CEZAYİR’İN MEGA PROJESİ!


Türk Çelik sektörünün önemli yatırımcılarından Tosyalı Holding’in Cezayir Oran’da 1 milyon ton/yıllık 3. etap ilk çubuk haddehanesi, Cezayir Başbakanı Abdulmelik Sellal’in de katıldığı törenle üretime başladı.
Cezayir’de 2013 yılında 500 milyon dolarlık yatırımla demir-çelik üretimine başlayan Tosyalı Holding, bu ülkedeki yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. 250 milyon dolarlık ek yatırımla hayata geçirilen ve 2. etap, filmaşin ve ticari profil üretiminin ardından Cezayir Oran’da 1 milyon ton/yıllık 3. etap ilk çubuk haddehanesi de devreye girdi. Düzenlenen törene Cezayir Başbakanı Abdülmelik Sellal, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fuat Tosyalı, Yönetim Kurulu üyesi ve Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Şerif Tosyalı, Tosyalı Holding CEO’su Dr. Suat Korkmaz da katıldı. Tosyalı Holding yöneticileriyle birlikte Cezayir Başbakanı Abdülmelik Sellal’ın açılış kurdelesini keserek törenle hizmete başlattığı tesisi birlikte gezdiler.

HAMMADDE OLARAK DEMİR MADENİ KULLANILACAK
Türkiye’nin önde gelen çelik üreticisi Tosyalı Holding’in Cezayir’de ilk projesi çelik kompleksi DRI, çelik fabrikaları ve çubuk takviye üretim entegre tesisi 100 hektarlık bir alan üzerinde kurulu bulunuyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fuat Tosyalı, 2,5 milyon ton çelik kapasiteli entegre “DRI” tesisi ile “Cezayir’in mega projesini” hayata geçireceklerini kaydederek “Yeni tesiste, hurda yerine, hammadde olarak demir madeni kullanılacak. Hammadde, limandan fabrikaya kadar döşenecek olan 14 kilometrelik konveyör taşıma bandı ile tesise ulaşacak. Entegre tesis, dört ana fabrikadan oluşuyor. Zenginleştirilmiş demir madenini demire dönüştürecek olan ‘DRI’ fabrikası doğrudan indirgenmiş demir fabrikası. Demiri sıvı çeliğe dönüştürecek olan elektrikli ark ocağı, Sıvı çeliği kütüğe dönüştürecek, Sürekli Döküm Makinası, Duruma göre inşaat demiri, filmaşin veya ticari profil ve diğer demir çelik ürünlerini elde etmek için kütükleri haddeleyecek haddehaneler” dedi.
Haber: Yılmaz AKPINAR