SEVKİYAT YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE UYGUN OLARAK MI YAPILIYOR?


İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Angus yüklü gemilerin limana gelirken çevrede oluşturduğu pis koku nedeniyle, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, “Angus cinsi büyükbaş hayvan sevkiyatı ile ilgili süreç tamamlanmış mıdır yoksa başka bir geminin gelme ihtimali söz konusu mudur? Meskun mahal ve yerleşim alanlarının daha uzağında bir bölge planlaması düşünülmekte midir? diye sordu.
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, “3 Mayıs 2018 tarihinde Türkiye Et ve Süt Kurumu’nun Güney Amerika ülkelerinden yirmibinin civarında Angus ithal edildiği ve İskenderun Limanına getirilerek sevkiyatın gerçekleştiği kamuoyunca bilinmektedir. Angus cinsi büyükbaş hayvanları taşıyan gemilerden, boşaltma işlemi sırasında kent merkezi ve civar mahallelerden ağır ve yoğun kokudan kaynaklı çok sayıda vatandaşımızdan telefon ile şikayet almış bulunmaktayız. Söz konusu canlıların halı hazırda bir hastalığa (brusella, tifo)sahip olma ihtimaline karşı dar alanlarda nasıl kontrol edildikleri önem arzetmektedir.
Sıkışık ortamlarda bazı parazitlerin üremesi daha hızlı olacağından havayolu ile bulaşma riski taşımaktadır.Konu bu yönüyle halk sağlığını ciddi anlamda ilgilendirmektdir.
24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği’, 31.12.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Sevkiyat yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmakta mıdır?
Angus cinsi büyükbaş hayvan sevkiyatı ile ilgili süreç tamamlanmış mıdır yoksa başka bir geminin gelme ihtimali söz konusu mudur?
Meskun mahal ve yerleşim alanlarının daha uzağında bir bölge planlaması düşünülmekte midir?
İlgili kurumlar, Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, İskenderun İlçe Tarım Müdürlüğü, ve İskenderun liman Başkanlığı ile temaslarınız hakkında bilgi ve belgeler var mıdır?” açıklamasında bulundu. Haber: Yılmaz AKPINAR