PROVAKATÖRLERE FIRSAT VERMEYECEĞİZ


Arsuz ilçesindeki Gözcüler Asri Mezarlığı ve Hacı Ahmetli Mahallesi’nde bulunan Alevi vatandaşlara ait 10 adet mezarlık ve 1 türbe, geçtiğimiz günlerde kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından tahrip edilmişti. Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) Başkanı Ali Yeral ve yönetim kurulu üyeleri, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’ya geçmiş olsun ziyaretinde bulunarak halka sağduyu çağrısı yaptılar. EHDAV Başkanı Ali Yeral ile birlikte vatandaşlara sağduyu çağrısında bulunan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, yüzyıllardır Hatay’da ve Arsuz’da bir kültür zenginliği, bir inanç zenginliği var olduğunu, bu inanç zenginliği ve bu inançların, kültürlerin yüzyıllardır uyum içerisinde birlikte kardeşçe yaşadığını ifade ederek bölgede barış ve huzurun bozulmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi.

‘BERABERLİĞİMİZİ KESİNLİKLE BOZMAYACAĞIZ’
Arsuz’un Gözcüler Mahallesi ve Hacı Ahmetli Mahallesinde bulunan mezarlıklarda toplamda 11 mezara çirkin bir saldırı yapıldığını öğrendiklerini ve bu çirkin saldırıyı kınadıklarını ifade eden Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) Başkanı Ali Yeral, “Hatay hem Türkiye’ye ve hem orta doğuya örnek bir kent. Burada hiçbir Alevi’nin Sünni kardeşiyle, hiçbir Müslüman’ın Yahudi, ermeni, Hıristiyan vatandaşıyla, hiçbir Arabın Türk, Kürt, Ermeni ile sorunu yoktur. Şuana kadar alacak verecek yada bireysel nedenler dışında kabirlere, mezarlara saldırı duymadık. Şu ana kadar hiçbir Alevi türbesine, camiye veya kiliseye, bir alevinin, bir Sünni’nin, bir Müslüman’ın veya Hıristiyan’ın saldırdığını ne gördük ne de duyduk. Şu an bunların peş peşe gelmesinin manidar ve kirli amaçlı olduğunu düşünüyoruz. Referandumun ertesi gününde olmasının da burada çirkin ellerin, provokatörlerin işbaşında olduğu hissiyatını bizde uyandırdı. Bizler Alevi’siyle Sünni’siyle, Müslüman’ı Hıristiyan’ı Yahudi’siyle, Türkü, Arap’ı, Kürdü ile hem Hatay’da, hem Türkiye’de birlik ve beraberliğimizi kesinlikle bozmayacağız. Provakatörlere, kirli emellere, çirkin ellere fırsat vermeyeceğiz. Yöneticilerimizden, yetkililerden temennimiz bu hassasiyeti göz önünde bulundurarak, özellikle inançlara ve mukaddesata yönelik bu çirkin saldırıları önlemeye yönelik tedbirler almaları ve saldırganları en kısa zamanda yakalayıp adalete teslim etmeleridir. Vatandaşlarımızın huzuru, halkımızın da gönlünün rahatlaması için bunları ivedilikle yapacaklarını ümit ediyoruz. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmaya kimseye fırsat vermesin” dedi.

‘HUZUR İKLİMİNİN ZEDELENMEMESİ GEREKİR’
Yüzyıllardır Hatay’da ve Arsuz’da bir kültür zenginliği ve inanç zenginliği var olduğunu ifade eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Bölgede bir inanç zenginliği ve bu inançların, bu kültürlerin yüzyıllardır uyum içerisinde birlikteliği var. Şimdi provokatif sonuç doğurabilecek bu tür eylemler bizleri üzdü. Bütün ilçe halkını da tedirgin etti. Bunlar münferit olaylar olabileceği gibi provokatif amaçlı olaylar da olabilir. Farklı emelleri olan insanların da çirkinliği olabilir. Bu karanlık oyuna gelmeyeceğiz ve asla izin vermeyeceğiz. Bundan dolayı emniyet birimlerimizden ciddi bir şekilde çalışma yapılmasını hatta bu tür olayların devam etmemesi yönünde devriye veya zabıta gibi gerekli tedbirler almalarını bekliyoruz. Biz emniyet birimlerimize, jandarma kuvvetlerimize inanıyoruz, güveniyoruz. Çünkü ciddi bir çalışma içerisindeler. Bu çalışmaların sonuçlanmasından sonra beraber bir değerlendirme yapmak için sonucu bekliyoruz. Bu konuda halkımıza itidal çağrımız var. Sağ duyulu olmalıyız. İtidalli davranmalıyız. Yüzyıllardır farklı inançların, kültürlerin uyum içerisinde yaşadığı barış ve huzur ikliminin zedelenmemesi gerekir. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Zaten Arsuz’da yaşayan hiçbir zihniyet bunu ne kabul eder, ne de müsaade eder. Kesinlikle bu temelde bizim tüm vatandaşlarımıza çağrımız bizim söylemlerimize dikkat etsinler, itibar etsinler. Bizim söylemlerimiz dışında halkı sokağa çağıran bazı söylemler olabilir. Bunlara itibar etmesinler. Bizler bu hassas konunun meydana geldiği ilk andan itibaren kesintisiz yakın takipçiyiz. İnşallah bu faillerin kısa süre içerisinde yakalanacağına inanıyorum. Barış ve huzurun başta Arsuz’da sonra Hatay’da ve bütün ülkemizde devam etmesi, bozulmaması yönünde sonuçlar almayı ümit ediyoruz” dedi.
Haber: Yılmaz AKPINAR