Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası(EBRD)’nın Sweco Danışman Firması Sosyo Ekonomik Danışmanı Sibel Okdemir ve Yardımcısı Ufuk Sağlam tarafından altyapı ile ilgili düzenlenen Arsuz Odak Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada altyapının ilçenin geleceği için aciliyetine vurgu yaptı.
Avrupa İmar ve Yatırım Bankası’nın kredi desteği ile yapılacak olan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından da desteklenen Arsuz-Karaağaç Altyapı projesi için Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Lütfü Savaş’a yetki verilmesinin ardından ilerleyen süreçte ilçenin mevcut durum analizini yapmak, gözlemlerini ve katılımcıların öneri ve fikirlerini ilgili bankaya rapor şeklinde sunmak amacıyla Karaağaç Hizmet Binasında düzenlenen odak toplantısına Başkan Nazım Culha’nın yanısıra CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Arsuz Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek ve kent konseyi temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar, oda temsilcileri ile esnaflar katıldı.
‘FOSEPTİK KİRLİLİĞİNDEN KURTULMAMIZ LAZIM’
Toplantıda Arsuz’dan Avrupa’ya olumlu bir rapor gideceğine inandığını belirterek, altyapı kredisi konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade eden Başkan Nazım Culha, “Sibel Hanımın raporu, altyapı için büyük bir önem arzediyor. Hatay Büyükşehir Belediye Meclisimiz, Sayın Başkanımıza borçlanma yetkisi verdi. Şimdi, söz konusu banka da gidin bu ilçeyi görün ve bizi bilgilendirin diyor. Dolayısıyla, verdiği parayı garanti almak istiyor. Ancak, bankanın altyapı projelerini önemsediğini ve düşük faizli krediler verdiğini biliyoruz. Sibel Hanım da burada ilçemizin ekonomik ve sosyolojik boyutunu irdeliyor. Burada yazacağı rapor, kredi tahsilatın ötesinde önem taşıyor. Bu güzelim coğrafyanın korunması ve tertemiz kalması için altyapıya ciddi bir ihtiyaç vardır. Hatay’da altyapısı olmayan tek ilçeyiz. Artık foseptik kirliliğinden kurtulmamız lazım” dedi.
‘ALTYAPI, AĞIRAN KOLUMUZDUR’
Sibel Okdemir’in ‘Şu anda faturalarınıza yansıyan bir atık su bedeli yok. Ancak altyapı yapılmaya başlandıktan sonra su faturalarına yansıyacak olan bu bedeli ödemek sıkıntı yaratır mı?’ şeklindeki sorusuna da cevap veren Başkan Culha, “Hatay’ın büyükşehir olmasıyla birlikte su ile ilgili yükümlülükler büyükşehir belediyesine verildi. Daha sonra da ilimizde HATSU kuruldu. Suyun tonu şu anda 3 lira ve bu ilçenin halkı tüm yükümlülüklerini bir bütün yerine getiriyor. Dolayısıyla altyapının getireceği yükümlülük bizleri korkutmuyor. Arsuz gelir düzeyi olarak kendi kendine yetebilen bir ilçe. Ekonomimiz bunu kaldırır. Altyapı bizim için inanılmaz bir aciliyet söz konusu.. İlçemiz turizm kenti olma yolunda hızla ilerliyor. Ancak, altyapının olmamasından kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. İlçemizde yaklaşık 130’a yakın sitemiz var ve bu sitelerin çoğunda sağlıklı çalışmayan arıtmalar bulunuyor . Bu nedenle altyapının olmaması hem sağlığımızı olumsuz etkiliyor, hem de bizim gelecekteki turizm planlamamıza olumsuz katkı sunuyor. Dolayısıyla, altyapı bizim ağıran kolumuzdur. Olmazsa olmazımızdır.. Halkımız buna hazırdır. Kısacası altyapı için sizi bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Sosyo Ekonomik Danışman Sibel Okdemir, HATSU’nun çalışmaları başta olmak üzere ilçenin ekonomik ve sosyal durumu gibi pek konuyla ilgili katılımcılara sorular yöneltip not alırken, katılımcılar da “İnsanımıza, halkımıza yakışır bir altyapı istiyoruz. Bedeli ne olursa olsun biz herşeye hazırız. Bu proje ilçemizde bayram havasıyla bekleniyor” diyerek, altyapının gerekliliğine vurgu yaptı. Haber: Sabahattin ÖZDEMİR