Gazete Güney

ROBISTE, İSTE’DE..


Endüstri 4.0’ı önceleyerek Teknoversite vizyonu ile yola çıkan ve inovatif bir inovasyon/girişimcilik odaklı öğrenme ekosistemi oluşturmayı hedefleyen İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), bu hedefi doğrultusunda; eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere, programlanabilir orta ölçekli bir insansı (humanoid) robotu laboratuvar envanterine dâhil etti.
İSTE’nin kurumsal renkleri olan beyaz, gri ve kırmızı renklere sahip olan 58 cm boyundaki ve 43 kg ağırlığındaki insansı robota Robiste adı verildi. İSTE Teknoloji Transfer Ofisi’nde (İSTE-TTO) gerçekleştirilen toplantıda; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Robiste’yi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Robotik Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Kutlu ile tanıştırdı.

‘ROBOTLARIN SAYISINI ARTIRMALIYIZ’
Konu hakkında bir açıklama yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, adaptif öğrenme yeteneğine sahip olan bu tür insansı robotların dünyanın saygın üniversitelerinde eğitim/öğretim ve araştırma/geliştirme amaçlı olarak kullanıldığını belirterek; “Tokyo Üniversitesi, asistan olarak geliştirilmek üzere bu tür robotlardan faydalanıyor. Biz de İSTE olarak faydalanacağız. ‘Teknoversite’ vizyonumuza uygun olarak İSTE’li öğrencilerin gelişimine katkı sunmayı, öğrencileri üst düzey ve güncel teknoloji ile tanıştırarak, bu teknolojileri daha üst seviyelere taşıyabilmeyi amaçlıyoruz. Robiste adını verdiğimiz insansı robotumuz da özellikle Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ve Mekatronik Mühendisliği Bölümümüz başta olmak üzere İSTE’deki öğrencilerimizin robotik derslerinde eğitim/öğretim amaçlı olarak kullanılabilecektir. Ayrıca, Robotik Öğrenci Topluluğu’muz da Robiste’den faydalanabilecektir. Robiste’den öğretim elemanlarımız da Ar-Ge amaçlı olarak yararlanabilecektir. Robiste, öğretebilen ve öğrendiren bir robot. Bu nedenle çok değerli. Amacımız önce onu iyi kullanmak, eğitim/öğretim ve araştırma ekosistemimize entegre etmek ve faydalanmak. Ancak, asıl amacımız elbette daha iyisini yaparak, bu tür robotların sayısını ve kalitesini artırmak ve Teknoversite içerisinde yaygınlaştırmaktır. İnsansı robot; ‘Robiste’nin Teknoversite’ye değer katacağına yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

‘NAO ROBOTLAR 20 DİL KONUŞABİLİYOR’
Robiste, Aldebaran Robotics firması tarafından geliştirilen NAO robotlardan sadece biri. Bu robotlar, üzerlerinde bulunan 25 adet motor ile hareket ediyor ve açık kaynak kodlu Linux işletim sistemi sayesinde her geçen gün daha da geliştirilebiliyor. NAO Robotlar, programlanabildiği takdirde; 20 dil konuşabiliyor, kendisini tanıtabiliyor, sunuculuk yapabiliyor, dans edebiliyor, hatta harmandalı bile oynayabiliyor. Bu insansı robotlar duyabiliyor, konuşabiliyor, çevresindekileri algılayabiliyor, dış dünya ile iletişim kurabiliyor, hastanelerde, okullarda, ofislerde kullanılabiliyor. Bu robotlar engellilere, çocuklara ve yaşlılara yardımcı olmak amacıyla tüm dünyada yaygınlaşıyor. Bu insansı robotlar kendi benliklerinin farkındalar ve “ben” diyebiliyorlar. ABD’nin New York kentindeki Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nden Profesör Selmer Bringsjord yönetiminde, Oxford Üniversitesi’nden felsefe profesörü Luciano Floridi’nin katılımıyla yapılan bir testte, bu tür robotların, kendilerini dış dünyadan ayrı bir varlık olarak algılayabildiği kanıtlandı. Bir süredir otellerde çalışan bu tür robotlar, bazı araçları da kullanabiliyor. Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version