ANADOLU BASINI’NA KÜÇÜKKAYA MOTİVASYONU


Anadolu medyasının gür sesi Alternatif Güçbirliği Platformu’nun 3. Danışma Kurulu toplantısı Karadeniz Ereğli’de gerçekleştirildi. ‘Medya Evi’ temel atma töreni vesilesiyle, 7-9 Aralık 2018 tarihlerinde Karadeniz Ereğli Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde yaklaşık 30’a yakın ilden cemiyet başkan ve temsilcisi katıldı.
Toplantı sonuç bildirgesi, Platform Başkanı Mehmet Ali Dim tarafından imzalandı.

‘MEDYANIN ROLÜ AZALMIYOR, DAHA DA ARTIYOR’
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir, Yeni Dünya Düzeni ve Medyanın Rolü konulu bir konuşma yaptı.
Demir konuşmasında, Yeni Dünyada değişen ve gelişin teknolojiyi takip eden medyanın etkisinin ve rolünün arttığına işaret ederek, “Demokrasi kavramlarını en çok Avrupa konuşuyor. Tahammülsüz bir Avrupa görmeye başlıyoruz. Bıçak kemiğe dayanınca ekonomik olarak hazır düzene karşı çıkılıyor. İnsanlar içinden gelecek hissi söyleyecek liderler arıyor. Sokak ağzı konuşan liderler öne çıkıyor. Bizim siyasette ben gidiyorum dönemimi tamamladım diyen yoktur ama Avrupa’da vardır. Yeni yönetsel sistemler pazarlanır ve satılabilir hale getiriliyor. Bu sistemde tüm liderler ötekilere nasıl meydan okunduğunu gösteriyor. Bu halka fayda getirmez. Mutlak otorite uzun vadede başarılı olamaz. Bu liderler yüzünden Yeni Dünya düzeninin nereye gittiğini fark ediyoruz. Yeni düzende anahtar kavram egemenlik ve egemenliğin dokunulmazlığı bugün en çok dikkat edeceğimiz hassasiyettir. Yeni Düzen eskiyi aratabilir mi bilemiyorum. Medyanın rolü azalmıyor daha artıyor” dedi.

TGF KONGRESİNİN YARGI SÜRECİ̇ DİKKATLE TAKİP EDİLİYOR
Toplatıya katılan TGF Üyesi Cemiyet Başkan veya temsilcileri TGF’nin 14 Ekim 2018 günü yapılan ve oy kullandırılmayan iki cemiyetin yargıya taşıdığı 9. Olağan Genel Kurul toplantısıyla ilgili hukuki süreç ve gelişmeler konusunda bilgilendirildi. Yargılama sonunda adaletin yerini bulacağına olan inancın altı çizildi.

ENGELLEME GİRİŞİMLERİ KINANDI
Meşruiyeti tartışmalı TGF yönetiminin kongrenin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen, bugüne kadar ne başkanlar konseyi ne de mesleğin ve sektörün sorunlarının çözümüne yönelik bir toplantı bile yapamadığı gerçeğinden hareketle, kararlı bir şekilde meslek adına hak ve hukuk arama mücadelesi yolunda 3. toplantısını yapan Alternatif Güçbirliği Platformu’nun çalışmalarını engellemek için entrikalara başvurulması ile kamu kurum ve kuruluş yöneticilerine yazı yazılarak yapılan sonuçsuz girişimler sert bir dille kınandı.

MEDYA EVİ ÖRNEK OLMALI
Program kapsamında Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin bölgenin gazetecileri için yapacağı ‘Medya Evi’ temel atma törenine katılındı ve bu tür desteklerin ülkemizin birçok yerel yöneticisine örnek olması gerektiği dile getirildi.

BİK TEMSİLCİLER SEÇİMİ
Toplantıda, Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri temsilci seçimine yönelik değerlendirme yapılmıştır. Ayrıca, BİK son genel kurulunda yerel gazetelerin resmi ilan ücretlerine yaptığı zammın yetersiz olduğu vurgulanmıştır. Buna rağmen BİK kararının acilen Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak bir an önce Resmi Gazete’de yayınlanarak yeni yılın ilk günüden itibaren uygulanmaya başlanması için çağrı yapılmıştır.

İSMAİL KÜÇÜKKAYA’YA TEŞEKKÜR
Bu arada, Karadeniz Ereğli’deki toplantıya Anadolu ve Trakya’dan katılan yaklaşık 30 gazeteciler cemiyetinin başkan ve temsilcileri tarafından, Türkiye’nin en çok izlenen sabah programı FOX TV Çalar Saat’te Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın başlattığı “Her eve, her dükkana bir yerel gazete alalım. Abone olalım. Basın özgürlüğünü de demokrasiyi de yerelden canlandıralım” kampanyasının memnuniyet verici olduğu vurgulanarak, “Küçükkaya’ya yerel medya temsilcileri olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Bu kampanyanın tüm medyaya örnek olmasını diliyoruz” denildi.

‘DİGİTAL MEDYA YÖNETMELİK TASLAĞI SIKINTILI’
Toplantıda Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Gökhan Kökçak tarafından, yeni nesil Web TV tanıtımı yapıldı ve bu çerçevede RTÜK’ün digital medya ile ilgili önümüzdeki günlerde tartışmaya açacağı yönetmelik taslağı üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Taslağın genel hatlarıyla uygulamada sorunlara yol açabileceği dikkate alınarak, çıkan ortak görüşün RTÜK yetkilileri ile paylaşılması kararlaştırıldı.

YENİ YOL HARİTASI BELİRLENDİ
Toplantıya katılan Alternatif Güçbirliği Platformu üyeleri oybirliğiyle, ülkemizde var olan meslek örgütlerinden farklı, devletler nezdinde ve uluslararası alanda da kabul görecek, sektörü ve meslek mensuplarını tamamıyla kucaklayan yeni güçlü bir yapının kurulması için gerekli adımların atılması yönünde görüş birliğine vardı. Ülkemizde son dönemde özellikte yazılı basının ana girdilerinin maliyetlerinin artmasının yarattığı sorunlara ilişkin değerlendirmeler yapılarak, Maliye Bakanlığının 31 Aralık 2018’e ertelediği BİK Şubesi bulunan illerde borcu yok belgesi istenmesi uygulamasının ülkemiz ve sektörün içinde bulunduğu şartlar da değerlendirilerek ertelenmesi talep edildi. Yaklaşan yerel seçimler öncesinde görevli Basın Cumhuriyet Savcılarının kendilerine verilen beyannameler çerçevesinde yayınlanacak olan yayın organlarının hangi aralıklarla çıkacağını sıkı denetlemeleri, düzensiz yayınlar hakkında işlem yapılması gerektiğine vurgu yapılarak, çeşitli siyasi parti ve adayların bu gibi yayın organları yerine kendilerinin faaliyetlerini değerlendiren medya kuruluşlarına sahip çıkması gerektiği hatırlatıldı. Haber: Mustafa TOPAL