ÇOCUKLAR İÇİN ‘MOTİVASYON’ LİSTESİ


Özel okulların lokomotif kuruluşu Özel Tufan Koleji Rehber Öğretmeni Elif Sezen gelişen teknolojiye paralel olarak çocuklarda hızla artan dikkat dağınıklığı konusunda ailelerin alacağı tedbirler konusunda bir açıklama yaptı.

Özel Tufan Koleji Rehber Öğretmeni Elif Sezen yaptığı açıklamada; “Teknolojinin ve bilgisayar oyunlarının hızla geliştiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu dönemde çocuklarımız teknolojinin avantajlarından yararlandıkları kadar dezavantajlarını da yaşamaktalar. Bildiğiniz gibi bilgisayar oyunları ve çizgi filmler uyaranların çok hızlı olduğu, ekrandaki görüntünün hızlı değiştiği programlardır. Çocuklar da bu duruma alıştıkça, sabır gerektiren işleri yapmakta zorlanmaktadırlar. Son yıllarda çocuklarımızda en sık karşılaştığımız problem yaptığı işe odaklanmakta zorlanma, birden fazla işle aynı anda uğraşma, sürekli kıpırdanma, oturarak oyunlar oynamak yerine hareketli oyunlardan hoşlanma, kitap okuma ya da masa başı etkinliklerde zorlanma gibi durumlardır. Bu nedenle akademik performansı destekleyici etkinlikler diğerlerinin yanında sıkıcı kalmaktadır. Okulların, öğretmenlerin ve danışmanların çabalarının yanı sıra anne baba olarak sizler de çocuklarınızı doğru çalışmalarla destekleyerek, başarılarının artmasına katkı sağlayabilirsiniz” dedi.
Özel Tufan Koleji Rehber Öğretmeni Elif Sezen ailelerin yapması gerekenleri de sıralayarak; “Çocuğunuzun dikkatini ve odaklanmasını desteklemek için anne baba olarak yapabilecekleriniz:
Dikkatin dağılmasına neden olan ve konsantrasyon gücünü azaltan olumsuz dış etkenlerin azaltılmasıyla başlayabiliriz. Öncelikle çalışma odasında bazı düzenlemeler yapması için çocuğunuzu teşvik edebilirsiniz.

Yoğun olarak dikkat problemi yaşayan öğrenciler düzenli ortamlara ihtiyaç duyarlar. Kendi başlarına iç dünyalarını düzenleyemedikleri için dış dünyalarının başkaları tarafından düzenlenmiş olmasına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, listeler yapabilirsiniz. Ne yapacaklarını unutan ya da bilemeyen çocuklar bu listeleri çok faydalı bulacaklardır. Onların hatırlatmalara; prova yapmaya; tekrar yapmaya; yönlendirilmeye; sınırlar konulmasına ve düzene ihtiyaçları vardır. Özellikle sınava hazırlanma, ödev yapma, konuları tekrar etme gibi dikkat gerektiren faaliyetlere başlamadan önce, çocuğunuzun hedef belirlemesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, çalışmalarından ne elde etmek istediğini, ne yapacağını ve ne kadar sürede gerçekleştireceğini sorarak bunu sağlayabilirsiniz. Ders yükü arttıkça, çalışılacak süre uzadıkça çocukların dikkat ve konsantrasyon güçleri zayıflayacaktır. Bunun için çocuğunuzun planlama becerisi kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Planlama becerisi kazanması amacıyla, küçük bir ajanda alarak günlük işlerini oraya yazmasını ve işleri tamamladıkça yanını kendine uygun bir işaret koymasını isteyebilirsiniz. Yapılması gerekenleri tamamladıkça motivasyonu artacaktır.

Başardıklarını fark ettirerek onu motive edebilirsiniz. Hem çocuk hem yetişkin için dikkati geliştirmede en etkili yöntemlerden bir tanesi; bir spor ile uğraşmaktır. Sportif faaliyetler, enerjinin fazlasını kullanmayı, el-göz koordinasyonunu geliştirmeyi, dikkati tek bir noktaya yoğunlaştırmayı sağlar. Basketbol, voleybol ya da futbol gibi takım sporlarına ya da yüzme, ip atlama, tenis, koşma gibi bireysel spor faaliyetlerine teşvik edebilirsiniz” dedi.
Haber: Sedat İSKENDEROĞLU