PAYAS ‘YERLİ İCAT’IN MERKEZİ OLUYOR


Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan ile PAMEK ve STEM merkezlerinin Hatay İli geneline yaygınlaştırılmasına ilişkin işbirliği protokolünü imzaladı. Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesinde düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Bekir Altan, bilgiyi yoğuran, üreten ve icatlar bulan gençlerin önünü açmak için projenin çok önemli olduğunu söyledi. Payas’tan başlayarak Hatay ve ilçelerinin ardından tüm Türkiye’ye yayılan proje olması dileğinde bulunan Başkan Altan “Yerel yönetimlerle kamu idareleri bir araya gelirse aşılamayacak engel yoktur. Bu projede ilk önce il merkezimizde Antakya’da Karaali beldesinin eski belediye binasında hayata geçireceğiz. Ardından on beş ilçemizde Pamek ile stem çalışmalarını yürüteceğiz” dedi. 

DALGA DALGA YAYILACAK
Başkan Altan, sosyal belediyecilik çerçevesinde en iyi ve doğru yatırımın eğitime olduğu düşüncesiyle böyle bir çalışmayı iki yıldır Payas’da hayata geçirdiklerini vurgulayarak “İlçelerimizden talepler gelmeye başlayınca, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle çalışma başlattık. Bu gün bu çalışmanın protokolünü imza altına alıyoruz. Önce İl merkezine ardından ilçelere bu hizmetler dalga dalga yayılacak” diye konuştu.

PAYASTEM’DEN DÜNYA BİRİNCİLERİ ÇIKTI
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, PAYASTEM merkezinde gençlerin estirdikleri beyin fırtınasının gururunu yaşadıklarını da sözlerine ekleyerek şunları söyledi: “2017 yılında silikon vadisinde yapılan 250 bin lise talebesinin katıldığı yarışmalarda toplam on bir ödül dağıtıldı, çok şükür iki tanesini Türkiye’ye getirdik. Sonra Brezilya’da yapılan proje yarışmasında ilk 100’e giren çocuğumuz, Arjantin’de finalde dünya birincisi oldu. İşte bu eğitim çalışmalarımızın neticesinde bu başarıları yakaladık emeği geçen katkı verenlere teşekkür ediyorum. Bize imkan verilirse dünyaya örnek olan çalışmaları yaparız. İbn-i Sinalar, İbn-i Haldunlar, Ali Kuşçular bu topraklardan çıkmıştır. Yeter ki biz bu çocuklarımızın bilgileri kabiliyetleri oranda önlerini açalım, sonuca gideriz. İki yılda 410 öğrenci şuanda bu merkeze geliyor. Payas’ın dışında Antakya’dan da gelen öğrenciler var.” 

İCAT YAPAN ÇOCUKLAR YETİŞTİRECEĞİZ
Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, Bilim ve Teknolojinin ilerlediği bu çağda, emreden olabilmek için bilgiyi en iyi bilen toplum olmak gerektiğini ifade ederek “Bilime önem vermemiz lazım. Biz geri kaldığımız zaman seyrederiz. Bu nedenle Bakanlığımız bunu biliyor hükümetimiz son on yıldır Milli Eğitime bütçeden en yüksek payı ayırıyor. Çocuklarımızın önünü açmak için her türlü bilimsel gelişmeyi takip ederek öğrencilerimize sunmaya gayret ediyoruz. Bu merkezlerin amacı bütün bilgilerin toplanıp yorumlandığı merkezdir. Çocuk her şeyi bilecek Felsefeyi de bilecek Türkçeyi de, Matematiği de bilecek. Bunların yorumundan yeni icatlar keşfedecek, bilgi üretecek. Bizim facebook yapan iki gencimiz çıksa, apel üreten bir gencimiz çıksa, ülkemiz dünyanın en zengin ülkeleri arasına girecek. Belediye Başkanımız burada böyle bir STEM merkezi kurdular, birlikte çalışıyoruz. Bunu Hatay çapında da sadece Payas’da değil diğer ilçelerde de olsun istedik. Onarım ihtiyacı duyulan binalarımızı göstereceğiz. Başkanımız onaracak ve içini STEM merkezi malzemeleri ile donatacak. Öğretmenlerimize eğitim vermek amacıyla bilgisayar verecek. Bu merkezlerde yetenekli çocuklarımız çıkacak. İcat çıkartıp, bilgi üretecek, bilim çağını yakalayacağız. İşte o zaman Atatürk’ün bize göstermiş olduğu Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkacağız. Çünkü bilgiyi üretmeyen toplumlar köle olmaya mahkumdurlar” şeklinde konuştu.
Haber: Yılmaz AKPINAR