MOBİL KARGO X-RAY CİHAZI GELDİ

Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün, müdür yardımcılarıyla birlikte basın mensuplarıyla bir araya geldi. İGC Başkanı Veysel Cıncık’ın da katıldığı kahvaltılı programda, LİMAK’taki X-Ray cihazlarının etkin olduğunu belirten Aygün, “Modern kaçakçılıkla mücadele yöntemi olan risk analizi teknikleri kullanılarak riskli bulunan TIR’lar tespit edilmekte ve kaçak eşyanın ele geçirilmesi için nokta atışı yapılmaktadır. Şimdi bir de Mobil Kargo X-Ray Cihazı geldi. O da işleme girdi. Araç içindeki paketleri inceliyor. Bu da çok önemli bir çalışmadır. Güvenlik zaafiyeti söz konusu değildir” dedi.

‘GÜMRÜK LABORATUVARI İÇİN ÇABALIYORUZ’
Aygün ayrıca, gümrük labarotuvarının konuşlanması için henüz bir kararın alınmadığını belirterek, “DLH binası kıyı kenar çizgisine takıldığı için sorun teşkil ediyor. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Biz de, mevcut Sarıseki’deki binamızın etrafında gümrük kompleksinin konuşlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

‘UYUŞTURUCU ŞEBEKESİNE GEÇİT YOK’
Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Amacımız dış ticareti durdurmak değil. Elimizden geldiği kadar dış ticareti hızlandırıyoruz. Ama aynı zamanda Kaçakçılık ve istihbarat birimlerimiz var. Tüm mallar ayrıntılı bir şekilde aranıyor. Suudi Arabistan’a ihbar yapılıyor. Captagon gibi bir parça sentetik uyuşturucuların ihbarı yapılıyor. O araçların sahipleri bize şöyle anlatıyor, ‘oranın kaçak ekipleri ellerini attıkları gibi buluyorlar bu maddeyi’. Bizim düşüncemiz, bu mal bir şebeke tarafından büyük porsiyonlar halinde götürüldüğü. Ancak hedef saptırmak için suudi otoritelerince bunların yakalatılarak diğer malların geçirildiği yönündedir, asla geçit vermeyeceğiz. Bize şikayet geliyor, hassas bir denge yürütüyoruz. Bize X-Ray cihazının modasının geçtiği söylendi. Araştırdık, soruşturduk, ilgili firmayı çağırdık, inceledik. Biz talimatları aldık, çalışmalar yapılıyor. Bu çerçevede Limak sorumluluğu üzerinden atıyor, ancak sorumluluk onlarda. Dün arızalıydı mesela.. Sürekli olarak bakım servisiyle Limak ilgileniyor. Ama biz herşeye rağmen her türlü tedbiri alıyoruz. Şimdi yeni bir gelişme oldu. Mobil Kargo X-Ray Cihazı geldi. O da işleme girdi. Araç içindeki paketleri inceliyor. Bu da çok önemli bir çalışmadır” diye konuştu.

‘İDDİALAR ASILSIZ’
Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün konuşmasının devamında, “Örneğin, bir kısım internet gazetelerinde yer alan haber oldu. Suudi Arabistan’da uyuşturucu ile yakalanan TIR şoförlerinin, İskenderun Limanı’nda Gümrük Müdürlüğü tarafından yeterince kontrol yapılmadığı ve İskenderun Limanı’ndaki X-Ray cihazının yetersiz olduğu yönündeki açıklamaları oldu, bu iddiaları tamamen asılsızdır” dedi ve ekledi;

‘GÜVENLİK ZAAFİYETİ YOK’
“Limak A.Ş.’nin sorumluluğunda olan sözkonusu X-Ray cihazı tam kapasite ile çalışmakta olup, uyuşturucuyu ele geçirebilecek her tür teknik donanıma sahip bulunmaktadır. Örneğin Ekim ayında İskenderun Limanı’ndan yurtdışına RO-RO gemileriyle çıkış yapan TIR sayısı 135 olup bunların 108’i Gümrük Personelince X-Ray’de incelenmiş ve şüpheli yoğunluk bulunan 37 araç fiziki kontrole tabi tutulmuş ve 1 araçta uyuşturucu yakalanmıştır. 2016’da giriş ve çıkışta yakalanan 11 araç, X-Ray cihazlarının etkin olduğunu ispat etmektedir. Bu şekilde X-Ray cihazına sevk ve kontrol uygulamalarımız yoğun şekilde devam etmektedir. Ayrıca sahada bulunan 5 adet uyuşturucu dedektör köpeğimiz etkin bir kontrolün yapılmasını garanti etmektedir. İskenderun Gümrük Müdürlüğü personeline ilaveten Kaçakçılık ve İstihbarat Amir ve Memurlarımız da sürekli bir şekilde sahada çalışma yapmaktadır. Modern kaçakçılıkla mücadele yöntemi olan Risk Analizi teknikleri kullanılarak riskli bulunan TIR’lar tespit edilmekte ve kaçak eşyanın ele geçirilmesi için nokta atışı yapılmaktadır. Suudi Arabistan’da TIR’larda yakalanan uyuşturucuların limandan ayrıldıktan sonra yüklenmesi mümkün olduğu gibi, sözkonusu TIR sahiplerince ya da nakliye firmalarınca Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne verilmiş bir dilekçe mevcut değildir. İskenderun Limanı’nda X-Ray cihazımız faal olarak çalışmakta ve uyuşturucu yakalamaya devam etmekte olup, adı geçen limandaki Gümrük personelimiz kaçakçılıkla mücadeleyi sürdürmektedir” dedi.

‘GÜMRÜK LABORATUVARI’NDA HENÜZ BİR KARAR ALINMADI’
Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün Gümrük Laboratuvarı’nın konuşlanması hakkında bilgi verdi. Aygün, “Belediye Başkanımız Seyfi Dingil, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüşbeyli ile görüştü. Çalışmalar yapılıyor. Buradan Mersin’a giden tahliller var, ilettik. Biz de ekstra çalışma yaptık. Burada yeşil alanı öldürmeden laboratuvarı yapıp, ilgili müdürlükleri taşıyabiliriz. Burada düşüncemiz bir gümrük kompleksi oluşturmaktır. Mesela, DLH binasında kıyı kenar çizgisi sorunu var, çözülebir mi, araştırıyoruz. Belki orada ilgili müdürlükler yapılabilir, buraya da laboratuvar.. Ancak şu aşamada alınmış bir karar yok. Fakat çalışmalarımız sürüyor” dedi.