UĞUR ATEŞ, ‘KONTEYNER KRİZİ İHRACATTA ENGEL OLUŞTURUYOR’


Dünya ekonomisi oldukça zorlu bir dönemden geçerken, küresel ticaret hacminde de 2014 yılından bu yana daralma yaşanıyor. Petrol fiyatlarının da düşmesiyle deniz taşımacılığında oluşan kriz, büyük küçük birçok deniz taşımacılık şirketinden iflas haberleri getiriyor. Hayatta kalan küçük şirketlerin de büyükler tarafından satın alınmasıyla navlun fiyatları artmaya başladı.

’YOĞUN ŞİKAYET ALIYORUZ’
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A.Uğur Ateş küresel ticarette yaşanan konteyner krizi nedeniyle son dönemde üyelerinden, hatların çoğunun Türkiye’den yük almak istemedikleri ve konteyner vermedikleri konusunda yoğun bir şekilde şikayet aldıklarının altını çizerek, “Özellikle maden ihracatı yapan firmalarımıza yüklerinin ağır olması nedeniyle taşımak istemedikleri bahaneleri öne sürülüyor. Bu kapsamda biz de navlun fiyatlarına ilişkin bir çalışma yaptık ve Ekim 2016 – Nisan 2017 tarihleri arasındaki dönemde Mersin çıkış limanından Ortadoğu/Arap Körfezi/Uzakdoğu varışlı servisler için en az % 100 olmak üzere % 400 oranına varan navlun fiyat artışı bilgisine ulaştık” dedi.

’SİPARİŞLER ZAMANINDA SEVK EDİLEMİYOR’
Bütün dünyada kar marjlarının çok daraldığı bir ortamda, bu artışların ihracatçı firmalar için katlanamayacak noktalara ulaştığına dikkat çeken Ateş, “Konteyner bulamadıkları için aldıkları siparişleri zamanında sevk edemiyorlar veya çok yüksek maliyetler karşısında zarar etmeye devam ediyorlar” şeklinde konuştu.

’SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN GİRİŞİMLER BAŞLATILDI’
Ateş, konuyu hemen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ekonomi Bakanlığı’na ilettiklerini belirterek, “TİM tarafından aynı gün özel bir çalışma başlatıldı ve şu anda Ekonomi Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde yürütülüyor. İhracatçılarımızın önünde engel yaratan bu sorunun çözüme kavuşması için tüm desteğimizle girişimlerimize devam edeceğiz” dedi.Haber: Yılmaz AKPINAR