MUTABAKAT TAMAM, SIRA İMZADA!


Hatay’da yaşayan Mülteci ve Türk vatandaşlarına yönelik Mesleki Eğitim ve iş imkanı sunulması amacıyla Almanya’dan gelen Biwe Mesleki Eğitim Kuruluşu Temsilcileri, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO)’na nezaket ziyaretinde bulundular. İskenderun ekonomisine yön veren, istihdama katkı sağlayan işverenlerle sürekli irtibat halinde olan İTSO, kalifiye elaman yetiştirilmesi noktasında da özveri ile hareket ediyor.

PROTOKOL HAZIRLIĞI
Sosyal amaçlı projeleri önemseyen, iş kurmak isteyen ve proje üreten girişimcilerin her zaman yanında olan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası yine önemli bir projeye daha imza atmanın ön hazırlığını yapıyor. Hatay’da yaşayan Mülteciler ve Türk vatandaşlarına yönelik Mesleki Eğitimlerin verilmesine yönelik başlatılan projeye de destek vereceklerinin altını çizen İTSO, hem Türk hem de mültecilere eşit şartlar altında Mesleki eğitim verilmesine sıcak bakıyor. Almanya’dan gelen Biwe Meslek Eğitim Kuruluş Temsilcilerinin İTSO ziyaretinde Proje Müdürü Rainer Klüsener Sequa, Proje Direktörü Krestin Schulz- Sequa Proje Direktörü, Marco Lietz, Biwe Mesleki Eğitim Kuruluşu Temsilcisi ve Sequa TAMEB Projesi Hatay Bölge Koordinatörü Bülent Yüce hazır bulundular.

UGUTMEN BİLGİ VERDİ
TAMEB Türk Alman İşbirliğinde, Mesleki Beceri Geliştirme Projesi ile ilgili karşılıklı fikir alış verişinde bulunulan toplantıda, Mültecilere ve Türk Dezavantajlı Gruplara yönelik İTSO ile işbirliğinde gerçekleştirilebilecek Mesleki Eğitim konular ele alındı. Alman heyetinin taleplerinin değerlendirilmesi sonrasında protokol imzalanması öngörülen ziyarette, İTSO, Mülteciler ve Türk vatandaşların aynı oranda Mesleki eğitim verilmesini ile bölgede işsizlik ve istihdama daha fazla katkı sunulması için projeyi önemsiyor. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Servet Ugutmen, ziyarette projenin detayları hakkında Alman heyetinden bilgiler aldı.

ÇÖZÜM ODAKLI PROJE
İskenderun’da Mesleki Eğitim sonrası kalifiye eleman ve istihdamın önemine vuru yapan İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, yetkili birimlerle varılacak mutabakat sonrası yapılacak protokole sıcak baktıklarının altını çizdi. İTSO Meclis Başkanı Ugutmen, toplantıda yaptığı değerlendirmede ise şu ifadelere yer verdi: “Projenin çözüm odaklı olmasının daha faydalı olacağına inanıyorum. Oda olarak bizim talebimiz yüzde 50 Türk vatandaşlarımız, yüzde 50 de mültecilere yönelik eğitim verilirse, bu öneriye sıcak bakabiliriz. Taleplerimize yönelik verilecek Mesleki eğitim Konularında ise odamızdan istifade edebilirler.”

ARA ELEMAN İHTİYACI
Sanayi şehri olan İskenderun’da işletmelerin kalifiye elaman ve ara eleman sorunu yaşadıkları, Ustalık belgesi almalarının ise artık tüm işletmeler için vaz geçilmez bir unsur olduğu toplantıda ele alındı. İskenderun’da mültecilere veya ara eleman ihtiyacına yönelik kurslar da tercih edilecek iş kolları arasında ise, elektrik, inşaat, kaynakçı ve filtre sektöründe çalışacak elemanlar için alt yapı ve eğitimler öngörülüyor. Verilecek Mesleki eğitimlerde, İTSO’dan istifade edileceği gibi, Endüstri Meslek Lisesi veya Halk Eğitim Merkezleri ile de görüşülüp talep edilebileceği toplantıda ele alındı. Atölye ve Mesleki konularla ilgili yerlerin ayarlanması için çalışmaların yapılacağı toplantıda ayrıca görüşüldü. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın görüş ve önerilerine sıcak bakan Alman heyeti, şehrin en önemli sivil toplum kuruluşu olan İTSO’nun bölgede iş ve istihdama yönelik etkin bir rol üstlendiği için memnuniyetlerini dile getirdiler.

İSKENDERUN’U ÇOK BEĞENDİLER
Almanya’dan gelen heyetin konuşmalarını tercüme ederek bilgiler veren Biwe Mesleki Eğitim Kuruluşu Temsilcisi ve Sequa TAMEB Projesi Hatay Bölge Koordinatörü Bülent Yüce ise; “Almanya’dan gelen misafirlerimiz ile birlikte bu gün İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda bulunmaktan dolayı memnuniyetimizi dile getirmek istiyoruz. Mültecilere ve ilimizde Mesleki eğitim almak isteyen vatandaşlarımıza yönelik verilecek eğitimlerin bütçesinin talebe bağlı olduğu, kurs süresince kursiyerlere teşvik amaçlı ücreteler ödeneceği belirtiliyor. Sorunların çözümüne yönelik karşılıklı işbirliği içerisinde bu projeyi değerlendirebiliriz. Tabi işbirliği protokolü dahilinde” şeklinde ifadelere yer verdi. Almanya’dan gelen heyet ziyaret esnasında, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nı da gezerek incelemelerde bulundular. İTSO’nun teras katını, İskenderun Limanını ve körfezi gören heyet cep telefonları ile görüntü aldılar ve İskenderun’u çok beğendiklerini ifade ettiler. Haber/FOTO: İTSO