Gazete Güney

“DÖNÜŞÜMDE GELECEK VAR” PROJESİ İLE İLERİ DÖNÜŞÜM MESLEKİ EĞİTİME TAŞINIYOR

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten, İskenderun Kaymakamı Muhammet Önder, İl Millî Eğitim Müdürü Harun Tüysüz ve İlçe Millî Eğitim Müdürü Ali Haytaz ile birlikte, İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen “Akbank Dönüşümde Gelecek Var” Projesi açılış programına katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Akbank T.A.Ş. arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında hayata geçirilen “Dönüşümde Gelecek Var” projesi ile okullardaki kullanım dışı mobilyalar onarılarak eğitime yeniden kazandırılıyor. Projenin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan “İleri Dönüşüm Teknikleri Eğiticinin Eğitimi” programı İskenderun’da başladı.

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en kapsamlı ileri dönüşüm projelerinden biri olan çalışma kapsamında, okullardan ve özel sektörden temin edilen kullanım ömrünü tamamlamış donatım malzemeleri, atölyelerde ayrıştırılarak bakım, onarım ve ileri dönüşüm işlemlerine tabi tutuluyor. Bu vizyonla hazırlanan ve mesleki eğitim modeline dâhil edilecek olan eğitim modülünün ilk adımı, 20 Ekim 2026 tarihinde İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen açılış töreniyle atıldı. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten’in katılımıyla gerçekleştirilen törende, projenin sürdürülebilir üretim, döngüsel ekonomi ve mesleki eğitime sağlayacağı katkılar vurgulandı.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE DÖNGÜSEL EKONOMİ UYGULAMALARINI ÖĞRENCİLERİMİZLE BULUŞTURUYORUZ”
Törende konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin “Köklerden Geleceğe” anlayışı doğrultusunda sürdürülebilirlik bilincine sahip, kaynakları verimli kullanan ve atığı değere dönüştüren nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimizin ‘Köklerden Geleceğe’ anlayışıyla; bilgi ve beceriyi değer ve erdemle buluşturan, kaynaklarını israf etmeyen, tabiatla dost ve atığı değere dönüştüren nesiller yetiştiriyoruz. MEB İklim Değişikliği Eylem Planı 2026-2030 doğrultusunda eğitim sistemimizin tamamını kapsayan önemli adımlar atıyoruz. Bugüne dek 45 binden fazla okulumuza temel seviye sıfır atık belgesi kazandırdık, 10 milyondan fazla öğrencimize sıfır atık eğitimi verdik, 1.544 geri dönüşüm kütüphanesi oluşturduk ve 100 bin ton atık kâğıdı yeniden ekonomiye kazandırdık. ‘Dönüşümde Gelecek Var’ projesiyle de kullanım ömrünü tamamlayan mobilyaları ileri dönüşüm uygulamalarıyla yeniden eğitime kazandırarak sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi uygulamalarını öğrencilerimizle buluşturuyoruz.”

Türkiye’nin COP31’e ev sahipliği yapmaya hazırlandığını hatırlatan Bakan Yardımcısı Ökten, eğitim alanında gerçekleştirilen çevre ve iklim çalışmalarının uluslararası düzeyde paylaşılmasının önemine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “COP31’e ev sahipliği yapmaya hazırlanan ülkemiz için bu süreci, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimizin dönüştürücü gücünü dünyayla paylaşacağımız önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin iklim zirveleri ile çalıştaylarda geliştirdiği fikirleri COP31’e taşıyacak, Türkiye İklim Okulu’nda öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin emeğini uluslararası toplumla buluşturacağız.”
Kamu ve özel sektör iş birliğinin toplumsal fayda oluşturan projelerdeki önemine de dikkat çeken Ökten, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:”Kamunun imkânları, özel sektörün katkısı ve milletimizin gönül birliği aynı hedefte buluştuğunda en çetin yolların aşılacağına inanıyor; Akbank’a ve bu anlamlı çalışmaya emek veren tüm yöneticilerimize, öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum.”

400 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİYE ULAŞILDI, YÜZLERCE TON KARBON SALIMI ENGELLENDİ
Bakanlığın yönlendirmesiyle 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgede bir dayanışma hareketi olarak da işlev gören proje kapsamında, bugüne kadar İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki atölyelerde 19 bin 200 okul mobilyası üretildi. İleri dönüşümle yenilenen bu mobilyalar, Hatay’daki 1.311 okula ulaştırılarak 400 bini aşkın öğrencinin daha donanımlı eğitim ortamlarına kavuşmasına katkı sağladı.Proje sayesinde kullanım dışı kalan okul donatım malzemeleri yeniden değerlendirilerek hem kamu kaynaklarının verimli kullanılması hem de çevresel sürdürülebilirliğin desteklenmesi sağlandı. Gerçekleştirilen çalışmalarla yüzlerce ton karbon salımının önüne geçilirken meslek liseli öğrenciler de bakım, onarım, yenileme ve sürdürülebilir üretim süreçlerine doğrudan katılarak mesleki bilgi ve becerilerini uygulamalı olarak geliştirme imkânı buldu.
Programın ardından Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten, yapımı tamamlanan Bilim Merkezi ile Paşa Karaca Anadolu İmam Hatip Lisesini ziyaret ederek, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
HABER MERKEZİ

Exit mobile version