HATAY’IN EXPO ZAFERİ


EXPO 2021’in Hatay’da gerçekleşecek olması, büyük bir başarı örneğidir. Hiç şüphesiz bu başarıdaki en büyük pay sahibi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a ait.
Avustralya ve Çin’le yarışan Hatay, netice itibariyle ‘2021 Expo’sunu aldı.
Hayırlı olsun!
Antalya’dan sonra, sırada Hatay’ın olması, ekonomik açıdan da büyük bir katkı sağlayacak. Hakikaten buna ihtiyacımız var.
Çünkü Hatay, dışarıdan savaş bölgesi olarak gündeme geliyor, yatırımcılar buraya gelmekten korkuyordu. Her ne kadar bu tabuyu yıkmak için çaba gösterilse de, iş dünyasının endişesi dinmiyordu.
Biliyorsunuz ki, Suriye savaşının başladığı ilk günden bu yana göçmenler sorunundan en fazla etkilenen illerden biri Hatay.
Yaklaşık 1.5 milyon nüfusuna 500 bin Suriyeli göçmen eklenmiş.
Kentte ekonomik ve sosyal sıkıntılar gerçekten çok büyük.
İşte böyle bir zamanda, 2021 yılı için aday olduğumuz Botanik Exposu’nu Hatay aldı.
Dün bu müjdeli haberi ilk paylaşan Mimar Müfit Tennioğlu oldu.
Haberi ilk DASİFED’ten duydu, sağolsun bizimle paylaştı.
Elbette ki mutluyuz, gururluyuz!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın katkılarıyla, çabasıyla, Almanya’da yaptığı sunumların bir karşılığı oldu.
EXPO ile Dünya’nın, Hatay’a bakış açısı değişecek.
Çok büyük bir fırsat ayağımıza geldi.
Başkan Savaş’ın gururla sergilediği ‘Medeniyet Bahçesi’ projesi, Hatay’ı dünyanın gözünde prestijli bir şehir yapacağından şüphem yok.
Dev fuar sayesinde dünya standartlarında hazırlanacak 300 dönümlük botanik bahçesinin, 6 ay boyunca Hatay’da diğer ülkelerin bahçeleri ile birlikte sergilenecek olması, apayrı bir anlam kazandıracak.
Olayın ekenomik boyutu da çok önemli.
Şöyle ki;
Bu organizasyon, Hatay’a 300 milyon lira yatırım kazandıracak, fena mı?
Bu vesileyle;
Hatay’a beklenen ziyaretçi sayısı ise 2.5 milyon kişi olarak tahmin ediliyor.
Dünya’nın her yerinden insanlarımız buraya akın edecek.
Bu sayının, Hatay’ın bozulan ekonomik yapısına da katma değer katacağına inanıyorum. Ancak;
Tarihte kurulan ilk üç şehirden biri olan Hatay’da, fuarın yapılacağı alan için uygun yerler belirlenirken, ilçeler bazında en yakın merkezin dikkat alınmasını öneriyorum. Bu sayede;
İnsanlarımızın ulaşım ve konaklama ihtiyaçları için ilçeler bazında ev sahipliği yapabiliriz. Ben bu ayrıntının dikkate alınacağını düşünüyorum.
Bu yükü ve sorumluluğu herkes paylaşın ki, birlikten kuvvet doğsun!
Demem o ki; Bu coşku, bu morale ihtiyacımız vardı.
‘Medeniyetler Bahçesi’ teması da Hatay’a çok yakıştı.
Teşekkürler Lütfü Savaş!

AMANOS TÜNELİ SIKINTILI MI?
Bir yanda Hatay’ın EXPO zaferinin mutluluğunu yaşarken, diğer yandan Amanos Tüneli için henüz tam anlamıyla bir karara varılmamış olmasını üzüntüyle takip ediyoruz. Öğrendiğim kadarıyla, Amanos Tüneli’nin yapımı için heyet bazında yapılan istişarelerde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkısı çok büyük.
Teknik ve fizibilite çalışmaları ışığında her koşulda İTSO’nun desteğini görebiliyoruz. Mesela, yapılması planlanan tünelde yıllık tır/kamyon araç geçişleri, maliyeti ve daha birçok konuda doğru bilgiler sunuyor.
Mesela, yıllık 7 bin 500 aracın geçişinden 2.500’ü ağır tonajlı araçları kapsıyor.
Bu araçların tünelden geçişinin bir maliyeti olacak.
Toplamda yıllık maliyet hesaplandığında, Tünel 15 yılda kendini amorti edecek.
Ancak sorun şu ki;
Bu maliyete rağmen, yatırım yapacak iş dünyasına arsa paylarının artılırması da düşünülüyor. Amanos Tüneli’nin maliyeti yaklaşık 1.5 milyar lira olarak düşünüldüğünde, bu projeye sponsor aranıyor diyebiliriz.
Galiba, tünelin faturası yine yatırımcının omuzlarına yüklenecek.
Zaten, sırf bu maliyet hesaplaması yüzünden Amanos Tüneli’nde ileriye dönük bir adım atılamıyor. İstanbul’da, Ankara’da 10 milyarca liralık çılgın projelerin açılışlarına baktığımızda, Hatay’da ‘şöyle mi yapalım, böyle mi’ diye oluşturulan algıyı doğru bulmuyorum.
Öğrendiğim kadarıyla;
Amanos Tüneli’nin yapım işi 10 yılı bulabilirmiş.
Hatay bunu haketmiyor!