SAĞLIK TURİZMİ İÇİN DEV ADIM!


İskenderun Özel Gelişim Hastanesi, Turizm Otel Yöneticileri Derneği ve Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi işbirliğiyle Hatay’da ‘Sağlık Turizmi’ masaya yatırıldı. Hatay kapsamında önemli bir ekonomik altyapı oluşturacak olan ‘Sağlık Turizmi’nin yol haritası, Gelişim Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yıldız’ın gayretleriyle filizlenmeye başladı. Doğa Koleji’ndeki toplantıda, Hatay’ın sağlık turizm gelişiminden hak ettiği payı alması için atılması gereken adımlar konuşuldu.Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu, Başbakanlık E. Müşaviri/THTC Danışma Kurulu Başkanı Mustafa Hamdi Şengel, E. Turizm Bakanlığı Müsteşarı/THTC İleri Aktif Yaşam Grup Başkanı Süleyman Kamil Yüceoral, THTC Ege Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Atilla Üner ve THTC Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Erkan Özsavaş’ın katıldığı toplantıda sağlık turzminin Hatay’a sağlayacağı avantajlar konuşuldu.
Gelişim Hastanesi Genel Direktörü Prof. Dr. Bülent Tekinsoy, hastanenin donanımıyla ilgili bilgiler verirken, Başhekimi Dr. Ömer Suha Caymaz da, sağlık turizmine adapte olmak için Hatay’ın potansiyeli hakkında açıklama yaptı.
Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu yaptığı konuşmada, İskenderun’da böylesine verimli bir panelin düzenlenmesine vesile olduğu için Gelişim Hastanesi YK Başkanı Metin Yıldız’a teşekkür etti.

2023’TE HEDEF 20 MİLYAR DOLAR
Aksu, “Sağlık turizmi, sağlık amaçlı seyahatleri üç alt başlıkta topluyor: Termal ve spa-wellness turizmi, ileri yaş ve engelli turizmi ve medikal, yani tıp turizmi. Termal turizm büyük bir potansiyel taşımakla birlikte, henüz sağlık turizmiyle uyumlu hale getirilmiş değil. Termal kaynaklarıyla tanınan Türkiye’de, son dönemde medikal turizm başlığı, yeni bir kavram ve çalışma alanı. Medikal turistlerin tedavi alanlarında yüzde 80’lik bir payla başı göz, beyin cerrahisi, ortopedi, diş tedavisi ve kardiyoloji çekiyor. Hatay’a baktığımızda, malzeme açısından Antalya’dan daha donanımlı görünüyor” dedi.  Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu ise, “Dünyada 100 milyar dolarlık küresel sağlık turizm pazarında yaklaşık yüzde 5 paya sahip olan Türkiye, ortalama 1.5-2 milyar dolar alıyor. Türkiye’nin coğrafi avantajı, insan kaynakları ve tıbbı tecrübelerinin desteğiyle bu rakamın artacağı düşünülüyor. 2018’de 1.5 milyon sağlık turisti ile 10 milyar dolar, 2023’te ise 2 milyon sağlık turisti ile 20 milyar dolar elde edilmesi hedefleniyor” dedi. Çakmak, 2007 yılına kadar Türkiye’de daha çok termal turizmi için fizik tedaviye gelindiğini, ancak bu oranın 2010’da tersine döndüğünü ve tıp turizminin termal turizmi geçtiğinini söylüyor.

HATAY’A BÜYÜK KATKI SAĞLAR
THTC Ege Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Atilla Üner ve THTC Güneydoğu Anadolu Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Erkan Özsavaş ise sağlık turizminin katkılarını şöyle özetledi; “Katma değeri en yüksek turizm çeşididir. Ülkemizin ve Hatay’ın tanıtımına katkısı çok büyük olacaktır. Yeni ve çeşitli mesleklerde istihdam alanları açacaktır. Ülke ekonomisine girdisi diğer turizm çeşitlerine göre çok yüksektir. İstihdamın niteliğini artıracaktır. Cari açığın kapatılmasında bir kalem olacaktır (2023’de 20 milyar dolar gelir hedefi). Doğa, inanç, kültür turizmi çeşitleri ile sinerji oluşturacak alternatif bir turizm alanıdır. Sağlık nedeniyle tercih edilen bir ülke olmak ülkenin uluslar arası prestiji açısından oldukça önemlidir.”Büyük ilgi gören panele; İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın, İskenderun Deniz Üs Komutanı Kurmay Albay Aykar Tekin, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Halim Öztaş ve çok sayıda davetli katıldı.
Haber: Yılmaz AKPINAR