BU PATENT ‘LEZZET’ TADINDA!


İskenderun Tavuk Döneri, Kabak Tatlısı, Belen Tavası ve Akçay Portakalı’nın patentinin alınması ve coğrafi işaretler de yer alınması için fikir birliğine varıldı.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘Coğrafi İşaretler’ in belirlenmesi amacıyla uzman ekiplerin katılımı ile toplantı düzenlendi. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası önemli bir toplantıya daha imza atarak, Coğrafi işaretlerin daha iyi anlatılması ve bu bölgeye has ürünlerin korunarak patent altına alınması amacıyla İskenderun’a has olan bölge ile özdeşleşen ürünlerin patentinin alınması ve tanıtılması amacıyla teknik bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Genel sekreter vekili Figen Gül Dönmez, DOĞAKA Genel sekreteri Onur Yıldız, İSTE Üniversitesinden İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Ekonomi Bölümünden Yard.Doç.Dr. Yunus Açcı ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Seçkin Dilek hazır bulundular. Toplantıda “Coğrafi konum ve yapı itibari ile bölgemize has olan ürünlerin patenti ve bölgemiz ile ilgili markalaştırabilecek ürünlerin tespit edilmesi amacıyla karşılıklı fikir alış verişinde bulunuldu.
Bölgemize has olan ürünlerin tanıtım ve koordine edilmesi bölgemizin gelişimi ve markaların oluşması açısından da büyük önem taşımaktadır. Coğrafi işaretlerin amacı, ürünün kalitesinin korunması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamasının yanı sıra söz konuşu işaretlemenin anonim oluşu ve bireylerden bağımsız bir şekilde kurallara bağlı kalınarak imalat yapan tüm üreticilerin haklarının korunması açısından da önemli bir uygulamadır. İklimsel çeşitliliği ve yüzyıllardır bir çok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle sahip olduğu kültürel birikimin değerlendirildiğinde Coğrafi işaret konusunda yüksek potansiyel bulunduran bölgemizin, ön plana çıkan ürünleri tanımak, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını sağlamak kalkınma için öncelik verilmesi gereken önemli noktadır.
Toplantıda şehir ile özdeşleşen ve öne çıkan İskenderun Tavuk Döneri, Kabak Tatlısı, Belen Tavası ve Akçay Portakalının patentinin alınması ve coğrafi işaretler de yer alınması için fikir birliğine varıldı. İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, “6 ay içerisinde başvuru işlemlerinin tamamlanarak, bölge ekonomisine değer katacağını düşündüğümüz bu yemek türlerinin patentinin alınması için İTSO olarak çalışmalar başlatıyoruz. Burada amaç, bölgesel ekonomiye katkının yanı sıra şehrimiz ile özdeşleşen bu yemek çeşitlerinin Coğrafi İşaretlerde patentinin alınarak şehrin tanıtımına katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu gün burada İSTE Üniversitesinden yetkililerimiz ve DOĞAKA Genel sekreterimiz Onur Yıldız Bey’le birlikteyiz ve İskenderun Tavuk Döneri, Kabak Tatlısı, Belen Tavası ve Akçay Portakalı’nın patentinin alınması ve coğrafi işaretler de yeri alınması için fikir birliğine varıldı” dedi. DOĞAKA Genel sekreteri Onur Yıldız ise, Kurumsal hareket edilmesi durumunda, İskenderun ile özdeşleşen bu yemek çeşitlerinin Coğrafi İşaretlerde patentinin alınması ile şehrin ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına vurgu yaptı. İSTE Üniversitesi yetkilileri de İTSO ile birlikte hareket edeceklerini ve bu ürünlerin patentinin alınması için çalışmalara başlayacaklarını ifade ettiler.
Haber: Yılmaz AKPINAR