DARBECİ ASKERLERİN TALİMATLARINI POLİSLERE AKTARMIŞ!


Hatay’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili hazırlanan, mahkemece kabul edilen iddianamede, örgütün kentteki “emniyet imamı” olduğu belirtilen firari sanık, eski 3. Sınıf Emniyet Müdürü Ersan Özkan’ın 15 Temmuz gecesi darbeci askerlerden aldığı talimatları örgüt üyesi polislere aktardığı bildirildi. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında aralarında asker ve polislerin de bulunduğu 44’ü tutuklu, biri firari 45 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 112 sayfalık iddianamede, örgütün “emniyetten sorumlu imamı” firari Özkan’ın 15 Temmuz gecesi ve öncesinde yaptıkları detaylı şekilde anlatıldı. İddianamede, Özkan’ın darbe girişiminin olduğu gece saat 00.42 sıralarında eski Genelkurmay Başkanlığı Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ü aradığı, ardından sözde “Hatay Sıkıyönetim Komutanı” olarak atanan, tutuklu sanıklardan, eski 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat’la telefonla görüştüğü bilgisine yer verildi. Özkan’ın terör örgütü FETÖ/PDY’nin kentteki “emniyet imamı” olduğu vurgulanan iddianamede, Partigöç ve Polat’tan aldığı talimatı, telefonla irtibat kurduğu Hatay Emniyet Müdürlüğüne bağlı şubeler ve ilçelerde görev yapan 27 örgüt üyesi polise aktardığı ve darbe girişimiyle ilgili polisleri harekete geçirdiği ifade edildi.

‘MÜDÜRLÜK BEKLENTİSİ’
Bu arada, iddianamede ifadesine yer verilen Polat da o gece Özkan ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin, “Ersan’ın beni aramasının darbe girişimiyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Ersan, bu darbe girişiminde benim emrimde hareket etmek istemiştir. İkbal beklentisi içinde kendisini benim mesaj emrinde geçtiği şekilde sıkıyönetim komutanı olarak atandığımı bir yerden öğrenmiş olacak ki, kendisine Hatay İl Emniyet Müdürü görevini vereceğim beklentisiyle beni aradığını düşünüyorum.” beyanında bulundu. İddianamede, firari sanık Özkan’ın, darbeciler tarafından işgal edileceği düşüncesiyle emrindeki personeli İl Emniyet Müdürlüğü yakınlarında görevli oldukları sokaklardan çekerek güvenlik zafiyeti oluşturduğu, emrindeki personele askerle karşı karşıya gelmeleri halinde silah kullanmamaları, direnmemeleri yönünde talimat verdiği belirtilerek, darbe girişimini destekler mahiyette konuşmalar yaparak görevli personelin direncini kırmaya çalışan, aralarında komiserlerin de bulunduğu 26’sı tutuklu 28 polisin tespit edildiği aktarıldı.

‘CEMAATİN EMNİYET SORUMLUSUDUR’
İddianameye konulan ihbar mektubunda da Özkan’la ilgili bilgilere yer verildi. Özkan’ın, örgütün emniyet sorumlusu olduğuna işaret edilen mektupta, şunlar kaydedildi: “Cemaatin emniyet sorumlusudur, dış kadrolardan geçici veya oturmaya gelen her personel, ilk olarak onun yanına gelip bağlılık bildirerek biat ettikten sonra emir ve talimatını alarak göreve başlar. Aynı zamanda Özkan, paralel yapıyı emniyet içinde yönlendirir, gerekli kararları alır, emniyet içindeki cemaat üyelerine bildirerek talimatların uygulanmasını sağlar. Hatay’daki askeri kesimle ilişkisi ve samimiyeti çok üst düzeydedir. 15 Temmuz günü yaşanan paralel örgütün darbe teşebbüsü olayında rütbeli askeri personelle çok sıkı, samimi, yüz yüze, telefonla görüşmelerine şahit oldum.”

‘ÇATIŞMAYA GİRMEYİN’
Öte yandan, iddianamede tutuklu sanıklardan, dönemin Trafik Denetleme Şube Müdürü Mehmet Kamil Ekmekçi’nin polislere yönelik konuşmasına da yer verildi. Darbe girişimiyle ilgili Hatay Emniyet Müdürlüğünde bilgisine başvurulan polis memuru, iddianamedeki ifadesinde o gece yaşadıklarını anlattı. O gün saat 14.00’te görev aldığını, 21.00-23.00 saatlerinde de uygulama için alışveriş merkezi önünde bulunduğunu belirten polis memuru, şunları söyledi: “Darbe girişiminin olduğunu çevreden duydum ve saat 23.00 sıralarında anons edilerek tüm ekipler Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne çağrıldı. Şube Müdürümüz Mehmet Kamil Ekmekçi ile şubede karşılaştım, silahımı evde unuttuğumu söyledim ve gidip almak istediğimi ilettim. O da bana ‘Silaha gerek olmadığını, şubede beklememi söyledi. Ben de iki üç dakika sonra silahımı almak için eve gitmem gerektiğini yeniledim ve bana ‘Git’ dedi. Silahımı alıp şubeye döndüğümde Kamil Ekmekçi ve yaklaşık 10-15 personelin nöbetçi memurluğunda toplantı yaptığını gördüm ve toplantıya katıldım. Kamil Ekmekçi, bizlere ‘Arkadaşlar, konuyu biliyorsunuz, darbe girişimi olmuştur. Askerler buraya geldiğinde silahlarınızı vermeyin ama çatışmaya da girmeyin. Onlar da bu vatanın evlatları, siz burada oturun, benden talimat bekleyin’ şeklinde konuşma yaptı.” HABER MERKEZİ