‘ÇOK BİLGİ, AZ HATA’


İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğiyle düzenlenen bilgilendirme toplantısında ‘Yıl sonu hatırlatmaları, Güncel Muhasebe ve Dönem Sonu İşlemleri’ anlatıldı.
İTSO Halil Şahin Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Servet Ugutmen, “Muhasebecilerimiz esnafın eli ayağıdır. Sizlere de aslında bizlerin yükünü çeken kişilersiniz” dedi.

‘MESLEKİ YETERLİLİK SERTİFİKASI ÖNEMLİ’
Ugutmen, “Mükelleflerimiz bir çok konular için muhasebecilere baş vurmaktadır. Bu konuda da muhasebecilerimiz inanılmaz efor sarf etmektedir. İnşallah bundan sonra herkes zamanında bilgi güncellemesini yapar” dedi. Gelecekte hem KOSGEB’in hem de Kredi Garanti Fonunun çok önemli bir yer teşkil edeceğine dikkat çeken Ugutmen, sözlerine şöyle devam etti: “Katıldığım toplantılardan biliyorum. Muhasebecilerimizin, Mükellefleri bu konularda uyarmalarında fayda olacağını düşünüyorum. KOSGEB ve Yatırım Kredi Fonunu ciddiye alsınlar. Sanıyorum 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması gerekiyor. Bununla ilgili ciddi bir sorun var. Çalışan personellerinizin de Mesleki Yeterlilik Sertifikalarını almalarını sağlayabilirsiniz. Tüm bunlara ilaveten SGK İşveren payında ciddi bir destek de var. Çalışan personel için 24 ay, yeni İstihdam alanı için de 36 ayını devlet ödeyeceği belirtilmektedir. Mesleki Yeterlilik Sertifikaları için de müracaat halinde, bununla alakalı odamızda eğitimler açılabilir” dedi.

‘BİLGİLENDİRME TOPLANTILARIMIZ SÜRECEK’
Ardından söz alan İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Merih Hasan Yıldırım ise, “Bizler Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak ‘ne kadar çok bilgiye sahip olursak, o kadar az yanlış yaparız’ mantığıyla, bu toplantıyı düzenledik ve TÜRMOB Eğitmeni Halim Bursalı hocamızı davet ettik. Sağ olsunlar geldiler, bize sene sonu işlemleri ve diğer konularda aydınlatıcı bilgiler verecekler. Muhasebeciler Odası olarak üyelerimize yönelik bilgilendirme toplantılarımız bundan sonra da devam edecek” şeklinde ifadelere yer verdi.

‘MÜKELLEFLER ZOR DURUMDA KALMASIN DİYE’
Toplantıya konuşmacı olarak katılan TÜRMOB Eğitmeni Halim Bursalı, sine vizyon destekli olarak ‘Yıl sonu Hatırlatmaları Güncel Muhasebe ve Dönem Sonu İşlemleri’ hakkında bilgiler verdi. Bursalı, yıl sonunda mükelleflerin zor durumda kalmaması için Muhasebeci ve Mali Müşavirlere önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizerek, temsili yetki süresi, vekaletname süresi ve gereklilik yönünden gözden geçirilmesi, üçüncü kişilerle yapılan sözleşmeler (Banka Kredi sözleşmeleri dahil) Muhasebe yönünde gözden geçirilmelidir. Özellikle bir konuya değinmek istiyorum, E-Defter, E-Fatura kullanıcıları sadece yevmiye ve kebir defterlerimizi elektronik ortamda tutuyoruz, bunun dışındaki defterlerimizi kağıt ortamında noterden tasdik etmemiz gerekiyor. Mükelleflerin borçların yapılandırılmaları konusunda mutlaka kayıt yapılması gerektiğini belirtmek istiyorum. Zaten konuların hemen hemen tamamını sizler biliyorsunuz. Ben burada sizlere hatırlatma amacıyla bilgiler veriyorum” şeklinde konuştu.