OYUN TERAPİSİ İLE ÇOCUK GELİŞİMİ


Toprak Psikolojik Danışmanlık Merkezi modern ve tam donanımlı alt yapısı ile İskenderun ve bölge halkına kaliteli danışmanlık, sağlık hizmeti sunacak. Çocuk ve Ergenlerde görülen farklı problemler ve yetişkinlere yönelik danışmanlık hizmeti verecek olan Toprak Psikolojik Danışmanlık Merkezi tüm bölge halkının ve İskenderunlular’ın hizmetine açıldı.
Çocuk ve Ergen psikolojisi, Oyun Terapisi, Dil-Konuşma Bozuklukları tespiti ve çalışmaları, Zekâ ve Gelişim Testleri, Otizm ve Gelişimsel gerilik Bireysel Eğitim Çalışmaları, DEHB ve Öğrenme Bozuklukları erken tespit ve çalışmaları, (2-6) ve (6-12) çocuk gelişimsel takip ve danışmanlık ile ilgili alanlarda güçlü kadrosu ile hizmet verecek. Toprak psikolojik danışmanlık merkezinde Çocuk ve Ergenlerde görülen farklı problem alanlarına yönelik olarak, aileler ile yapılan ilk görüşme sonrasında tespit edilen alanlarda psikolog ve çocuk gelişim danışmanı eşliğinde çalışmalar yürütülecek. Çocuk ve Ergen Psikolojisinde yapılandırılmış bir sistem eşliğinde ailenin, çocuk ve ergenin öncelikle problem alanları ve ihtiyaçları tespit edilmektedir.
Bu problem alanlarında ve ihtiyaçlarında geçerlilik, güvenirlilik çalışmaları yapılmış ölçekler ve test araçları kullanılmaktadır. Çocuk ve Ergen Terapisti- Oyun Terapisti Psikolog Turgay Şenay, “Çocuklarda dikkat eksikliği ve Hiperaktivite, davranış bozuklukları, özel öğrenme güçlüğü, okul başarısızlığı, okul fobisi, anne-baba ayrılığı, alt ıslatma, saldırganlık, tırnak yeme, parmak emme, duygusal problemler, inatçılık, kardeş kıskançlığı, otizm ve gelişimsel gerilik ve farklı problemlerle ilgili alanlarda Çocuk ve Ergen Terapisi ve Aile Danışmanlığı hizmeti vermekteyiz. Ergenlikte gözlemlenen sorunlar- Ergenlik dönemi riskli davranışlar- Ergenlik Depresyonları- Sınav Kaygısı- Okul Başarısızlığı ve Ders çalışmama- Ergenlik madde bağımlılığı gibi alanlarda merkezimiz hizmet vermektedir” dedi. Oyun Terapisti Çocuklarda Bilişsel Davranışçı Yaklaşım Eğitmeni Sara Bayram ise, “Oyun çocuğun kendini ifade edebildiği, yaratıcı potansiyelini kullanabildiği, dil, zihinsel, sosyal, duygusal ve motor becerilerini gerçekleştirebileceği önemli bir fırsattır. Yetişkinler için danışmanlık ne ise, çocuk içinde (3-11) yaş arası oyun terapisi odur. Oyun terapisi kelimeler yerine oyuncakları koyarak ve kullanarak çocukların kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olur. Bu süreçte çocuklar duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik türde bir çok oyuncak seçerler. Tedirgin çocukların içe atılmış isteklerini, bilinç dışı korkularını ve davranış bozukluklarını giderebilmek için başvurulan bir terapi sistemidir. Aile içinde yaşanan boşanma ve çatışma, aşırı utangaçlık yaşayan çocuklar, özgüven problemi yaşayan çocuklar, dikkat eksikliği tanısı almış çocuklar, Duygusal-Fiziksel-Cinsel tacize uğramış çocuklar, büşük benlik saygısı yaşayan çocuklar, öfke kontrolü bozukluğu olan çocuklar, Ayrılık anksiyetesi yaşayan çocuklar, takıntılı çocuklar, Selektif Mutizm (aktivitelere katılamayan, inatla bekleme eğilimi olan, kimseyle konuşmayan, evde farklı sosyal ortamda farklı davranan) olan ve bu vakalarda yarar sağlayan oyun terapi sistemi merkezimizde uygulanmaktadır” diye belirtti.