Gazete Güney

‘İÇİNİZDEKİ CEVHER, TÜRKİYE’Yİ KALKINDIRIR’


İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Sivil Havacılık Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Geçmişten Günümüze Sivil Havacılık” temalı konferansta; Gaziantep Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey; ‘Havacılık Eğitiminde Yeni Bir Anlayış’ konulu, Nuri Demirağ’ın torunu Bilge Kum ise; ‘Nuri Demirağ’dan Günümüzü Türk Havacılığı’ konulu konuşmalarını yaptılar. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde havacılık konusunda birçok ilklere imza atmış olan Nuri Demirağ’ın torunu mucit ve tasarımcı Bilge Kum, İSTE Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda öğrenciler ve öğretim elemanları ile bir araya geldi. “Geçmişten Günümüze Sivil Havacılık” temalı konferansta katılımcılara sivil havacılığın geliştirilmesinin önemini belirten konuşmacılar, slayt gösterimi ile sivil havacılık konusundaki güncel gelişmeleri aktardılar.

‘BU HAYAT HİKAYESİ HERKESE ÖRNEK OLMALI’
Konferansın açılış konuşmasını yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Nuri Demirağ’ın hayat hikayesinin herkese örnek olması gerektiğini söyleyerek; “Neredeyse yaklaşık seksen yıl öncesinde Türkiye semalarında ticari uçuşlar yapan uçakları yapan, sivil havacılık dışında da bir çok konuda öncülük yapan, Sivas Havalimanı’na adı verilen Nuri Demirağ’ın hayatını ve memleketimize kattığı değerleri dinleyecek olmanın heyecanı içindeyiz. Nuri Demirağ’ın hayat hikayesini dinlerken bazen heyecanlanacağız bazen sevineceğiz, bazen de üzüleceğiz, fakat her durumda onun yaptıklarından ve yaşadıklarından ders çıkartarak, her koşulda daha iyisini yapacağız, yapmaya çalışacağız. Ayrıca, enerjisinden ilham aldığımız Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey’in çok kısa bir zaman zarfında kurduğu Gaziantep’teki havacılık eğitimi ekosistemini bugün heyecanla dinleyeceğiz” dedi.

‘SİVİL HAVACILIKTA ÖNEMLİ BİR İSİM’
Konferansın takdim konuşmasını yapan İSTE Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yapıcı; “Sivil havacılık tarihinde önemli gelişmelere imza atmış Nuri Demirağ’ı tanıma fırsatı bulacağımızdan dolayı çok memnunum. Ayrıca sivil havacılık eğitimi konusunda önemli detayları bizlerle paylaşacak olan GAÜN Havacılık Ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Güzelbey’e katkıları için teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek konferansın verimli geçmişi temennisinde bulundu.

‘KENDİ UÇAKLARINI YAPABİLECEKLER’
“Havacılık Eğitiminde Yeni Bir Anlayış” konulu konuşmasına ‘Havacılık ve Savunma Fuarı’nı hatırlatarak giriş yapan GAÜN Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey, “GAÜN Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi olarak, eğitimin temel unsurunun öğrenci olduğunu düşünüyoruz, öğrencimize güveniyoruz. Öğrencilerimiz kısa sürede 7 tane patent aldılar. Türkiye’de sivil havacılık eğitimi verme yetkisi olan, uçak montaj atölyesi olan ve sivil havacılık konusunda en çok patente sahip olan bir havacılık eğitimi ekosistemini kurduk. Sahip olduğumuz ve alacağımız uçak ve simülatörler üzerinde çalışan öğrencilerimiz yapılacak çalışmalar neticesince artık kendi uçaklarını yapabilecek konuma gelecekler” açıklamasında bulundu.

‘80 YIL ÖNCE YAPTI VE UÇURDU’
Ülkemizde sivil havacılığın öncüsü olan Nuri Demirağ’ın inovatif yaşam öyküsünü öğrencilerle paylaşan Bilge Kum, “Dedem asla vazgeçmezdi. Ticari olarak uçabilen Nu.D isimli uçağı 80 yıl önce yaptı ve uçurdu. İlk havalimanını kurdu. Ancak, ne yazık ki, bürokratik engeller nedeniyle istediğini tam olarak veremedi memleketine. Dünyaya en az 30 yıl erken gelmişti, erken doğmuştu. O’nun fikirlerinin birçoğu ki, bunlardan ikisi Keban Barajı ve Boğaz Köprüsü’dür, ancak ölümünden yıllar sonra yapılabildi. Ben de O’nun torunu olarak bir mucidim. 10 yıldır inovasyon ekosisteminin içerisindeyim. Her öğrencimizin içinde keşfedilmeyi bekleyen bir maden olduğuna inanıyorum. Öğrencilerimizin içindeki bu cevher ülkemizin gelişimine doğrudan katkı sağlayacaktır. Her yurttaşımızın Nuri Demirağ gibi memleketine katmak isteyeceği değerler muhakkak ki vardır” dedi. Konferans, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin konuşmacılara çiçek takdimi ile sona erdi. Haber: Yılmaz AKPINAR

Exit mobile version