1000 METRE DERİNLİĞİ GÖSTEREN GEMİ NASIL KARAYA OTURDU?


Milyonluk devasa teknoloji ile donatılmış Arama-1 gemisinin karaya oturmasında kimlerin parmağı var? 2014 yılında 6 milyon liraya mal olan ve şuandaki değeri 12-13 milyon lira olan Avrupa’da dördüncü, dünya da ise 11’inci sırada bulanan Arama-1 gemisi yüksek teknolojisi ile dikkat çekiyordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsüne ait Arama-1 Gemisi İskenderun Körfezi Kaleköy Mevkiinde, 1000 metre derinliği gösteren çok özellikli teknoloji ile donatılmış olmasına rağmen kaptan hatasından dolayı karaya oturtulmasıyla devletin çok büyük zararlara uğratıldığı iddia edildi.

Birçok Avrupa ülkesinde bulunmayan, Avrupa’nın gözdesi olan Arama-1 gemisi birçok teknolojik özelliğiyle biliniyor. Başka ülkeler tarafından da bu geminin batırılma iddiası da gündemi meşgul ediyor.

Akdeniz’de stok araştırmaları için büyük emek ve umutlarla yaptırılan gemi alt karinadan darbe almış olup pervanelerinin zarar gördüğü tahmin edilmektedir. Hasar görmesinden dolayı su alarak yarıya kadar suya battı. Öte yandan geminin iskele pervanesi parçalanarak, makine dairesi ve tüm gemi kamaraları ile laboratuvar ve diğer çok önemli cihazlar da su altında kalarak önemli derecede zarara uğradığı belirtildi.

EKİBİN BİLGİ DONANIMI YETERSİZ MİYDİ?

Alınan bilgilere göre; geminin üzerinde yüksek teknoloji nitelikli iki adet su ustu radarı ile bir adet 1000 metre derinliği gösteren özellikli ekosaunder ve seyir hidrografi haritaları olmasına, hatta hava koşullarında da bir anormallik olmamasına rağmen kaptanın ihmali ve hatası sonucunda gemi ve cihazlarda önemli derecede zararların olduğu ifade edildi.

Geminin bu kadar ileri teknoloji nitelikli olmasına rağmen karaya nasıl oturtulduğu iddiası akıllarda soru işareti bıraktı. İddialara göre Arama-1 gemisinin akademik yapısında büyük değişiklikler yapıldığı, birçok üst görevlisinin, Şubat ayında görevden alınan Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Volkan Mutlu Coşkun tarafından görev yerlerinin değiştirilerek akademik ekibin dağıtıldığı iddia edildi. O vakit akademik yapının dağıtılması kararını verenler yüzünden görevde iken, yetersiz bir ekibin böylesi üst teknoloji donanımlı geminin başına getirilerek devletin çok büyük zararlara uğratıldığı ileri sürüldü.