‘MUTLAKA HAKKINIZI ARAYIN’


Arsuz Belediyesi ve Tüketici Hakları Derneği İskenderun Şubesi ile ortaklaşa düzenlediği ‘Tüketici Hakları ve Bilinci” konulu konferans geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, bilinçli tüketici olmanın önemine dikkat çekilirken, Türkiye’de tüketicilerin haklarını yeteri kadar bilmediğine vurgu yapıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Tüketici Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Nadir Uruç, Arsuz’un ilçe olmasının ardından tüketici hakem heyetine bugüne kadar toplamda 5000 başvuru yapıldığını ve birçoğunun olumlu sonuçlandığını belirterek, yaşanan mağduriyetlerin mevcut kanunlar çerçevesinde bir an önce telafi edilmesi ve yeni mağduriyetlerin yaşanmaması adına çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Tüketici bilinci oluşturulması konusunda, Tüketici Hakları Derneği’nin ciddi bir mesafe aldığını ve bu tür bilgilendirici etkinliklerin artması gerektiğini söyleyen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, vatandaşların haklarına tam olarak hakim olmadığına dikkat çekti. Tüketici örgütlerinin birleşerek güç birliği yapması ve daha çok vatandaşa ulaşılması gerektiğini söyleyen Başkan Culha, kaymakamlık yetkisinde oluşturulan tüketici hakem heyetlerinin de bu konuda ciddi çalışmalar yaptığına değindi.

‘ARSUZ ÇOK ÖNEMLİ BİR İLÇE’
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Arsuz’un önemli bir ilçe ve Arsuz Belediyesi’nin de önemli bir belediye olduğunu belirterek, yeşil ve mavinin bütünleştiği ilçeye hayran kaldığını ifade etti. Tüketici Hakları Derneği olarak Arsuz’da da şube açma çalışmaları olduğunu ifade eden Çakar, bilinçli tüketicinin, haklarını bilen kişi olduğunu belirtti. Çağdaş ülkelerde tüketici haklarının çok gelişmiş olduğunu, ancak Türkiye’de tüketici hakları bilincinin tam oluşmadığını belirten Çakar,” Tüketici Hakları Derneği, kamu yararına çalışan bir dernektir. Amacımız, evrensel kabul görmüş tüketici haklarının ülkemizde uygulanması, yerleştirilmesi, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, savunulması konusunda çalışmalar yapmaktır. Tüketici olarak haklarımızı yeterince bilmiyoruz. Haklarımızı aramak için çaba sarf etmiyor, sorgulamıyor ve araştırmıyoruz. Halbuki tüketicilerin hakları yasalarla koruma altına alınmıştır. Ancak, Türkiye’de maalesef yasal kuralları uygulama sorunu var. Tüketicilerimizi bilinçli olmaya ve alışveriş yaparken yerli malı ürünleri almaya davet ediyorum” derken, en küçük bir sorunda bile tüketicilere ‘Mutlaka hakkınızı arayın’ çağrısı yaptı.
Konferansın ardından, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar konferansa desteklerinden dolayı Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’ya plaket takdim etti.
Haber: Yılmaz AKPINAR