Dünyaca ünlü ve konusunda otorite olarak kabul edilen Japonya Tsukuba Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazuo Kadowaki, İskenderun Teknik Üniversitesi’ne bir çalışma ziyareti yaparak, incelemelerde bulundu ve “Kuantum Teknolojisi ve Süperiletkenlik” konusunda bir konferans verdi. Ortaya koyduğu Teknoversite vizyonunu yapmış olduğu önemli atılımlarla destekleyen İSTE, konusunda uzman olan bilim insanlarının en önemli uğrak yerlerinden biri olmaya başladı. Son olarak geçtiğimiz günlerde MIT ve Harvard Üniversitesi’nden Dr. Canan Dağdeviren’i misafir eden İSTE’nin, bu haftaki konuğu Japonya’nın Tsukuba Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazuo Kadowaki oldu.
DÜNYANIN EN HIZLI TREN PROJELERİNİN MIMARI
Süperiletken sistemlerle saatte 500 km hıza ulaşabilen dünyanın en hızlı tren projelerinin mimarlarından olan, Japonya Tsukuba Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kazuo Kadowaki konferans vermek, İSTE’nin kampüs içindeki ulaşımı sağlamak için master planında tasarladığı sürücüsüz taşıma sistemini incelemek ve ortak proje imkânlarını araştırmak için İSTE’li meslektaşları ile görüşmek üzere İskenderun’a geldi.
İSTE’nin master planını ve master planı maketini inceleyen Prof. Dr. Kadowaki, hem İSTE’ye hem de İskenderun’a hayran kaldığını belirtti. İskenderun sahilinde ve körfezinde yaptığı gözlemlerle, İskenderun’u çok beğendiğini ifade eden Prof. Kadowaki; “İskenderun, bizim yaşadığımız Tsukuba’ya nüfus bakımından çok benziyor. Tsukuba 185000 nüfuslu bir yer.. Tsukuba Üniversitesi ise 1979 yılında kuruldu. Şehrin girişinde tabelada ‘Bilim Şehri’ yazar. İskenderun, Kaliforniya kadar güzel… Doğal güzelliklere sahip, mükemmel bir yer. Sanayisi de çok gelişmiş. İSTE’nin burada olması büyük bir şans… İSTE’nin, teknoversite vizyonu ve teknolojik kampüs hedefiyle İskenderun’u bir bilim şehrine dönüştüreceği aşikâr” şeklinde konuştu.
ÜRETİM İÇİN YOLA ÇIKIN
İSTE Mimarlık ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda akademisyen, sanayici ve öğrenciler ile de buluşan Prof. Kadowaki, konferansının ilk kısmında; Süperiletkenlik, süperiletken sistemler ve kuantum teknolojisi hakkındaki güncel bilgiler paylaştı. Konferansının ikinci kısmında Algea (yosun) teknolojileri hakkında da bilgi veren Prof. Kadowaki; “Japonya’da ve dünyada yosun teknolojilerinin gelişimi çok büyük ivme kazanmıştır. Özellikle, yosun kullanarak ham petrol elde edilmesi konusunda yoğun araştırmalar yapılmaktadır. İskenderun Körfezi de yosun yetiştirilmesi ve uygulamalarının yapılması konusunda fırsatlar sunmaktadır. Bunun kıymeti bilinmeli ve üretim için yola çıkılmalıdır” dedi. Çalışma ziyareti kapsamında; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile de görüşen Prof. Dr. Kazuo Kadowaki, İSTE ile ileri teknolojiler geliştirme hususunda prensipte anlaşma yapıldığını ve yakın bir zaman içerisinde projelendirme çalışmalarının sonuçlanıp uygulama aşamasına geçileceğini söyledi. Konferans sonunda, İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Eyyuphan Yakıncı, katılımlarından dolayı Prof. Dr. Kadowaki’ye teşekkür etti ve günün anısına hediye takdim etti. Haber: Yılmaz AKPINAR