GERDANLIK!


İskenderun’da Feyezan kanalının ıslahı neredeyse tamamlanırken, 4 yıldır bir türlü faaliyete girmeyen Su Arıtma Tesisi, nihayet temiz su pompalamaya başlayacak.
Sürekli yazdığım konulardan biridir Arıtma tesisi..
Geçtiğimiz hafta, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, bakanlık düzeyinde bir açılış gerçekleştireceklerini söylemişti. Sözünü de tuttu!
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 187 milyon lira tutarındaki 16 müjde ile bugün Hatay’a geliyor.
Bunlardan biri Su Arıtma Tesisi.. Ki, aynı gün incelemede bulunacak..
İkincisi Feyezan kanalı!
Muhtemelen Seyfi Başkan, bu ziyareti fırsata dönüştürecektir.
Aylardır ıslah çalışmaları yapılan, beton bloklar ve korkuluklarla desteklenen Feyezan Kanalı’nın düzenleme işinde Bakan Eroğlu’nun katkısı çok büyük.
Seyfi Başkanı tanıyorsam.. Kanalın çevre düzenlemesi, deniz suyunun feyezan kanalına pompalanması, mesire yeri, yürüyüş ve bisiklet yolu ile göletlerden oluşan 2. Etap için müjdeli haberi almak için elinden geleni yapacaktır.
Belki de yapım işi için en yakın tarih aralığında bunun sözünü de alacaktır.
Bir önceki İskenderun ziyaretinde, Feyezan Kanalı için ‘Gerdanlık gibi işleyeceğiz, çiçek gibi olacak’ diyen Bakan Eroğlu’na elbette ki, ikinci bir ‘sahil kordonu’ sözü anımsatılacaktır. Hakikaten proje bazında yapılan çalışma ‘yaşam’ bulursa, bunu hayal değil gerçek olarak görebiliriz.
Yanılmıyorsam, bunun için 25 milyon lira ödenek gerek..
187 milyon lira tutarındaki yatırım bedeli, bu hizmeti de kapsayacaktır diye düşünüyorum.
Bugün Antakya Kültür Merkezi’nde düzenlenecek toplu temel atma merasiminde DSİ tarafından inşa edilecek Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri 1. Kısım, Reyhanlı Barajı Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı, Erzin-Dörtyol Sulaması BSS-Y4 İkmali ile 9 adet taşkın koruma tesisinin temeli atılacak. Bu tesislerle 604 bin 220 dekar zirai arazinin sulanacak olmasını, ayrıca Reyhanlı Barajı’na su takviyesi yapılmasını önemsiyorum.
Dile kolay;
Bu çerçevede Hatay’a son 4 yılda 892 Milyon TL’lik 73 önemli çalışma kazandırıldı. DSİ’nin son zamanlarda, İskenderun, Arsuz, Payas, Dörtyol civarında taşkınları önlemek için yoğun çalışma içinde olduğunu da söylemeliyim.
Gün içinde Bakan Eroğlu, İskenderun Limanı’na Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu’nun (D-OMGİ) kurulumu için de ‘start’ veriyor.
Bunlar önemli yatırımlar..
Ancak İskenderun için olmazsa olmazımız, Feyezan Kanalı’nın 2. Etap çalışmalarına başlanmasıdır. Bir de aynı gün, musluklardan temiz suyun akmasıdır. O gün, bugündür!
Darısı;
55 dönümlük eski karayolları arazisi ile 250 dönümlük Ziraat Bahçesi’nin yeşil alan düzeyinde İskenderunlular’ın rahat bir nefes alacağı, sosyal bir alana çevrileceği parklara dönüşmesidir.
Yatırım hizmetinin bir an önce hız kazanması için atılacak her adıma elbette gönülden ‘evet’ diyorum.
Belki de, bir sonraki ziyaret programında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki benzer müjdelerle gelir.. Zira, Bakan Özhaseki İskenderun’a yabancı değil. Seyfi Başkan belediye başkanı olmadan önce Kayseri Büyükyehir Belediye Başkanı iken, seçim çalışmaları kapsamında İskenderun’a gelmişti.
O vakit ‘İskenderun en güzelini hakediyor, desteğe hazırız’ demişti.
İnanıyorum ki, bu sözünü unutmadı.
Dilerim, Bakan Eroğlu’ndan sonra ikinci bir ziyaret programı kapsamında Bakan Özhaseki İskenderun’a gelir. Zira, TOKİ’ye başlandı, Kentsel Dönüşüm çalışmalarının devamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğine ihtiyacımız var. Daha gelişmiş ve modern bir İskenderun için, Seyfi Başkan’ın elini güçlendirmeliyiz!