CÜRUF’TAN İLK PARKE ÜRETİMİ!


Çevre yatırımlarıyla öne çıkan Tosyalı Holding, bünyesinde faaliyet gösteren Tosyalı Harsco Geri Kazanım Teknolojileri A.Ş. ile demir-çelik fabrikalarının atık malzemesi olan cürufları işleyerek, parke üretiminde kazandırıldığını duyurdu.

Türkiye’nin ilk ve tek elleçleme lisanslı şirketi olan TOSYALI HARSCO, cürufu katma değerli ürüne çevirerek hem ekonomiye kazandırıyor hem de doğaya katkı sunuyor. Birçok kurum, yeni yolların alt yapısında demir-çelik fabrikalarının atık malzemesi olan demir cürufunu kullanmaya başladı.

Demir-çelik fabrikalarının depolayacak kadar büyük alan bulamaması nedeniyle yıllarca büyüyen cüruf dağları, TOSYALI HARSCO ile sorun olmaktan çıkıyor. Cüruflar, hem yol alt yapısında hem de parke ve bordür olarak üretilen şekliyle kent projelerinde kullanılıyor.

CESUR BİR ADIM
Demir-çelik üreticileri, başlatılan bu girişimi “40 yıllık çevre sorununu ortadan kaldırmaya yönelik cesaret dolu bir adım” olarak tanımladı. Bu uygulamanın ülkede ilk olmasının önemine değinen sektör temsilcileri, TOSYALI HARSCO’nun Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.

DAHA EKONOMİK, DAYANIKLI VE ÇEVRECİ
Ortalama 65 cm kalınlığındaki bir yolun standartını oluşturan 6 kesitten en alttaki üçü olan dolgu, alt temel ve plentmiks temel kesitleri ile bordür ve parke taşı üretiminde kullanılan cüruflar, kimyasal ve biyolojik olarak bir değişime uğramıyor, çözünmüyor ve yanmıyor. Fiziksel veya kimyasal olarak reaksiyona girmiyor, temas ettiği maddeleri çevreye veya insan sağlığına zarar verecek şekilde etkilemiyor; yüzeysel su ve yeraltı suyu kirliliği tehlikesi de yaratmıyor. Dayanıklılık ve uzun ömürlülük faktörlerinin yanısıra cürufun geri dönüşüme kazandırılması, çevrecilik açısından da oldukça önemli. Daha ekonomik olan cüruflu asfalt, sıkışma ve taşıma gücü oranına bakıldığında kalkerli asfalta oranla daha avantajlı bulunuyor. Ayrıca cüruf malzemesinden elde edilen asfalt, kalkerli asfalta göre daha geç soğuyor.

HAYIRLI OLSUN
Tosyalı Holding İcra Kurulu Üyesi Şerif Tosyalı, “Çelikhanelerin baş belası cürufun ülke ekonomisine katkı sunuyor olması kolay olmadı elbette. Ancak cürufu daha da katma değerli ürünlere dönüştürme anlamında TOSYALI HARSCO (Türkiye’nin ilk ve tek elleçleme lisanslı şirketi) ortaklığında çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor! Çimento, beton, asfalt, parke, taş ve hatta gübre sektörleri için cürufla ilgili yeni AR-GE çalışmalarımız sürüyor. Ülkemize ve sektörümüze hayırlı olsun” dedi.
Haber: Yılmaz AKPINAR