İSKENDERUN’UN POTANSİYELİ YÜKSEK


Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğiyle düzenlenen ‘‘Ekonomi Bakanlığı Destekleri ve Uygulamalarına İlişkin Güncel Düzenlemeler İle Tüm Sektör Firmalarının Sorun ve Çözüm Önerileri ile ilgili İstişare Toplantısı düzenlendi. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Halil Şahin Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel müdür yardımcısı Arzu Yılmaz, Ekonomi Bakanlığı Genel müdür yardımcısı Ahmet Karabay ve Ekonomi Bakanlığından yetkililer katıldılar.

EKONOMİK POLİTİKALARA KATKI SAĞLAYACAK
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Ekonomi Bakanlığımızın üst düzey yetkililerinin, sahaya inerek firmalarla yüz yüze görüşmeler sağlamasını ve işletmelerimizin mevcut durumlarını yerinde incelemesini takdirle karşılıyoruz. Bugünkü toplantımızda, KOBİ’lerimiz ile Ekonomi Bakanlığımızın değerli bürokratlarının bir araya gelmesini ve bire bir görüşmeler yapmasını amaçlamaktayız. Bu istişarenin, önümüzdeki süreçte ekonomi politikalarımıza katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bilindiği üzere Ekonomi Bakanlığımız üretici ve ihracatçı firmalara devlet desteği sağlamaktadır. Sanıyorum bugünkü toplantımızda, bu desteklere ve Bakanlığımızın faaliyetlerine ilişkin detaylar bizlerle paylaşılacaktır. Ben paylaşacakları değerli bilgilerden dolayı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdür Vekili Sayın Arzu Yılmaz’a ve tüm Bakanlık yetkililerimize şimdiden teşekkür ediyor, toplantımızın faydalı geçmesini diliyor, sizlere saygılarımı sunuyorum” dedi.

‘109 KİŞİLİK EKİPLE ÇALIŞIYORUZ’
Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel müdür yardımcısı Arzu Yılmaz, İskenderun’un sanayi ve liman şehri olması nedeniyle önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek; “Sayın Bakanımızın talimatıyla ve selamıyla burada bulunmaktayız. Şu an Adana, Antakya, Osmaniye, Kahramanmaraş Antakya ve İskenderun olmak üzere toplam 109 kişilik bir ekiple firmalarla bir araya gelip, sorunlarını öğrenmek ve Ekonomi Bakanlığıyla daha yakın ilişkide bulunmalarını sağlamak için buradayız. Türkiye potansiyel anlamında çok önemli bir ülke. Her ilin kendine has ayrı karakteristik özelliği mevcut. İskenderun’da yaptığımız değerlendirmelerden çok mutlu olduk. Çünkü bir sanayi şehrinde bulunuyoruz. Tabi ki sorunları da çok. Bizim tarafımızdan desteklenmesi, çözülmesi gereken sorunlar da var. Ancak bir sanayi şehrinin nasıl olabileceğini, gösteren en önemli ilçelerden biri İskenderun diyebiliriz. İskenderun’da çelik sektörünü gezdik Yaş sebze ve meyve sektörünü gezdik ve bu bölgedeki çalışma prensibini, makinalaşma ve sanayi 4.0 dediğimiz firmalar faaliyetlerini sürdürmektedir. Her zaman şunu söylüyoruz, üreterek, satarak kendi paramız ile büyümemiz lazım. Bu çok önemli. Küçük ve orta ölçekli firmalarda sorunlar olduğunu, orta ölçekli firmaların büyümek istediklerini görüyoruz. Reel sektör ile ilgili de çok güzel gelişmeler olduğunu görüyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak gelen talepleri değerlendiriyor ve elimizden gelen desteği firmalara sağlıyoruz. Bu gün İTSO’nun ev sahipliğinde firma yetkilileri ile bir araya gelerek sorunlarınızı dinlemek ve bu sorunları En yetkili birimlere iletmek için buradayız” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

TALEPLER EN YETKİLİ BİRİMLERE İLETİLİYOR
Toplantıda Ekonomi Bakanlığı Genel Müdür yardımcısı Ahmet Karabay da firmalara sağlanan hibe ve destekler ile ilgili bilgiler vererek şöyle konuştu: “Bakanlığımızca geçtiğimiz yıllarda yeni bir uygulama başlatıldı. Bütün teşviklerin desteklerin Ankara’dan yapılmasının çok doğru olmadığı sonucuna varılarak yerel sinerjiye bu işe katmak amacıyla Kalkınma Ajansları kuruldu. Türkiye genelinde 20’nin üzerinde Kalkınma Ajanslarımız var. Hatay bölgesinde DOĞAKA bu yatırımlarla ilgileniyor. Ekonomi Bakanlığı olarak gerek bu Kalkınma Ajanslarımız gerekse Bakanlığımıza gelen talepler yerinde inceleniyor ve sanayicimize, yatırımcımıza istihdam oluşturmak isteyen müteşebbislerimize gerekli desteklen sağlanmaktadır. Zaten Bölgede bulunmamızın sebebi de sorunları yerinde tespit ederek, firmalarımız ile görüşmek ve onlara destek olmak amacıyla tüm yetkili birimlerimiz ce bölgede incelemelerimiz devam ediyor. Sizlerden gelen bu soru ve talepler de titizlikle incelenecek ve çözümü için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Bizleri sizlerle buluşturan İTSO yönetimine huzurlarınızda teşekkür ediyoruz.”
Yapılan konuşmaların ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti. Toplantı sonunda İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel müdür yardımcısı Arzu Yılmaz ve Ekonomi Bakanlığı Genel müdür yardımcısı Ahmet Karabay’a ziyaretin anısına kahve ve fincan takımından oluşan plaket takdim etti.
Tüm Sektör Firmalarının Sorun ve Çözüm Önerileri ile ilgili düzenlenen İstişare Toplantısına, Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel müdür yardımcısı Arzu Yılmaz, Ekonomi Bakanlığı Genel müdür yardımcısı Ahmet Karabay, Ekonomi Bakanlığından yetkililer, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Muhasip üye Necat Özkaya, İTSO yönetim kurulu üyeleri Bülent Seküçoğlu, Gassan Kuran, İTSO Genel sekreteri Figen Gül Dönmez, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak, İTSO Meclis üyeleri, Sanayici ve iş adamları ve firma temsilcileri katıldılar. Haber: Yılmaz AKPINAR