ve onurdu benim için” ifadelerini kullandı.

‘KADIN VE ÇOCUKLARI İŞLEDİK’
7 velayet 7 vilayet kısa film Proje yapımcısı Eda Sürmeli ise; “Payas Belediye Başkanı Bekir Altan’ın davetiyle NOTE adlı filmin çekimlerini Hatay’da Titus Tüneli’nde çekmeye karar verdik. Filmimizin yönetmen koltuğunda Dünyaca ünlü Filistinli yönetmen Nawras Abu Saleh oturuyor. Senaryo İstanbul Aydın Üniversitesi’nden bir öğrenci olan Aytekin Ayberk tarafından yazıldı, senaryo elimize ilk ulaştığında büyük bir duygu yoğunluğu içerisinde okuduk. Filistinli bir annenin hikayesini anlatan bu senaryoyu jürimiz de uygun bulunca çekmeye karar verdik. Tema olarak Yahya Şirvani hazretlerinin öğretisini temel aldığımız filmde savaşın en mağdur insanlarını kadın ve çocukları işledik. Bu güzel projenin gerçekleşmesine destek veren paydaşlar; Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Yunus Emre Enstitüsü, Bursa Tic. Ve San. Odası, Türksoy, Payas Belediyesi ve İskenderun Ticaret Odası’na çok teşekkür ediyorum” dedi.

Filistinli yönetmen Nawras Abu Saleh ise “Türkiye’de olduğum için şeref duyuyorum” dilerek, “Bu iş için Filistin’den geldim. Eda Sürmeli’yle Cannes film festivalinde tanıştığımızda bana Yed-i velayet yedi vilayet film festivalinden bahsetmişti. Bence Filistin meselesinin ve hatta ümmet meselelerinin bu tarz festivallere ihtiyacı var. Bu festivaller bu konunun bizim meselemiz olduğunu anlamamızı sağlıyor. Allah’ın izniyle bu çalışmalar ve özellikle Türkiye ve Filistin arasındaki bu güzel ilişki devam edecek. Sizlere teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
Haber: Yılmaz AKPINAR