KALİTEYİ KORUYORUZ


İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası önemli bir toplantıya daha imza atarak, Coğrafi işaretlerin daha iyi anlatılması ve bu bölgeye has ürünlerin korunarak patent altına alınması amacıyla üyelerine yönelik bir bilgilendirme toplantı düzenledi. Bilgilendirme toplantısına, Kurumsal Danışman Marke ve Patent Vekili Gülhan Avdaş ile Gaziantep Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mustafa Bayram konuşmacı olarak katıldı.
Toplantı öncesi konuşma yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Coğrafi konum ve yapı itibari ile bölgemize has olan ürünlerin patenti ve bölgemiz ile ilgili markalaştırabileceğimiz ürünlerin tespit edilmesi amacıyla toplantı düzenlemiş bulunuyoruz. Ülkemizin refah düzeyinin artması ve güçlü bir ekonomik yapıya sahip olması için bölgesel kalkınmanın sağlanması ile ilerleyebileceğimizi düşünüyoruz. Bölgemize has olan ürünlerin tanıtım ve koordine edilmesi bölgemizin gelişimi ve markaların oluşması açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu günkü toplantıda coğrafi işaretlerin amacı, ürünün kalitesinin korunması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamasının yanı sıra söz konuşu işaretlemenin anonim oluşu ve bireylerden bağımsız bir şekilde kurallara bağlı kalınarak imalat yapan tüm üreticilerin haklarının korunması açısından da önemli bir uygulamadır. İklimsel çeşitliliği ve yüzyıllardır bir çok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle sahip olduğu kültürel birikimin değerlendirildiğinde Coğrafi işaret konusunda yüksek potansiyel bulunduran bölgemizin, ön plana çıkan ürünleri tanımak, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını sağlamak kalkınma için öncelik vermemiz gereken önemli noktadır diye düşünüyoruz. Coğrafi işaretler ile ilgili İste Üniversitemizden Selin Sayın hocamız ile birlikte bir istişaremiz de oldu ve bu toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz. Toplantımızın bölgemiz için verimli geçmesini umut ediyorum” dedi.

‘ÜRÜNLERİ PATENT ALARAK KORUMALIYIZ’
“Türkiye’de Kayseri pastırması, Ezine Peyniri, Hereke Halısı, gibi ürün adı ait olduğu coğrafi bölge ile özdeşleşmiş ve karakteristik özellikleri itibariyle o bölgeye bağlı olan ürünler için kullanılan ibarelerdir” diyerek, coğrafi işaretlerin tanımını yapan Avdaş, “Bu ürünler aynı kategorideki diğer ürünlerden farklı ve özel olduklarından, kendine özgü bir sistemle korunmaları yönünde eğilimler tarih içinde ortaya çıkmış ve bu amaçla yapılmış olan bir çok sözleşme ve hukuki düzenleme kapsamında ‘Coğrafi İşaret’ kavramı ortaya çıkmıştır. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere bir ürünün coğrafi işaret koruması altına girebilmesi için aynı kategorideki diğer ürünlerden farklı olarak belirgin bir nitelik, ün ya da daha farklı özellikleri açısından sınırları belirli bir bölgeden kaynaklanması veya o bölgeye atfedilmek coğrafi işaretlerin en önemli özelliğidir. Hatay Tarihi ve kültürel yapıdan potansiyeli yüksek bir ilimiz olduğu için bu tür ürünler de Coğrafi İşaret ile ilgili bu ürünlerin patentleri alınarak koruma altına alınabilir” dedi.

‘COĞRAFİ İŞARETLER YERELLİĞİN DÜNYA İLE BULUŞMASIDIR’
Gaziantep Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mustafa Bayram ise, Üreticinin ve tüketicinin korunması açısından Coğrafi İşaretin önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bulunduğumuz coğrafya bizim izin bir nimettir. Coğrafyamızda çok zengin ürünlerimiz bulunmaktadır. Bu ürünlerin koruma altına alınması gerekir. Coğrafi İşaretlerin bizlere külfet ve sorumluluk yüklemektedir. Bu bakımdan her ilimizin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Tarihsel ve kültürel miraslarımıza sahip çıkmak adına yerel tüccarımızın haklarını korumak adına, prestij için ve ürünlerde kar artışı sağlamak için Coğrafi İşaretler önemlidir. Bu iş bilimsel bir iş olması nedeniyle her geçen gün önemini arttırmaktadır. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası da ’Coğrafi İşaret’ konusuna hassasiyet göstererek, bu bayrağı eline aldı ve diğer kurumlara da örnek oldu. Temennimiz, diğer sivil toplum kuruluşlarımızın, derneklerimizin de bu yarışa katılmalarıdır. Coğrafi İşaretler yerelliğin dünya ile buluşmasıdır” şeklinde ifadelere yer verildi.
Toplantı sonunda ise soru cevap şeklinde gerçekleşti. Hatay’ın yöresel yemeklerinin yanı sıra özellikle Jumbo Karides, halhalı zeytini, Samandağı ipekleri, Akdeniz kıyılarında önemli bir potansiyele sahip deniz yosunlarının Coğrafi işaretleri kapsamında değerlendirilebileceği yönünde karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu. İTSO Halil Şahin Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Gaziantep Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mustafa Bayram, Kurumsal Danışman Parka ve Patent vekili Gülhan Avdaş, İSTE Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Mevlüt Aktaş, Rektör Danışmanı Doç.Dr. Selçuk Mıstıkoğlu, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selin Sayın, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Muhasip üye Necat Özkaya, İTSO Yönetim kurulu üyesi Gassan Kuran ve davetliler katıldı. Haber: Yılmaz AKPINAR