HATAY’A TABİAT PARKI


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, müjdelerle geldi. Temeli atılan ve açılışı yapılan 10 tesisin toplam yatırım bedeli 150 milyon lirayı buluyor;

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Hatay’da düzenlenen merasimde 7 tesisin temelini attı, 3 tesisinde açılışını gerçekleştirdi. Merasimde temeli atılan ve açılışı yapılan 10 tesisin toplam yatırım bedeli 150 milyon lirayı buluyor.
Ülkemizin 231. Tabiat Parkı Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun imzasıyla ilan edildi.

Toplu temel atma ve açılış merasimine iştirak etmek için Hatay’a giden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, burada sürpriz yaparak ülkemizin 231. tabiat parkı olan Şahin Tepesi Tabiat Parkı’nı ilan etti. Hatay programı çerçevesinde valilik ziyareti esnasında Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Hataylılara bir sürpriz yaparak kızılçam ormanları, su kaynakları ile yüksek peyzaj değerine sahip olan Şahin Tepesi Tabiat Parkı’nı ilan etti. Orman ve Su Bakanı Prof. Dr. Eroğlu’nun imzasıyla tabiat parkı ilan edilen alan Hatay’ın Erzin ilçesi sınırları dahilinde yer alıyor. Toplam 910 dekar alana sahip olan tabiat parkının tamamı orman mülkiyeti içerisinde bulunuyor.

‘HATAY’IN TABİİ DEĞERLERİNE HER ZAMAN SAHİP ÇIKACAĞIZ’
Şahin Tepesi Tabiat Parkı’nın sahip olduğu değerler sebebiyle korunması gereken bir alan olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Tabiatı korumakla mükellef olan bir Bakanlık olarak, bu çok değerli alanı 231. Tabiat parkı olarak ilan ettik. Hatay’ın tabii değerlerine her zaman sahip çıktık bundan sonra da sahip çıkacağız” değerlendirmesinde bulundu.

ASİ NEHRİNE 3 KM’LİK SEDDE
Suriye sınırına terörist geçişlerinin engellenmesine yönelik Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kuracağı açıklanan baraj setleriyle ilgili soruya yanıt veren Bakan Eroğlu, “Özellikle teröristler daha önce Afrin’den Asi Nehri’ni geçerek özellikle bizim Hatay sınırına ve bildiğiniz üzere oradaki dağlara gidiyorlardı. Bunu önlemek için özellikle bir sedde inşaa ediyoruz. Devlet Su İşleri başladı ona. Şu anda makineler çalışıyor. 3 kilometrelik sedde yapacağız. Yüzde 25’i bitmiş. Hızla bitiriz” dedi.

2019 YILI TEMMUZ AYINDA SU TUTULACAK
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Ne olursa olsun arkadaşlarıma talimat verdim, Reyhanlı Barajı’nda şu anda çalışmalar hızla devam edecek ve 2019 yılı Temmuz ayında su tutulacak. Bu müjdeyi verin” dedi.Kente heybelerinin dolu bir şekilde geldiklerini, 10 tesisin temel atma ve açılış törenlerinin yapılacağını anlatan Eroğlu, yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdi.Hatay’daki orman teşkilatının önemine dikkati çeken Eroğlu, “Çünkü biliyorsunuz, kırsaldaki insanlara çok büyük destek veriyoruz. Hatta ben buradaki insanların çalışkanlığını görünce vekillerim, valim biliyor, buradaki ORKÖY dediğiniz orman mahallerinde en büyük desteği burada veriyoruz. Onlara göç etmeden yerinde geçimini temin edecek bir kırsal kalkınma modeli oluşturduk” ifadesini kullandı.

BELEN’E YÖRESEL ÜRÜN SATIŞ ALANI
Belen’in de önemine dikkati çeken Eroğlu, lezzetiyle meşhur olan ilçeye yöresel ürünlerin satışının sağlanacağı bir alan oluşturacaklarını dile getirdi.
Reyhanlı Barajı’nın inşaatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, şöyle devam etti:”Reyhanlı Barajı gecikti, ben çok üzüldüm, neden ama? Gecikme sebebi biz değiliz, DSİ’nin kabahati yok, maalesef yargı defalarca yapılan ihaleyi bozdu. Birisi şikayet ediyor, dava açıyor ondan alıp mahkeme kararı ‘onu buna vereceksin’ diyor, o başlıyor, ondan sonra o mahkemeye gidiyor. Yani hayret ettim, Reyhanlı Barajı’nda hayatımda hiç böyle bir şey görmedim. Bu sefer ondan alıp öbürüne veriyor, tabii bunu alıp verinceye kadar tasfiye süreci var, yeniden teslimi var. O kadar çok sıkıldık ki artık en son dedim ki ne olursa olsun arkadaşlarıma talimat verdim. Reyhanlı Barajı’nda şu anda çalışmalar hızla devam edecek ve 2019 yılı Temmuz ayında su tutulacak. Bu müjdeyi verin. Reyhanlı’nın sebebi maalesef biz değil, açılan davalardır.”Eroğlu, tamamlanan Büyük Karaçay Barajı’nın Antakya ve civarının 2060 yılına kadar içme suyunu temin edecek bir hat olduğunu anlattı.

TEMELİ ATILAN VE AÇILIŞI YAPILAN TESİSLER
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun gerçekleştirdiği merasimde Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi İşi, Yayladağı Şakşak Göleti ve Sulaması ile 4 adet taşkın koruma tesisi ile ağaçlandırma ve ormancılık projelerini içeren çalışmaların da temeli atıldı. Aynı merasimde DSİ Genel Müdürlüğü’nce yapımı tamamlanan 2 adet taşkın koruma tesisinin ve DKMP Genel Müdürlüğü’nce tamamlanan Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi ile Belen Geçidi Tabiat Parkı kır lokantasının temeli atıldı. Temeli atılan ve açılışı yapılan bu tesislerin toplam yatırım bedeli 150 milyon lirayı buluyor.
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından temeli atılan ve açılışı yapılan tesislerin hizmete alınmasıyla 347.220 dekar zirai alan suya kavuşacak. 150 milyon metreküp su depolanacak. 3 ilçe ve 6 mahalle taşkın zararlarından korunacak Yine ormanların gençleştirilmesi, bakımı ve iyileştirilmesi ile orman köylülerinin desteklenmesi sağlanacak.
Ayrıca Bakan Prof. Dr. Eroğlu’nun Hatay’da düzenlediği merasimde 5 aileye gelir getirici tür sertifikası, 5 aileye de Orköy sertifikası verildi.
Haber: Yılmaz AKPINAR