Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bazı temaslarda bulunmak ve bir dizi programa katılmak üzere geldiği Hatay’da, Amanos Tüneli ve Belen Geçidi yatırımları hakkında verdi. Bakan Arslan, ilk olarak Hatay Valiliğini ziyaret etti. Burada vali yardımcıları ve birim müdürleri tarafından karşılanan Bakan Arslan, Amanos Tüneli’ne ilişkin, “Geçen yıl Sayın Başbakanımızla geldiğimizde de o konuda talimatı aldık. Üstelik bu iki geliş iki gidiş olarak düşünürseniz çift tüp 38 buçuk km. tünel yapmış olacağız. Bu güzergâh üzerinde ve en uzunu 12.400 m’lik bir tünel olacak ki Ovit ve Zigana’dan sonra Türkiye’nin üçüncü en büyük çift tüplü, iki gidiş iki geliş yolu olmuş olacak” dedi.
BELEN GEÇİDİ YOLU KISALTACAK
Vali Ata burada yaptığı değerlendirmede “İskenderun ilçemiz ile il merkezini ve Cilvegözü Sınır Kapısını bağlayan Belen geçidi yolu ilimiz için önemli bir konu. Burada trafik çok yoğun. Günlük olarak ortalama 40-50 bin aracın geçtiği hesaplanıyor. Projesi hazırlanmış bu otoyolun yapılmasında fayda var. En azından ilk etapta Belen geçişinin yapılması ile yol 7,5 km kısalacak ve 40-50 milyon liralık sadece yakıttan tasarruf sağlanmış olacak. Diğer bir beklentimiz Arsuz-Samandağ ilçelerini sahilden birleştirecek olan yolun yapılması. Bir liman şehri olarak geçen yıl limanlarımızda 50 milyon ton yükleme- boşaltma işlemi yapıldı. Liman trafiği bakımından ülkemizde 4. sırada olan bir kent olmamıza rağmen bölgemizde gemi bakım ve onarımına yönelik herhangi bir tesis yok. Bu konuda İskenderun Deniz Ticaret Odası ile birlikte yaptığımız bir çalışma var. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz” dedi.
HATAY’IN BUGÜN 435 KM BÖLÜNMÜŞ YOLU VAR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan ise yaptığı açıklamada, “Biz Ankara’da milletvekili arkadaşlarımız ile her zaman Hatay’ın 15 ilçesindeki ihtiyaçları ve beklentilerini masaya yatırıyoruz. Bu ziyaretimiz de istişare yapmak açısından verimli bir çalışma ziyareti olur inşaallah. Sadece Bakanlık olarak bizim Hatay ilinde 15 yılda yaptığımız yatırım miktarı üç milyar iki yüz milyon Türk Lirası. Hükümetimizden önceki dönemde Hatay’ın hiçbir ille bölünmüş yol bağlantısı yokken, bugün Hatay’ın komşu illerin hepsiyle bölünmüş yol bağlantısı var. Kaldı ki bununla da yetinmeyip daha fazlasını yapma hedefimiz var. Yine Hatay’da 2003 yılında 150 km bölünmüş yol varken bunun üzerine biz 285 km ilave ettik ve Hatay’ın bugün 435 km bölünmüş yolu var. Hakeza sıcak asfalt yolları da düşünürseniz 170 km’lik sıcak asfalt üzerine 130 km daha ekleyerek Hatay’daki bu sıcak karışım dediğimiz asfalt yolları 300 km’ye çıkarmış durumdayız” dedi.
11 TANE PROJEMİZ DEVAM EDİYOR
Bakan Arslan, “Az önce Sayın Valimizin de söylediği gibi yaptığımız bütün bölünmüş yollarda sıcak asfalt yapılmasına yönelik çalışmalar bir taraftan devam ediyor. Bir taraftan da yol iyileştirme, standart yükseltme çalışmaları devam ediyor. Şu an Hatay’da devam eden 11 tane projemiz var. Bu projelerin yaklaşık maliyeti 1 milyar Türk lirası civarında ki Antakya-Yayladağı-Suriye hududu yolu 46 km’lik bir mesafe, bedeli yaklaşık 129 milyon Türk Lirası. İnşallah bu sene içerisinde tamamını bitirmiş olacağız. Hakeza Antakya-Reyhanlı ayrımı Altınözü yolu yine proje bedeli 36 milyon TL. Onun da sıcak asfalt yapılması çalışmaları devam ediyor, bu sene inşallah bitirmiş olacağız. Hakeza İslâhiye- Hassa-Kırıkhan yolu yine önemli bir yol, bölünmüş yol projemiz 59 milyonluk bir proje. Bunu da inşallah önümüzdeki yıl bitirmiş olacağız. Antakya-Samandağ özellikle Samandağ gelişi dâhil, daha önceki gelişimizde de konuşulmuştu bu da 85 milyon proje bedelli bir işimiz. Bu yıl içerisinde tamamı bitecek asfalt haline getirmiş olacağız. Topboğazı- Kırıkhan yolunun yine sıcak asfalt yapılması ile ilgili 32 milyon proje bedelli bir çalışma başlattık. Antakya-Reyhanlı-Cilvegözü ayrımı yolu ve yine Kırıkhan-Reyhanlı- Cilvegözü sınırına kadar olan çalışmanın da sıcak asfalt haline getirilmesi ile ilgili süreç devam ediyor. 186 milyonluk bir proje. Önümüzdeki yıl inşallah onu da tamamlamış olacağız. Yine Kırıkhan-Reyhanlı yolu 33 km bölünmüş yol. Bu da proje bedeli 65 milyon. Onu da inşallah önümüzdeki yıl bitirmiş olacağız.
AMANOS TÜNELİ’Nİ ÖNEMSİYORUZ
Elbette ki bütün bu projelerin sıcak asfalt yapılması, bölünmüş yol yapılması, standartlarının yükseltilmesi çok çok önemli. Antakya’nın etrafı dağlarla çevrili ovasının ne kadar verimli olduğunu biliyoruz. Ama onun hedef pazarına erişmesi bir o kadar önemli. Dolayısıyla sadece Hassa ilçemizi sadece Antakya ilçemizi değil Kilis’i, Gaziantep’i, Osmaniye’yi hatta Gaziantep’in de daha doğusunu, kuzeydoğusunu düşünürseniz bütün o güzergâhtaki trafik hareketinin Hassa üzerinden Dörtyol’a oradan da denize, dolayısıyla da denizaşırı ülkelere erişebilmesi çok çok önemliydi. Geçen yıl Sayın Başbakanımızla geldiğimizde de o konuda talimatı aldık. Üstelik bu iki geliş iki gidiş olarak düşünürseniz çift tüp 38 buçuk km. tünel yapmış olacağız. Bu güzergâh üzerinde ve en uzunu 12.400 m’lik bir tünel olacak ki Ovit ve Zigana’dan sonra Türkiye’nin üçüncü en büyük çift tüplü, iki gidiş iki geliş yolu olmuş olacak. Malumlarınız yatırım programına aldık. Çok da önemli bir proje ve proje bedeli var. Yatırım programındaki bedeli de 1 milyar 750 milyon. Bir vücudu düşünürseniz yeni bir ana damar açmak gibi. Dolayısıyla hem Hatay için hem etraf iller için hem de ülkemiz için çok önemli bir görevi ifa edeceğiz. Bunu çok önemsediğimizi Hatay’ın da bunu çok önemsediğini biliyoruz” açıklamasında bulundu. Haber: Yılmaz AKPINAR