GÖZLER AMANOS TÜNELİ’NDE!


İskenderun Körfezi’ni Anadolu’yla buluşturması hedeflenen Amanos Tüneli projesi ile ilgili İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplantı düzenlendi. Toplantıya Kalkınma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri ve Hatay Valiliği’nden yetkililer katıldılar. DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız’da toplantıda hazır bulundu. İTSO Yönetimi ile görüşen yetkililer, Projeye alınması durumunda Amanos Tüneli’nin bölgeye sağlayacağı katma değerler, yatırımcıların Hassa Organize Sanayi Bölgesine yapacağı yatırımlar, İskenderun Limanı’nın ekonomiye etkileri, bölgedeki önemli ticari iş kolları ile sanayici ve iş adamlarının, Tünel projesine ne gibi destek sağlayabilecekleri konuşuldu.

‘YENİ İŞ SAHALARI OLUŞACAK’
İskenderun için hayati önem taşıyan ve yatırımcıların yer bulmakta güçlük çektiği İskenderun Körfez’inde, iş adamları ve girişimciler, dört gözle Amanos Tüneli Projesi’nin başlamasını bekliyor. İskenderun Limanının özelleşmesi ve konteynır terminalinin de kurulması ile birlikte limandaki hareketlilik İskenderun ekonomisine de yansıyor. Bölgenin gelişip kalkınması, yeni iş sahaların oluşması, istihdama katkı sağlanması için alternatif yer arayışlarına yönelen sanayici ve iş adamları, Hassa Tünel projesinin hayata geçirilmesi ile Gaziantep, ve sınır illerine oradan da yurt dışına daha çabuk ulaşılacağı ve ticaretin gelişeceği düşüncesinde hem fikirler.

‘ETÜD ÇALIŞMASI BİTMEK ÜZERE’
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda Hassa Tünel Projesi ve bölge ekonomisi ele alındı. Toplantıda, Hassa Tünelinin yatırım planına alınması aşaması hakkında bilgiler veren Bakanlık yetkilileri, “Öncelikle karayolu, projeleri bölgelerinde projelendiriliyor. Proje yatırım programına alınıyor ve bitiriliyor. Hassa Tünel projesinin etüt çalışması bitirilme aşamasında. Bölge Genel Müdürlüğe bu etüt çalışması sunulacak. Genel Müdürlük kendi içinde bölgelerden gelen bu projeleri sıralandırarak, Kalkınma Bakanlığına bu projeleri teklif olarak sunacak. Kalkınma Bakanlığı da bunun fizibilite ve ÇED raporunu hazırlayıp, Genel Müdürlükte bir sıralama yapıldıktan sonra ikinci aşamada Kalkınma Bakanlığında sunulan teklifler, ekonomik olarak yatırım programına girip girmeyeceği değerlendirilecek. Sistem bu şekilde ilerliyor” dediler.

‘MALİYETİ YÜKSEK BİR PROJE’
Yapılması düşünülen Hassa Tüneli için DSİ’de ve Çed raporunda da sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Bakanlık yetkilileri, “2017 yılında ise bize verilen teklif KDV dahil 1 milyar 750 milyon liradır. Bu maliyeti çok yüksek bir proje. Bizler de Bakanlığımız ile yaptığımız görüşme de sanayicilerimiz, iş adamlarımız ile yatırımcılar ile nasıl birlikte hareket edebiliriz, sizlerin bizlere ne gibi desteği olabilir, onları konuşmaya geldik” dediler.
Toplantıda ağırlıklı olarak ziyaretçiler söz alırken, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, da bilgiler verdi. Bölgesinin lokomotif sektörü olarak Demir-Çeliğin geldiğini belirten DOĞAKA Genel Sekreteri Yıldız; “Hassa Tünel projesinin hayata geçmesi ile bölgede işsizliğin azalmasında tünel önemli rol oynayacaktır. Buna bağlı olarak Körfezimiz var, limanınız var, sınır ili olmamız nedeniyle insan kaynağı var, Suriyeliler var. Bunlar önemli etkenler arasında diyebiliriz. Projenin hayata geçirilmesi noktasında bu etkenler göz önünde bulundurulmalı” şeklinde konuştu.

‘TÜNEL PROJESİNE ARTIK BAŞLANMALI’
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz da, Hassa Tünel projesinin hayata geçmesi noktasında sürekli bu konuyu gündemde tuttuklarını ve Bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunduklarını belirterek, projenin artık hayata geçirilmesi, sanayici ve iş adamlarının yatırıma yönelmesi gerektiğine vurgu yaptı. Toplantıda ayrıca sanayici ve iş adamlarının projeye destek olması için çalışma başlatılabileceği görüşüldü.
Toplantıya, Kalkınma Bakanlığından Veli Yılmaz ve Selçuk Yılmaz, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) Ulaştırma Etütler Analiz Şefi Burhan İlhan, KGM Ekonomik ve Finansal Analiz Mühendisi Mehmet Çelikkaya ve Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB)’ndan Ekrem Öner, İTSO yönetimi ile görüşerek, sanayici ve iş adamlarının fikirlerini aldılar.
Ziyarette, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Yönetim kurulu üyeleri Necat Özkaya, Bülent Seküçoğlu, Gassan Kuran ve M.Ali Bulut da hazır bulundu.
Haber: Yılmaz AKPINAR