‘İSTİHDAM SORUNU, HİZMET SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇTİ’


Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen ‘Hatay Ekonomik Gelişme Programı’ toplantısında yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerde istihdam sorununun, hizmet sorununun önüne geçtiğine dikkat çekti. Emekli Büyükelçi Mithat Rende’nin ‘Küresel ve Bölgesel Gelişmeler ışığında Türkiye’nin konumu – yeni bir başlangıç ihtiyacı’, Ekonomist Mert Yıldız’ın da ‘Hatay Ekonomi vizyonu ve Kalkınma Planı’ ile ilgili Hatay’ın 4. yatırım teşvik bölgesinden, 5. yatırım teşvik bölgesine yükselmesi için önemli tespitlerini paylaştıkları toplantıda Başkan Nazım Culha, Hatay’ın teşvik bölgesinin beşe yükseltilmesinde herkesin elini taşın altına koyması ve üzerine düşeni yapması gerektiğine vurgu yaptı.
Ekonomist Mert Yıldız’ın Türkiye İstatistik Kurumu’nun son yayınladığı verilere göre Türkiye’de en mutsuz iller sıralamasında Hatay’ın sondan 5. sırada yer aldığını anımsatmasının yanı sıra Suriyeli mültecilerden en çok etkilenen illerin başında Hatay’ın geldiğini, Hatay’da yaşayan her 4 kişiden birinin Suriyeli olduğunu, bunun Hatay’a gelen kişi başı geliri yüzde 19,8 azalttığını, ayrıca 4. yatırım teşvik bölgesinde bulunan iller arasında en çok Suriyeli barındıran ilin Hatay olduğunu ve tüm bu göstergelerin Hatay’ı 5. teşvik bölgesi ortalamasının altına çektiği şeklindeki tespitlerinin çok üzücü olduğunu söyleyen Başkan Culha, Hatay ekonomisinin eski canlılığına kavuşması gerektiğinin altını ısrarla çizdi.

‘İSTİHDAM SORUNU ZİRVEDE’
Ortadoğu’da yaşanan savaşların Hatay ekonomisine olumsuz etkilerine dikkat çeken Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Hatay ekonomisini incelediğinizde, Türkiye’nin hatta dünya ekonomisinin çok kötü olduğu zamanlarda bile kendi kendine yetebilen bir il olduğunu görürsünüz. Bu ilin ekonomik olarak bu hale gelmesinin temelinde Ortadoğu coğrafyasında yaşanan savaş vardır. Her ne kadar Suriyeli konusu tartışılsa da burada, şu anda bu ülkenin hatta özellikle bu ilin kültürel dengesini, ekonomik dengesini bozan unsur Suriyeli arkadaşlarımızın mevcudiyetidir. Biran evvel o coğrafyadaki huzurun, barışın tesis edilerek, buradaki arkadaşlarımızın kendi ülkelerine dönmesi ve Hatay’ın ekonomik ve kültürel revizyonundan kurtulması gerekmektedir. Burada kendimizi de sorgulamamamız lazım. Ucuz iş gücü olarak kullanılmaktadır Suriyeliler. Gençlerimiz işsiz iken, bir çok esnafımız özellikle hizmet sektöründe, inşaat sektöründe, tarım sektöründe ucuz iş gücü diye Suriyeli vatandaşları çalıştırıyorlar. Sosyal güvence sorunu yok, az para ödüyorlar.. Dolayısıyla gençlerimiz işsiz kalıyorlar ve dönem dönem bundan kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. Hatay’a baktığınızda yerel yöneticiler olarak belediyelerde istihdam sorunu, hizmet sorunun önüne geçmiştir. Yani hizmeti yapıyoruz, ama herkesin iş taleplerini yerine getiremiyoruz. Belediyelerin de gücü ve imkanları ortada. Bu nedenle alım yapamıyorsunuz, bunu da kimseye anlatamıyorsunuz. Yatırımın yanı sıra istihdama da ciddi katkı sunması açısından Hatay’ın yatırım teşvik bölgesinde dörtten beşe yükseltilmesi için hepimiz taşın altına elimizi koyacağız. Bunun hayata geçmesi için hep birlikte gerekli çalışmayı yapacağız” derken, İTSO ve büyükşehir belediyesine böyle bir toplantı düzenledikleri için teşekkür etti. Haber: Yılmaz AKPINAR