İSKENDERUN ADLİYESİ HIZ KESMİYOR!


İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, 2016 yılı Adliye çalışmalarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Adalet Komisyonu Başkanı Hakim Salih Doğan’ın da hazır bulunduğu toplantıda yapılan çalışmaları anlatan Başsavcı Akın, İskenderun Basınına da sorumluluklarını iyi bilmeleri nedeniyle teşekkür etti.
İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, kitapçık haline getirilen faaliyet raporunda yer alan bilgileri açıklarken, “Adalet Bakanlığı’nın hızlı, etkin ve adil uygulamalar için önümüzdeki süreçte tüm adliyelerde uygulamaya geçirmeyi planladığı ön büro ve mahkeme yönetim sistemi, kısıtlı alan uygulaması, icraların birleştirilmesi ve hukuk sistemini kolaylaştıran SEGBİS ile İskenderun ve Dörtyol Adliyelerinde sorunsuz olarak uygulanmaktadır. Liman ve Sanayi kenti olan Dörtyol ve Erzin dışında adliye teşkilatı olmayan Arsuz, Belen ve Payas ilçelerine de hizmet veren İskenderun Adliyesi’nde faaliyete geçirilen ticaret mahkemesi nitelikli ticari davaların makul bir sürede görülmelerin yolunu açmıştır” dedi.

‘AKSAMA YOK’
Başsavcı Akın açıklamasının devamında, “15 Temmuz sürecinden sonra terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olması nedeniyle ihraç edilen ciddi sayıda hakim ve savcı ile personel bulunmasına rağmen, her üç adliyemizde de (İskenderun, Dörtyol, Erzin) hizmetler aksatılmadan yürütülmüştür. Raporumuzda da belirttiğimiz gibi Cumhuriyet Başsavcılıklarında ve mahkemelerde herhangi bir teraküm oluşmamıştır. Digitürk avukatının farklı yargı çevrelerinde oturan borçlular hakkındaki icra takiplerini de İskenderun İcra Müdürlüğü’nde takibe koyması nedeniyle 60 bin takip dosyası icra dairesinde aşırı bir iş yükü oluşturmuştur. “

BASIN İYİ NİYETLİ VE OLUMLU YAKLAŞIYOR’
Başsavcı Akın, “Halkımızın Adliye’de neler yapıldığını bilmesi için bu basın toplantısını düzenliyoruz. İskenderun basınına da ayrıca sorumlu gazetecilik yaptıkları için teşekkür ediyorum. Gazetecilerin iyi niyeti ve yaklaşımlarını olumlu buluyorum. Çalıştığım süre içinde bir sorun olmadı” diyerek, 2016 yılı faaliyet kitapçığının bir nüshasını İGC Başkanı Veysel Cıncık’a teslim etti.

‘OTOPARK SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Başsavcı Akın, İskenderun Adliyesi’nin genel olarak sorunu olmadığını ancak park probleminin henüz çözülemediğini de belirtti. Adliye olarak çalışmalar açısından iyi bir noktada olduğunu belirten Başsavcı Akın, hakim ve savcılara da çalışmalarından dolayı teşekkür ettiği konuşmasında, cezaevlerinin fiziki yapılarının da iyi olduğunu belirtti. Raporun Adalet Bakanlığı tarafından onaylandığını da belirten Başsavcı Akın’ın verdiği kitapçıkta yer alan bazı rakamlar şöyle: ”İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2016 yılı içerisinde gelen soruşturma dosya sayısı: 17.502.. Bir önceki yıldan devreden dosya sayısı: 20.097 Karar sayısı: 15.378 Temizlenme oranı: %87.. En çok karşılaşılan suç türlerine göre soruşturmaların bitirilme süreleri ortalaması: Hırsızlık: 45 gün, uyuşturucu madde ticareti yapmak: 70 gün, yaralama : 30 gün, hakaret: 25 gün, mala zarar verme: 40 gün, görevi kötüye kullanma: 40 gün, Cinsel taciz: 50 gün, Terör örgütü propagandası yapma: 30 gün..
En çok karşılaşılan 20 suç türüne göre faili meçhul dosya sayısı; Hırsızlık: 2050, Basit yaralama: 80, Özel belgede sahtecilik: 22, Silahla ateş etme: 35, Sahte parayı bilerek tedavüle koymak: 16.. İskenderun Adliyesi’ndeki bazı mahkemelere gelen dosya sayıları ile karar sayıları da 2016 da şöyle gerçekleşti: 1.Ağır Ceza Mahkemesi: Yıl içinde gelen dosya sayısı : 314, Önceki yıldan devreden dosya sayısı: 300, Karar sayısı: 366, 2.Ağır Ceza Mahkemesi: Yıl içinde gelen dosya sayısı : 254, Önceki yıldan devreden dosya sayısı: 168, Karar sayısı: 291, 1.Asliye Ceza Mahkemesi Yıl içinde gelen dosya sayısı : 154, Önceki yıldan devreden dosya sayısı: 1041, Karar sayısı: 743, 2.Asliye Ceza Mahkemesi Yıl içinde gelen dosya sayısı : 622, önceki yıldan devreden dosya sayısı: 556 ve Karar sayısı ise 616..”
Haber: Yılmaz AKPINAR