İSTE KORONAVİRÜSE KARŞI ÇALIŞIYOR!

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü koronavirüse Karşı Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 2 Projesiyle Teknofest’20 de ön elemeyi geçti.

Dünyada yeni tip koronavirüs tehlikesi devam ederken, uzmanlar hastalık için korunma önlemlerine dikkat edilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesinin her fırsatta önemine dikkat çekiyorlar.

Hastalığı atlatan birçok kişideki ortak noktalardan birinin bağışıklık sisteminin güçlü olması vurgulanırken, İSTE Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eda Adal, virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek adına öğrencileriyle iki proje hazırladı. Projeler Teknofest 20’de ön elemeyi geçmeyi başardı.

EKONOMİK ETKENLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse ve virüsün sebep olduğu hastalığa bağlı masraflar ve ekonomide yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle, son zamanlarda gelişmiş ülkelerde dahi ciddi sorunlar ortaya çıkmaya başlarken, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin virüse karşı etkili olduğu düşüncesinden hareketle İSTE Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Eda Adal, 10 öğrencisiyle birlikte Gaziantep’te düzenlenecek olan Teknofest 20’ye ‘Biyoteknoloji İnovasyon’ kategorisinde başvuru yaparak ön elemeyi geçmeyi başardı.

GÜNLÜK DİYETLERDE DE KULLANILMASI HEDEFLENİYOR
İçinde bulunduğumuz modern toplumda fonksiyonel gıda olarak tanımladığımız takviye besinler ve bunların ilaç gibi tüketilmesi popüler hale gelirken, koronavirüs sürecinde gündeme gelen bağışıklık sistemini güçlendirmek adına ‘Fonksiyonel gıda ve katkı maddelerinin geliştirilmesi ve üretimi’ teması adı altında, İSTE akademisyenleri ve öğrencileri, takviye gıdalar üretimini ve bunların günlük diyette ve sonrasında yemeklerde kullanımını sağlamak üzere projeler hazırlamaktadırlar.

AMAÇ BAĞIŞIKLILIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK
‘Moringa oleifera bitkisinden elde edilen biyoaktif maddelerin enkapsülasyonu ve fonksiyonel ekmek üretiminde kullanılması’ ve ‘Yulaf sütü ve avokado yağı kullanılarak fonksiyonel yoğurt üretilmesi’ projeleriyle bitkisel bazlı bağışıklık sistemini güçlendirici fonksiyonel ürünler üretmek ve bunların bir sonraki aşamada hem yöresel hem de normal yemeklerde kullanımını araştırmak amaçlanmaktadır.

İSTE Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde yapılan araştırmalar, pandemi nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirilen toplantılar ve fikir alışverişlerinin ardından öğrencilerle proje geliştiren İSTE akademisyenleri, hayata geçirdikleri çalışmalarıyla bu alanda dikkat çekmeyi başardılar.
HABER MERKEZİ