LİMAN LOJİSTİĞİ GÖRÜŞÜLDÜ


Sequa Türkiye ve İTSO arasında imzalanan protokole istinaden devam etmekte olan TAMEB (Türk Alman İşbirliğinde Mesleki Beceri Geliştirme Projesi) kapsamında, İskenderun Liman Lojistiği konusunda Mesleki Eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla toplantı düzenlendi.
İskenderun ekonomisine yön veren, istihdama katkı sağlayan işverenlerle sürekli irtibat halinde olan, sosyal amaçlı projeleri önemseyen, iş kurmak isteyen girişimcilerin yanında olan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, yine önemli bir projeye daha imza atmanın hazırlığını yapıyor. Hatay’da yaşayan Mülteciler ve Türk vatandaşlarına Mesleki Eğitimlerin verilmesi ile ilgili başlatılan proje de İTSO yer alacak.

FİKİR ALIŞVERİŞİ
Hatay’da yaşayan mülteci ve Türk vatandaşlara yönelik Mesleki Eğitim ve iş imkanı sunulması amacıyla yürütülen proje kapsamında Sequa Türkiye Direktörü Aynur Kuytu, Hamburg Ticaret Odası Danışmanı Birgit Schweberg, Sequa Almanya proje yöneticisi Kerstin Schulz ve Sequa Hatay Koordinatörü Bülent Yüce, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez ve İskenderun Liman İşletmeleri yetkilileri ile bir araya gelerek, Liman Lojistiği konusunu görüştüler.

KURSLAR BAŞLIYOR
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen ve İTSO Genel sekreteri Figen Gül Dönmez ile görüşen Alman Sequa yetkilileri, limanda çalışabilecek elemanların yetiştirilmesi için Türk vatandaşları ve mültecilere yönelik verilecek eğitimlerle ilgili karşılıklı fikir alış verişinde bulundular. Alman heyetinin taleplerinin değerlendirilmesi sonrasında protokol imzalanması ve Liman Lojistiği konusunda kursların başlatılması öngörülen ziyarette, İTSO yetkilileri, Mülteciler ve Türk vatandaşların eşit oranda Mesleki eğitim verilmesini ile bölgede işsizlik ve istihdama daha fazla katkı sunulması için projeyi önemsiyor. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’a ziyarette projenin detayları ve Liman Lojistiği konularında, Hamburg Ticaret Odası Danışmanı, Birgit Schweberg, bilgiler verdi.

‘MESLEK SAHİBİ OLMAK ÖNEMLİ’
İskenderun’da Mesleki Eğitim sonrası kalifiye eleman yetiştirilmesi ve istihdamın önemine vurgu yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “İskenderun Limanları ve iskelelerinde istihdam edilmek üzere açılacak kurslarda, Türk ve mültecilere yönelik meslek sahibi olmaları bizim de ortak dileğimiz. İskenderun Limanında Lojistik konusunda açılacak kurslara destek verebiliriz. Bu konuda daha önce ön görüşme yapıldı. Bölgemizde yaşayan Mülteciler ve Türk vatandaşlarımıza yönelik mesleki eğitim kursları verilmesi ve istihdama katkı sunulması, işsizliğin azalması için önemli. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz hazırız. Zaten odamız bünyesinde birimlerimiz de mevcut” dedi. Gün içerisinde Alman Sequa Heyeti, İskenderun Liman yetkilileri ile de bir araya gelerek, Liman lojistiği konusunda karşılıklı fikir alış verişinde bulundular. İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen toplantıda yaptığı konuşmasında, “Projenin çözüm odaklı olmasının daha faydalı olacağına inanıyorum. Oda olarak bizim talebimiz yüzde 50 Türk vatandaşlarımız, yüzde 50 de mültecilere yönelik eğitim verilmesi. Taleplerimize yönelik verilecek Mesleki eğitim Konularında ise odamızdan istifade edebilirler. Liman Lojistiği konusunda bu gün, İskenderun Liman yetkilileri ile birlikteyiz. İhtiyaca göre Limanda istihdam edilmesi düşünülen iş kollarının belirlenmesi için buradayız” dedi.

TEŞVİK AMAÇLI ÜCRETLER DE ÖDENECEK
Hamburg Ticaret Odası Danışmanı, Birgit Schweberg Liman yetkilileri ile yaptığı toplantıda ise; “Bu gün İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında bulunmaktan dolayı memnuniyetimizi dile getirmek istiyoruz. Mültecilere ve İskenderun bölgesinde Mesleki eğitim almak isteyenlere yönelik verilecek eğitimlere destek vereceğiz. Kurs süresince kursiyerlere teşvik amaçlı ücreteler de ödenecek. Sorunların çözümüne yönelik karşılıklı işbirliği içerisinde bu projeyi hayata geçirmek ve Lojistik konusunda İTSO ve Liman yetkilileri ile bir araya gelerek meslek konularını ve talepleri belirlemek istiyoruz. Tabi bu proje işbirliği protokolü dahilinde olacak. Hamburg ve İskenderun iki Liman şehri, Biziler daha öncede bu konularda bir çok projelere destek verdik. İskenderun Limanları ve iskelelerinde Liman Lojistiği konularında eleman yetiştirilmesi ile bölgede gerek mülteci gerekse Türk vatandaşlarına iş imkanı ve meslek edinmelerine katkı sunmak istiyoruz” dedi. İskenderun Liman yetkilileri de, Alman Sequa heyetinin taleplerini dinlediler ve yapılan toplantıda Liman da çalışabilecek Sapancı, puantör ve teknik eleman yetiştirilmesi konularında kurslar verilebileceği noktasında mutabakata varıldı.
Haber: Yılmaz AKPINAR