BU İNSANLARI TOPLUMA KAZANDIRMAMIZ GEREKİYOR


İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Müşterek Meslek Komite toplantısında, ülke ve bölge ekonomisi, mülteci sorunları ile işletmelerin sorunları görüşüldü. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yılda iki kez düzenlen ve Meslek Gurubu üyelerinin katıldığı toplantı, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. İskenderun ekonomisine yön veren, her zaman üyelerinin sorunlarını dinleyen, çözüm yolları arayan ve bu sorunları en yetkili birimlere ileten İTSO, bu kez Müşterek Meslek Komite Toplantısında Meslek Komite üyelerinin sorunları dinlendi.

‘SÖZLEŞMELER YAPILIYOR’
İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, Müşterek Meslek Komite Toplantısında yaptığı konuşmasında, Hatay’da yaşayan mülteci sorununa dikkat çekerek, “İlimiz genelinde 440 bin şehrimizde ise 40 bin kayıtlı mülteci bulunmaktadır. Bununla ilgili ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle yurt dışından gelen kuruluşlarla odamız arasında sözleşmeler yapılmaktadır. Bu insanları bir şekilde topluma kazandırmak gerekiyor. Yurt dışından gelen eğitim ve desteklerin yüzde 50’sinin Türk vatandaşlarımıza, yüzde 50’sini de Suriye’den gelen vatandaşlara harcanması için protokoller imzalıyoruz. Alman Sequa firması ile yeni bir protokol imzalandı. Ticaret ve Sanayi Odalarının hazırlamış olduğu bu projede Mültecilerin ve Türk vatandaşların Mesleki eğitimleri ve Türkçe eğitimlerinde bu paralar kullanılacak. Bunun yanında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler de odamızda Arapça kursları vermeye başlayacağız. Bu kurslar Odamız tarafından ve ücretsiz verilecektir. Komşularımızla yapılacak olan ticarette yabancı dil faktörü de çok önemli. Bu gün burada yapılan konuşmalar, dilek temenniler ve sizlerin talepleri rapor halinde en yetkili mercilere ulaştırılacaktır. Yılda 2 kez düzenlenen toplantımızın amacı da zaten budur” dedi. Müşterek Meslek Komite Toplantısına katılan üyeleri de tek tek sorunlarını anlattılar.

‘SÜREÇTEN ETKİLENEN FİRMALAR VAR’
Mart ayı Müşterek Meslek Komite toplantısında özellikle Suriyeli Mültecilerin çalışma şartları, KOBİ’lerin sorunu, işletmelerin yaşanan süreçten dolayı etkilendikleri ve yatırımların bu yönde azaldığı, işletmelerin alt yapı ve yatırım sorunları, kendi iş yerlerine meslek edindirmek üzere aldıkları işçilerin belirli bölümünün SGK tarafından sigorta primleri ve maaşlarının ödenmeleri konuları ele alındı. Yılda iki kez gerçekleştirilen Müşterek Meslek Komite Toplantısı’na; İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Muhasip Üye Necat Özkaya, İTSO Genel Sekreter vekili Figen Gül Dönmez, İTSO Meclis üyeleri ve Meslek Komite üyeleri katıldılar. Haber: Yılmaz AKPINAR